H&M tar klivet in i sporten

H&M:s Stefan Persson vill köpa golfbanan Fågelbro Golf & Country Club i Stockholms skärgård, uppger golf.se. Affären omges av hemlighetsmakeri, men Persson ska ha erbjudit aktieägarna 100 miljoner kronor.
H&M har unde flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson. Nu framkommer att klädkoncernen har skrivit avtal med tennisspelaren Tomas Berdych. Foto: Scanpix

 

H&M och idrott förknippas inte så ofta. Nu är det aktuellt i rubrikerna två dagar i rad.

Satsar på sportkläder

I går framkom att H&M avser att introducera sportkläder i hög omfattning. En sportkollektion ska lanseras i början av 2014 i butiker i 15 länder.

Det säger H&M:s vd Karl-Johan Persson på bolagets rapportpresentation.

"Förhoppningsvis går det bra, och när vi får ett kvitto på det kommer vi att rulla ut i samtliga butiker", säger han.

"Vi har en liten sportkollektion i våra butiker i dag, den är liten men säljer bra. Vi tror att vi kan lansera något som är bättre än det som finns på marknaden i dag.

Ett bud om 100 miljoner

Och på kvällen framkom att pappa Stefan Persson vill köpa Fågelbro Golf & Country Club, en av Stockholms mest exklusiva banor.

På informationsmötet med anläggningens 520 aktieägare kom beskedet att en försäljningen är högaktuell..

Det är golf.se som har fått uppgifterna och i försöket att få mer klarhet kontaktades klubbchefen Anders Green som svarar:

- Vi hade ett informationsmöte på torsdagskvällen där det bland annat diskuterades ett övertagande. I övrigt har jag inga kommentarer.

Men nu vet aktieägarna vad som gäller och på bolagsstämman den 22 april ska de ge besked.

Sommarboende på Värmdö

Stefan Persson spelar golf och har hört till aktieägarna i flera år. han har också varit huvudsponsor till banan. På Värmdö har han och flera andra familjemedlemmar sina sommarbostäder.

För ett år sedan rapporterades om osämja där andra aktieägare anklagade bl a Stefan Persson och Investors tidigare vd Claes Dahlbäck för att ha tagit över golfklubben Fågelbro Golf.

Bakgrunden var den att Stefan Persson och Claes Dahlbäck överförde 10 miljoner kronor till golfklubben för sex år sedan via företaget Brofågeln Support.

Pengarna beskrevs som en gåva, men Persson och Dahlbäck ska ha fått aktier i Fågelbro Golf och enligt en grupp medlemmarna påverkade de driften av anläggningen och det innebar bl a höjda  medlemsavgifter och medlemsstopp.

Stefan Persson tillbakavisade anklagelserna.

Bakom systrarna Williams

Inom sponsring har H&M under flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i hästhoppning.

Nyligen framkom att företaget också gått in i Collector Swedish Open i tennis och ytterst gjorde det möjligt att köpa in en av de mest sevärda spelarna, Serena Williams, för 3,1 miljoner kronor. Och senare gav också hennes syster, Venus, klartecken till medverkan.

H&M har skrivit ett tre-årsavtal som gäller båda sommartävlingarna i Båstad och Stockholm Open de kommande tre åren.

En ny strategi

Då bekräftade Petra Leijon of Burén, sponsoransvarig vid H&M, att en delvis ny strategi gäller:

- Ridsport har gett oss bra erfarenhet och vi vill att sponsringen ska växa. Då passar damtennis utmärkt.

2011 gick företaget också in som huvudsponsor till Stockholm International Horse Show.

Både Stefan och Karl-Johan Persson är Djurgård-are och i föreningen finns det en ständig längtan om att H&M ska engagera sig hårdare. Men H&M står för olika insatser och bidrog senast till att Djurgården fick en egen inomhushall. Annars ville pappa och son Persson med företaget hålla en lägre profil i Djurgården.

Thomas Ejderhov

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-03-26 14:48

1. Felaktighet i artikeln

Kan vara kul för artikelförfattaren att veta att varken HM eller någon r Perssonfamiljen varit med om att finansiera Johan Björkmans hall på Hjorthagen. hallen är finansierad främst genom tillskott från Johan Björkmnas stiftelse. Dessutom har många medlemmar skänkt mindre summor. Man tappar i trovärdighet, när man missar i så lättkontrollerade uppgifter.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.