H&M tar klivet in i sporten

H&M:s Stefan Persson vill köpa golfbanan Fågelbro Golf & Country Club i Stockholms skärgård, uppger golf.se. Affären omges av hemlighetsmakeri, men Persson ska ha erbjudit aktieägarna 100 miljoner kronor.
H&M har unde flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson. Nu framkommer att klädkoncernen har skrivit avtal med tennisspelaren Tomas Berdych. Foto: Scanpix

 

H&M och idrott förknippas inte så ofta. Nu är det aktuellt i rubrikerna två dagar i rad.

Satsar på sportkläder

I går framkom att H&M avser att introducera sportkläder i hög omfattning. En sportkollektion ska lanseras i början av 2014 i butiker i 15 länder.

Det säger H&M:s vd Karl-Johan Persson på bolagets rapportpresentation.

"Förhoppningsvis går det bra, och när vi får ett kvitto på det kommer vi att rulla ut i samtliga butiker", säger han.

"Vi har en liten sportkollektion i våra butiker i dag, den är liten men säljer bra. Vi tror att vi kan lansera något som är bättre än det som finns på marknaden i dag.

Ett bud om 100 miljoner

Och på kvällen framkom att pappa Stefan Persson vill köpa Fågelbro Golf & Country Club, en av Stockholms mest exklusiva banor.

På informationsmötet med anläggningens 520 aktieägare kom beskedet att en försäljningen är högaktuell..

Det är golf.se som har fått uppgifterna och i försöket att få mer klarhet kontaktades klubbchefen Anders Green som svarar:

- Vi hade ett informationsmöte på torsdagskvällen där det bland annat diskuterades ett övertagande. I övrigt har jag inga kommentarer.

Men nu vet aktieägarna vad som gäller och på bolagsstämman den 22 april ska de ge besked.

Sommarboende på Värmdö

Stefan Persson spelar golf och har hört till aktieägarna i flera år. han har också varit huvudsponsor till banan. På Värmdö har han och flera andra familjemedlemmar sina sommarbostäder.

För ett år sedan rapporterades om osämja där andra aktieägare anklagade bl a Stefan Persson och Investors tidigare vd Claes Dahlbäck för att ha tagit över golfklubben Fågelbro Golf.

Bakgrunden var den att Stefan Persson och Claes Dahlbäck överförde 10 miljoner kronor till golfklubben för sex år sedan via företaget Brofågeln Support.

Pengarna beskrevs som en gåva, men Persson och Dahlbäck ska ha fått aktier i Fågelbro Golf och enligt en grupp medlemmarna påverkade de driften av anläggningen och det innebar bl a höjda  medlemsavgifter och medlemsstopp.

Stefan Persson tillbakavisade anklagelserna.

Bakom systrarna Williams

Inom sponsring har H&M under flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i hästhoppning.

Nyligen framkom att företaget också gått in i Collector Swedish Open i tennis och ytterst gjorde det möjligt att köpa in en av de mest sevärda spelarna, Serena Williams, för 3,1 miljoner kronor. Och senare gav också hennes syster, Venus, klartecken till medverkan.

H&M har skrivit ett tre-årsavtal som gäller båda sommartävlingarna i Båstad och Stockholm Open de kommande tre åren.

En ny strategi

Då bekräftade Petra Leijon of Burén, sponsoransvarig vid H&M, att en delvis ny strategi gäller:

- Ridsport har gett oss bra erfarenhet och vi vill att sponsringen ska växa. Då passar damtennis utmärkt.

2011 gick företaget också in som huvudsponsor till Stockholm International Horse Show.

Både Stefan och Karl-Johan Persson är Djurgård-are och i föreningen finns det en ständig längtan om att H&M ska engagera sig hårdare. Men H&M står för olika insatser och bidrog senast till att Djurgården fick en egen inomhushall. Annars ville pappa och son Persson med företaget hålla en lägre profil i Djurgården.

Thomas Ejderhov

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-03-26 15:48

1. Felaktighet i artikeln

Kan vara kul för artikelförfattaren att veta att varken HM eller någon r Perssonfamiljen varit med om att finansiera Johan Björkmans hall på Hjorthagen. hallen är finansierad främst genom tillskott från Johan Björkmnas stiftelse. Dessutom har många medlemmar skänkt mindre summor. Man tappar i trovärdighet, när man missar i så lättkontrollerade uppgifter.

De tre senaste åren har Smederna från Eskilstuna blivit svenska mästare i speedway. När Elitserien kör igång den 11 augusti blir det utan Smederna. ”Så länge vi inte kan ha publik som är 50 procent av våra intäkter kan vi inte köra, säger Tobias Spångberg, ordförande.

Det unika beslutet kan bli dyrbart för Smederna. Kommunen sponsrar klubben med 950 000 kronor. Beloppet betalas ut månadsvis och Smederna har hittills fått 450 000. Nu kan kommunen stoppa sponsringen och kräva det utbetalda beloppet tillbaka.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Seglartävlingen Match Cup Marstrand är högaktuell, men genomförs i år ute till havs och utan publik och kringaktiviteter. Intresserad åskådarefår i stället följa tävlingarna via TV4 Medias kanaler C More och Sportkanalen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.