Redknapp och ofattbara miljoner

LONDON. Det här kan vara en av de snabbast e matchintervjuer som har gjorts. Det är ett kort ögonblick av sann Harry Redknapp-magi. Det är förstås som det är med detta. Det finns något charmigt med Redknapp, men framför allt handlar han om en sak. Ren och skär slughet. Tro inget annat.
Harry Redknapp ber till synes till högre makter och det lär behövas i slutspurten av engelska ligan. Hans QPR är sist och får svårt att ändra på den saken. Foto: Matt Dunham, AP Photo/Scanpix

 

Engelska journalister brukar säga att det inte är något riktigt transferfönster om inte Harry Redknapp är med i leken.

Det var en sorts himmelsk tajming när Redknapp kom tillbaka i managerrollen i god tid innan januarifönstret där han med hjälp av QPR:s majoritetsägare Tony Fernandes köpte Chris Samba och Loic Remy för 20,5 miljoner pund, knappt 200 miljoner  kr, och la till Jermaine Jenas på en redan diger lönelista.

Sedan lockades Peter Odemwingie ut på en vådlig biltur från Birmingham sista transferdagen, men hur det gick med den trippen vet ni ju.

600 miljoner kr i omsättning

Det finns pengar i QPR via storägaren Tony Fernandes, som rankas som Malaysias 20:e rikaste person och är god för en kvarts miljard kr. Hans digra kopplingar med stora företag i Asien behövs i ett läge när QPR spelar tombola med sin egen framtid.

QPR var tillbaka i Premier League förra säsongen och förlorade 210 miljoner kr det året. Resultatet för QPR Holdings Ltd var styvt 30 miljoner kr bättre än det sista året i Championship innan uppflyttningen 2011, men samtidigt ökade omsättningen från 150 miljoner kr till 600 miljoner kr.

Hughes lyckades rädda kvar QPR i sista omgången i den otroliga matchen mot Manchester City och inledde i sin tur en sällan skådad mangling av truppen.

800 miljoner i skuld

Skulderna steg från 500 miljoner kr till 850 miljoner kr och då involverar inte de siffrorna aktiviteterna i de två senaste transferperioderna, förra sommaren och i januari. Ingen behöver vara professor i matematik för att förstå vad som kan hända om QPR åker ur Premier League i maj.

Tony Fernandes köpte 66 procent av aktierna i QPR i augusti 2011 och är nu med Redknapp vid rodret inne på sin tredje manager, efter Neil Warnock och Mark Hughes.

Champonship-specialisten Warnock – som ärligt talat inte räcker till som manager i Premier League – fick chansen att hålla QPR kvar första säsongen och vaskade om i hela truppen med elva nya spelare, bland dem Kieron Dyer, Shaun Wright-Phillips Danny Gabbidon, Joey Barton, DJ Campbell, Luke Young, Armand Traoré och Anton Ferdinand.

Tio nyförvärv

Det var en samling ganska ärrade och splittrade Premier League-spelare och det gick som det gick: Warnock fick sparken i början av januari och in kom Mark Hughes, som allt mer börjar likna en fisk som manager efter sin storslagna karriär som spelare. 

Hughes lyckades rädda kvar QPR i sista omgången i den otroliga matchen mot Manchester City och inledde i sin tur en sällan skådad mangling av truppen redan i januari när han köpte Djibril Cissé för 35 miljoner kr från Lazio, Bobby Zamora för 55 miljoner kr Fulham och Nedum Onuoha från Manchester City.

I sommarens transferfönster plockades Andy Johnson, Junior Hoilett, Ji-Sung Park, Robert Green, Samba Diakité, José Bosingwa, Ryan Nelsen, Júlio César, Esteban Granero och Stéphane Mbia in. Många kom som fri transfers, men alla hade och har en hög lön.

90 procent i löner

QPR betalar runt 90 procent av sin omsättning i löner – hårresande, javisst - och av klubbens skuldberg uppbär Tony Fernandes och hans konsortium 500 miljoner kr.

Den andra storägaren i klubben, den indiska stålmagnaten Lakshmi Mittal som äger 33 procent av QPR, har lånat ut 250 miljoner kr. Fernandes och Mittal har också lånat ut 100 miljoner kr gemensamt.

Fallskärmen från Premier League ger nedflyttade klubbar 150 miljoner kr för de två kommande säsongerna och 75 miljoner kr för de två påföljande säsongerna efter det.

Redknapp minns Portsmouth...

Det ger såklart en hel del fördelar när en satsning rasar, men samtidigt är det svårt att se alla fallgropar ge med sig med det.

Portsmouth åkte ur Premier League med Redknapp vid rodret och befinner sig nu i fritt fall i det engelska ligasystemet.

Sveket ekar mot de egna fansen. QPR kan faktiskt finna sig i samma karusell inom kort.

Dan Vikman

Fakta

Dan Vikman
Sportjournalist hela 90-talet, i spelbranschen efter det. Intervjuat van Basten och Pele. Bland andra. Nu chefredaktör för Gurufans.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.