Bengt Baron får rekordbonus

Simmarpojkarna lämnade som tonåringar hembygden i Finspång, pluggade vid college i USA och blev mycket framgångsrika affärsmän. I dag är Bengt Baron högaktuell igen. Han kritiseras kraftigt som vd för sin bonus på 7,3 miljoner kronor för att lägga ned godisfabriken i Gävle.
Segergesten! Bengt Baron har just vunnit 100 m fjäril vid OS i Moskva 1980. Foto: Scanpix


150 anställda mister jobbet samtidigt som den förre simmarstjärnan guldmedaljören från OS i Moskva 1980 lyfter en bonus på 7,3 miljoner utöver sin fasta  lön om 4,7 miljoner som Cloettas vd

12,5 miljon i årsersättning

- Vi tvingas lämna våra jobb och han plockar ut en mångmiljonbonus. Han borde skämmas, säger Wellington Ikuobase, ordförande för livsmedelsfacket i fabriken, till Arbetarbladet.

Cloetta nådde en omsättning på cirka 5 miljarder kronor under 2012 och tvingades acceptera ett minus på 73 miljoner kronor. I den situationen får vd:n en ersättning på 12,5 miljoner kronor.

- Det är för jävligt. Enda skälet till att han ville lägga ned fabriken i Gävle var att han ville ha sin vd-bonus, säger Wellington Ikuobase, fackordförande på Cloetta i Gävle.

Tre guldmedaljörer gjorde karriär

Arbetarbladet har sökt Bengt Baron för en kommentar, men utan resultat. Cloetta har riktlinjer för rörliga ersättningar och Bengt Baron fick, enligt årsredovisningen, en extra ersättning baserad på ”hans extraordinära arbete i samband med fusionen” förra våren mellan Cloetta och Leaf.

Under åren har Bengt Baron skaffat sig både utbildning och erfarenhet nog för att nå framgångar i affärslivet.

Det är han inte ensam om. Historien blir aktuell igen... Hur Sverige fick tre guldmedaljörer vid OS 1980 i Moskva och hur alla tre har gjort karriär även utanför idrotten.

Det gäller simmarna Pär Arvidsson (100 m fjäril) och Bengt Baron (100 m ryggsim) samt Johan Harmenberg, fäktning.

Bengt Baron och Pär Arvidsson var inte mer än tonåringar när de slog igenom som simmare och flyttade till USA för att träna simning och utbilda sig.

Pär Arvidsson efter segern på 100 m fjäril vid OS 1980 i Moskva. Pär pluggade sedan vidare vid college i USA och blev kvar där. I dag är han en framgångsrik affärsman.Foto Jan Collsiöö

Fakta

Bengt Baron, 51 år, är kanske den av svenska idrottare som har lyckats bäst i karriären sedan idrotten upphörde. 1992 blev han Sverigechef för Coca-Cola, och sedan dess har han kartat på stegen via Frionor, Consumer Imaging Nordic, Stepstone, V&S Absolut Spirits, Leaf och nu Cloetta.

Pär Arvidsson, i dag 53 år, har precis som Baron en examen ”Bachelor of Arts degree” från Berkeley, Kalifornien samt en MBA (Masters of Business Administration) från Harvard Business School. Han har grundat och varit vd i flera företag, som GameChange och Snowshoe Capital, som investerar i och är rådgivare till nya tillväxtföretag.  Han blev kvar i USA där han har bott i drygt 30 år.

Johan Harmenberg, 58 år, utbildade sig till läkare och har efter idrottskarriären gjort karriär inom läkemedelsindustrin med uppdrag internationellt och har i dag en framträdande position hos läkemedelsföretaget Axelar AB.

Johan Hammenberg tränar inför OSi Moskva 1980. Resultatet blev det bästa. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Så sent som 2016 ingick Erkan Zengini det svenska landslaget.

Nu är han försatt i personlig konkurs av Södertörns tingsrätt. Detta trots en tio-årig karriär i bland annat Hammarby och flera turkiska klubbar. 

Nu börjar den ena efter den andra kommunen i och runt Stockholm att vilja göra sig gällande på området utbyggnad av idrottsplatser. Solna Stad  lanserar en ny idrottsplats med tre fotbollsplaner och ny entré till naturreservatet på Norra Järvastaden. Först ska samråd genomföras för planförslaget.

De turister som besökte VM i Åre respektive Östersund spenderade nästan exakt lika mycket pengar per dag. Det är en slutsats i den stora VM-studien från Mittuniversitetets turismforskningscentrum ETOUR. Deras svar: 1 552 kronor/dag

Den totala ekonomiska effekten av världsmästerskapen i alpint och skidskytte för Jämtlands län beräknas uppgå till minst 176 miljoner kronor

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Nu gör SVT en egen lansering. ”SVT – kanalen för damfotboll!”

Sportevenemang och tv – men i vilken kanal… Den här gången är det SVT som har varit på tårna. SVT har klart med större delen av det svenska damlandslagets kvalmatcher och landskamper och nu står det klart att EM 2021 sänds i SVT. 

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.