Dubbelt guld lockade Tre Kronor

120 000 kronor i guldbonus per spelare var utlovat i fjol. Då var det inte ens nära. I år gick det desto bättre. Det blev dubbelt guld, VM-plakett av ädlaste valör och 135 000 kronor som bonus till var och en av spelarna.
Trångt och glatt i Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix


Spelarna har förhandlat sig till bättre villkor och en och annan hade nog tankarna på den där extrautdelningen nån gång före, under och framför allt efter VM-finalen.

Får dela på 3,1 miljoner

23 spelare får dela på 3,1 miljoner kronor, vilket innebär 135 000 kronor var. Vid silver hade bonusen stannat på 65 000 kronor medan ett brons hade belönats med "bara" 35 000 kronor till varje spelare.

Då kan man påminna om 2006 och OS i Turin. Ett guld där gav 2,5 miljoner kronor från Svenska Ishockeyförbundet, men NHL-spelarna sa nej och menade att pengarna gjorde större nytta i svensk ungdomshockey!

- Det här laget består ju till 95 procent av spelare från NHL och de har sagt att de hellre vill att pengarna används för att bygga svensk hockey inför framtiden, sa Michael Englund, dåvarande generalsekreterare vid Svenska Ishockeyförbundet, i ett uttalande.

Tre Kronor visar upp sin trofé, VM-bucklan. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

Förhandling på flyget

Nu lockade alltså 3,1 miljoner kronor förutom all ära och det faktum att de här 25 historiska hjältarna blir oförglömliga.

- Vi har en överenskommelse som spelarna är nöjda med, säger Ishockeyförbundets generalsekreterare Mikael Peterson.

Han avslöjar också att det var på flyget hem från turneringen i Brno som bonusen kom på tal.

- Ja, med vinst i turneringen och bra spel började killarna fråga om det utgår någon vinstpremie i VM. Jag svarade att det blir det, men att de skulle fokusera på en match i taget, säger Mikael Peterson till Sportbladet.

Bröderna Sedin med VM-pokalen.  De verkliga stjärnorna.Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

50 000 kr i orientering

Som jämförelse kan nämnas att fotbollslandslaget skulle vara utlovat en bonus på 700 000 kronor till var och en av spelarna för avancemanget till EM i fjol.

För skidåkarna gällde 150 000 kr för ett guld vid VM i Val di Fiemme.

Och inför VM i orientering 2012 utlovade Skogssportens Gynnare en bonus vid VM-guld om  50 000 kronor och ett stafettguld 60 000.

Pär Mårts med VM-pokalen i Kungsträdgården i Stockholm på måndagen. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.