H&M tar klivet in i sporten

H&M:s Stefan Persson vill köpa golfbanan Fågelbro Golf & Country Club i Stockholms skärgård, uppger golf.se. Affären omges av hemlighetsmakeri, men Persson ska ha erbjudit aktieägarna 100 miljoner kronor.
H&M har unde flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson. Nu framkommer att klädkoncernen har skrivit avtal med tennisspelaren Tomas Berdych. Foto: Scanpix

 

H&M och idrott förknippas inte så ofta. Nu är det aktuellt i rubrikerna två dagar i rad.

Satsar på sportkläder

I går framkom att H&M avser att introducera sportkläder i hög omfattning. En sportkollektion ska lanseras i början av 2014 i butiker i 15 länder.

Det säger H&M:s vd Karl-Johan Persson på bolagets rapportpresentation.

"Förhoppningsvis går det bra, och när vi får ett kvitto på det kommer vi att rulla ut i samtliga butiker", säger han.

"Vi har en liten sportkollektion i våra butiker i dag, den är liten men säljer bra. Vi tror att vi kan lansera något som är bättre än det som finns på marknaden i dag.

Ett bud om 100 miljoner

Och på kvällen framkom att pappa Stefan Persson vill köpa Fågelbro Golf & Country Club, en av Stockholms mest exklusiva banor.

På informationsmötet med anläggningens 520 aktieägare kom beskedet att en försäljningen är högaktuell..

Det är golf.se som har fått uppgifterna och i försöket att få mer klarhet kontaktades klubbchefen Anders Green som svarar:

- Vi hade ett informationsmöte på torsdagskvällen där det bland annat diskuterades ett övertagande. I övrigt har jag inga kommentarer.

Men nu vet aktieägarna vad som gäller och på bolagsstämman den 22 april ska de ge besked.

Sommarboende på Värmdö

Stefan Persson spelar golf och har hört till aktieägarna i flera år. han har också varit huvudsponsor till banan. På Värmdö har han och flera andra familjemedlemmar sina sommarbostäder.

För ett år sedan rapporterades om osämja där andra aktieägare anklagade bl a Stefan Persson och Investors tidigare vd Claes Dahlbäck för att ha tagit över golfklubben Fågelbro Golf.

Bakgrunden var den att Stefan Persson och Claes Dahlbäck överförde 10 miljoner kronor till golfklubben för sex år sedan via företaget Brofågeln Support.

Pengarna beskrevs som en gåva, men Persson och Dahlbäck ska ha fått aktier i Fågelbro Golf och enligt en grupp medlemmarna påverkade de driften av anläggningen och det innebar bl a höjda  medlemsavgifter och medlemsstopp.

Stefan Persson tillbakavisade anklagelserna.

Bakom systrarna Williams

Inom sponsring har H&M under flera år sponsrat Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson i hästhoppning.

Nyligen framkom att företaget också gått in i Collector Swedish Open i tennis och ytterst gjorde det möjligt att köpa in en av de mest sevärda spelarna, Serena Williams, för 3,1 miljoner kronor. Och senare gav också hennes syster, Venus, klartecken till medverkan.

H&M har skrivit ett tre-årsavtal som gäller båda sommartävlingarna i Båstad och Stockholm Open de kommande tre åren.

En ny strategi

Då bekräftade Petra Leijon of Burén, sponsoransvarig vid H&M, att en delvis ny strategi gäller:

- Ridsport har gett oss bra erfarenhet och vi vill att sponsringen ska växa. Då passar damtennis utmärkt.

2011 gick företaget också in som huvudsponsor till Stockholm International Horse Show.

Både Stefan och Karl-Johan Persson är Djurgård-are och i föreningen finns det en ständig längtan om att H&M ska engagera sig hårdare. Men H&M står för olika insatser och bidrog senast till att Djurgården fick en egen inomhushall. Annars ville pappa och son Persson med företaget hålla en lägre profil i Djurgården.

Thomas Ejderhov

Mats Jansson (inte verifierad)

tis, 2013-03-26 14:48

1. Felaktighet i artikeln

Kan vara kul för artikelförfattaren att veta att varken HM eller någon r Perssonfamiljen varit med om att finansiera Johan Björkmans hall på Hjorthagen. hallen är finansierad främst genom tillskott från Johan Björkmnas stiftelse. Dessutom har många medlemmar skänkt mindre summor. Man tappar i trovärdighet, när man missar i så lättkontrollerade uppgifter.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.