"De blir våldets advokater"

”Det här är oerhört arga, unga män som tror på våld som metod. De blir våldets advokater och går vidare och blir äldre i det svenska samhället i en tro på att våld fungerar”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt och uttryckte vad många kände på fredagen.
Magnus Pehrsson blev först förbannad, men kände sedan hoten som för starka och tog då beslutet att avgå. Foto Stefan Jerrevång, Scanpix

 

Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och ordförande Tommy Jacobsson hoppar av, lämnar klubben och kvar blir frågor, oro och tveksamhet.

Det berör inte bara Djurgården, det här sjuka beteendet från fans finns också i andra klubbar, och det blir konsekvenser i alla avseenden. Publiken tappar intresset liksom sponsorer.

Spelarna protesterade

Tre så kallade anhängare till klubben tyckte att man hade skäl att söka upp Magnus Pehrsson och sa att mindre trevliga saker skulle hända, ifall inte laget började vinna.

Pehrsson blev först ordentligt förbannad och Djurgården polisanmälde hotet. Men när han väl funderat på saken, anat vidden och eventuella konsekvenser kom frågorna, oron och tankarna på familj.

Jobbet var inte värt att fortsätta.

Reinfeldt i vrede

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallade till presskonferens på eftermiddagen.

- Jag upprördes väldigt mycket av SVT:s program om firmakulturen som finns i våra klubbar. Jag står här för att jag älskar fotboll och idrott och idén med det öppna svenska samhället.

- Det är viktigt att markera när en gräns har passerats, vilket den här gjort i dag.

"Det finns stora risker"

Reinfelt är Djurgårdssupporter, men framhöll att hade kallat till presskonferens oavsett vilken klubb som hade drabbats.

- Allt detta är väldigt viktiga frågor till svenska folket. Vad ska vi styras av, av lagar och regler eller huliganer och kriminella? Mitt svar är givet. Men om det ska fungera måste hela samhället ställa sig upp för det. Alla supportrar måste ställa sig upp mot huliganer, det gäller alla. Vi måste visa att vi inte accepterar hot och våld.

Statsministern pratade också om riskerna med våldet kring idrottsklubbar.

- Våld finns på många håll i det svenska samhället, men det finns väldigt koncentrerat kring en del av våra idrottsklubbar.

- Det finns stora risker med det.

Hänsynslösa personer

Sa Reinfeldt och skärpte rösten:

- I dag slåss det med varandra, i morgon kommer de att slå sin hustru och sina barn, det finns i alla fall risk för det, därför måste vi hitta våldsverkarna.

- Jag tycker att det är ett underkännande för hela svenska samhället men det är också ett underkännande för rättsväsendet. Vi måste helt enkelt bli bättre.

Kan inte ens stoppa rånarluvor

Huliganutredaren Björn Eriksson har efterlyst hårdare tag.

Men har mött motstånd och långdragna utredningar. Inte ens ett förbud mot att fotbollsfans bär rånarluva har kunnat beslutas om.

Ännu slipper inte fotbollspubliken att känna oro vid matcher.

"Varit för passiva"

Stiftelsen Tryggare Sverige har presenterat en omfattande kartläggning av förekomst av våld, hot och trakasserier inom idrotten. Resultatet visar att det är vanligt med hot inom fotbollen, och då framför allt mot VD, klubbdirektörer och sportchefer.

Hela 42 procent av de personerna har utsatts för någon form av våld, hot eller trakasserier.

Kartläggningen, som genomfördes på uppdrag av Kulturdepartementet, består av en enkätundersökning och ett stort antal djupintervjuer med företrädare för ett tjugotal föreningar i de två högsta divisionerna inom fotbollen och ishockeyn i Sverige.

- En vanlig uppfattning som framkommer i vår kartläggning är att man inom fotbollen under lång tid varit alltför passiv och att det finns en uppgivenhet när det gäller våld, hot och trakasserier. Det är därför oerhört viktigt att hela fotbolls-Sverige, men framför allt Djurgården som via den så kallade Djurgårdsandan försökt att skapa en positiv supporterkultur, nu går samman och i ord och handling fördömer dessa händelser, säger Thomas Ahlskog, utredare vid Stiftelsen Tryggare Sverige.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.