Bengt Baron får rekordbonus

Simmarpojkarna lämnade som tonåringar hembygden i Finspång, pluggade vid college i USA och blev mycket framgångsrika affärsmän. I dag är Bengt Baron högaktuell igen. Han kritiseras kraftigt som vd för sin bonus på 7,3 miljoner kronor för att lägga ned godisfabriken i Gävle.
Segergesten! Bengt Baron har just vunnit 100 m fjäril vid OS i Moskva 1980. Foto: Scanpix


150 anställda mister jobbet samtidigt som den förre simmarstjärnan guldmedaljören från OS i Moskva 1980 lyfter en bonus på 7,3 miljoner utöver sin fasta  lön om 4,7 miljoner som Cloettas vd

12,5 miljon i årsersättning

- Vi tvingas lämna våra jobb och han plockar ut en mångmiljonbonus. Han borde skämmas, säger Wellington Ikuobase, ordförande för livsmedelsfacket i fabriken, till Arbetarbladet.

Cloetta nådde en omsättning på cirka 5 miljarder kronor under 2012 och tvingades acceptera ett minus på 73 miljoner kronor. I den situationen får vd:n en ersättning på 12,5 miljoner kronor.

- Det är för jävligt. Enda skälet till att han ville lägga ned fabriken i Gävle var att han ville ha sin vd-bonus, säger Wellington Ikuobase, fackordförande på Cloetta i Gävle.

Tre guldmedaljörer gjorde karriär

Arbetarbladet har sökt Bengt Baron för en kommentar, men utan resultat. Cloetta har riktlinjer för rörliga ersättningar och Bengt Baron fick, enligt årsredovisningen, en extra ersättning baserad på ”hans extraordinära arbete i samband med fusionen” förra våren mellan Cloetta och Leaf.

Under åren har Bengt Baron skaffat sig både utbildning och erfarenhet nog för att nå framgångar i affärslivet.

Det är han inte ensam om. Historien blir aktuell igen... Hur Sverige fick tre guldmedaljörer vid OS 1980 i Moskva och hur alla tre har gjort karriär även utanför idrotten.

Det gäller simmarna Pär Arvidsson (100 m fjäril) och Bengt Baron (100 m ryggsim) samt Johan Harmenberg, fäktning.

Bengt Baron och Pär Arvidsson var inte mer än tonåringar när de slog igenom som simmare och flyttade till USA för att träna simning och utbilda sig.

Pär Arvidsson efter segern på 100 m fjäril vid OS 1980 i Moskva. Pär pluggade sedan vidare vid college i USA och blev kvar där. I dag är han en framgångsrik affärsman.Foto Jan Collsiöö

Fakta

Bengt Baron, 51 år, är kanske den av svenska idrottare som har lyckats bäst i karriären sedan idrotten upphörde. 1992 blev han Sverigechef för Coca-Cola, och sedan dess har han kartat på stegen via Frionor, Consumer Imaging Nordic, Stepstone, V&S Absolut Spirits, Leaf och nu Cloetta.

Pär Arvidsson, i dag 53 år, har precis som Baron en examen ”Bachelor of Arts degree” från Berkeley, Kalifornien samt en MBA (Masters of Business Administration) från Harvard Business School. Han har grundat och varit vd i flera företag, som GameChange och Snowshoe Capital, som investerar i och är rådgivare till nya tillväxtföretag.  Han blev kvar i USA där han har bott i drygt 30 år.

Johan Harmenberg, 58 år, utbildade sig till läkare och har efter idrottskarriären gjort karriär inom läkemedelsindustrin med uppdrag internationellt och har i dag en framträdande position hos läkemedelsföretaget Axelar AB.

Johan Hammenberg tränar inför OSi Moskva 1980. Resultatet blev det bästa. Foto: Bertil Ericson, Scanpix

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Åbytravet byter vd.Johan F Lundberg får lämna sin roll och ersättare blir förre vd:n Kenneth Thollström. 

– Efter flera år av tunga investeringar måste vi ta ett steg framåt och lägga ökat fokus på lönsamhet och förbättrade intäkter, säger ordföranden Fredrik Tenfält. 

SKF fortsätter som huvudpartner till Gothia Cup. Det nya avtalet sträcker sig till 2022 och parterna tittar nu på hur de kan utveckla det nära samarbetet som byggts upp under många år. Högt upp på önskelistan: en utbyggnad av SKF Arena på Heden till nästa sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”  The same procedure as last…”. Det passar sannerligen in på rättighetsföretaget ISP Sportunder de här dagarna. Lagom som de nya avtalen för SHE, damhandbollen, hade avslöjats kom nästa presentation. ISP har snickrat ihop en överenskommelse mellan Kopparbergs/Göteborg FC och Prioritet Finans.

Svenska sporträttighetsagenturen Spring Media har inlett ett samarbete med Red Bee för att lansera Wnited /juːˈnaɪtɪd/– världens första globala streamingtjänst tillägnad damfotboll. Presentationen skedde på måndagen under Sportel Monaco. 

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.