Bengt Baron får rekordbonus

Simmarpojkarna lämnade som tonåringar hembygden i Finspång, pluggade vid college i USA och blev mycket framgångsrika affärsmän. I dag är Bengt Baron högaktuell igen. Han kritiseras kraftigt som vd för sin bonus på 7,3 miljoner kronor för att lägga ned godisfabriken i Gävle.
Segergesten! Bengt Baron har just vunnit 100 m fjäril vid OS i Moskva 1980. Foto: Scanpix


150 anställda mister jobbet samtidigt som den förre simmarstjärnan guldmedaljören från OS i Moskva 1980 lyfter en bonus på 7,3 miljoner utöver sin fasta  lön om 4,7 miljoner som Cloettas vd

12,5 miljon i årsersättning

- Vi tvingas lämna våra jobb och han plockar ut en mångmiljonbonus. Han borde skämmas, säger Wellington Ikuobase, ordförande för livsmedelsfacket i fabriken, till Arbetarbladet.

Cloetta nådde en omsättning på cirka 5 miljarder kronor under 2012 och tvingades acceptera ett minus på 73 miljoner kronor. I den situationen får vd:n en ersättning på 12,5 miljoner kronor.

- Det är för jävligt. Enda skälet till att han ville lägga ned fabriken i Gävle var att han ville ha sin vd-bonus, säger Wellington Ikuobase, fackordförande på Cloetta i Gävle.

Tre guldmedaljörer gjorde karriär

Arbetarbladet har sökt Bengt Baron för en kommentar, men utan resultat. Cloetta har riktlinjer för rörliga ersättningar och Bengt Baron fick, enligt årsredovisningen, en extra ersättning baserad på ”hans extraordinära arbete i samband med fusionen” förra våren mellan Cloetta och Leaf.

Under åren har Bengt Baron skaffat sig både utbildning och erfarenhet nog för att nå framgångar i affärslivet.

Det är han inte ensam om. Historien blir aktuell igen... Hur Sverige fick tre guldmedaljörer vid OS 1980 i Moskva och hur alla tre har gjort karriär även utanför idrotten.

Det gäller simmarna Pär Arvidsson (100 m fjäril) och Bengt Baron (100 m ryggsim) samt Johan Harmenberg, fäktning.

Bengt Baron och Pär Arvidsson var inte mer än tonåringar när de slog igenom som simmare och flyttade till USA för att träna simning och utbilda sig.

Pär Arvidsson efter segern på 100 m fjäril vid OS 1980 i Moskva. Pär pluggade sedan vidare vid college i USA och blev kvar där. I dag är han en framgångsrik affärsman.Foto Jan Collsiöö

Fakta

Bengt Baron, 51 år, är kanske den av svenska idrottare som har lyckats bäst i karriären sedan idrotten upphörde. 1992 blev han Sverigechef för Coca-Cola, och sedan dess har han kartat på stegen via Frionor, Consumer Imaging Nordic, Stepstone, V&S Absolut Spirits, Leaf och nu Cloetta.

Pär Arvidsson, i dag 53 år, har precis som Baron en examen ”Bachelor of Arts degree” från Berkeley, Kalifornien samt en MBA (Masters of Business Administration) från Harvard Business School. Han har grundat och varit vd i flera företag, som GameChange och Snowshoe Capital, som investerar i och är rådgivare till nya tillväxtföretag.  Han blev kvar i USA där han har bott i drygt 30 år.

Johan Harmenberg, 58 år, utbildade sig till läkare och har efter idrottskarriären gjort karriär inom läkemedelsindustrin med uppdrag internationellt och har i dag en framträdande position hos läkemedelsföretaget Axelar AB.

Johan Hammenberg tränar inför OSi Moskva 1980. Resultatet blev det bästa. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Under tre dagar ska idrottsrörelsen träffa regeringen och idrottsminister Amanda Lind för att lägga fram sina förslag och synpunkter. Först ut var ishockeyn och ordförande Anders Larsson på tisdagen.

När nu idrotten får gehör och alla representanter hoppas på ett genombrott så deltar dock inte Folkhälsomyndigheten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.