40 kommuner vill bli årets idrottsstad

Under SM-veckan i Halmstad kommer SVT Sport för tredje gången att utse ”Sveriges bästa idrottsstad”. Första gången 2011 vann Örebro priset. 2012 var det Göteborg som i hård kamp med Umeå och Solna fick flest poäng av 50-mannajuryn.
Bland de 40 kommunerna finns också Leksand som framför allt påvisar värdet av att ha ishockeylaget, men också mycket mera. Här en bild från Tegera Arena, samlingspunkten i samhället.

 

- Göteborg har stolt visat upp pokalen i snart ett år, men utan SM-guld i någon av de större lagsporterna senaste året kan de få svårt att försvara titeln, säger Ola Bränholm, ansvarig för Sveriges bästa idrottsstad på SVT Sport.

Hård konkurrens

I år har 40 kommuner kvalificerat sig till att tävla om priset. Kriterierna är att kommunen skall ha minst fyra elitlag i 23 av landets största sporter (olika graderingar för varje sport), ett av lagen måste spela i högsta serien i någon av de åtta största sporterna.

Nytt för i år är att framgångsrika klubbar i individuella idrotter som friidrott, orientering, simning och skidor även räknas in i undersökningen.

Åtta kommuner som inte klarade kriterierna ifjol gör det i år, fyra kommuner försvinner från omröstningen. Bland de nya finns hockeyns SM-guldstad Skellefteå och bordtennismeckat Eslöv.

Alla kandidaterna

Här är de 40 kommuner som kan vinna Sveriges bästa idrottsstad 2013:

Borås, Botkyrka (ny), Eskilstuna, Eslöv (ny), Falkenberg, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge (ny), Jönköping Kalmar (ny), Karlstad, Kristianstad, Leksand, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Nacka (ny), Norrköping, Partille, Piteå, Sigtuna (ny), Skellefteå (ny), Skövde, Solna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Täby, Umeå, Uppsala, Varberg (ny), Västerås, Växjö, Ängelholm, Örebro och Östersund.

De kommuner som i år inte klarar kriterierna är Uddevalla, Gotlands kommun, Örnsköldsvik och Tyresö.

Alla kommuner i tävlingen finns beskrivna ”stad för stad” på svt.se/sport.

Patrick (inte verifierad)

ons, 2013-06-05 17:35

1. Haha! Västerås?! Är

Haha! Västerås?! Är idrottsledare och styrelsemedlem i en förening i Västerås... och kan väl inte påstå att det är en stad som förtjänar epitetet "Idrottsstad". Och det säger jag inte för att vara elak, utan jag säger det med sorg. Liten uppbackning av kommunen, dåligt med lokaler. De lokaler som finns är dyra. Osv osv. Tyvär...

Paul (inte verifierad)

tors, 2013-06-06 18:51

2. Linköpings Kommun är ett stort skämt.

Linköpings Kommun är ett stort skämt. Man utropade för några år sedan att man skulle vara Sveriges bästa idrottsstad år 2015. Sedan dess har det mesta blivit sämre. Tjänstemännen på kultur o fritid tycker att medborgarna skall vara jävligt tacksamma för det de får och har ännu inte förstått varför de får sin lön varje månad. Styrning för dessa tjänstemän saknas från Linköpings politiker med följd att de gör det som passar sig själv bäst i.st.f. att på ett begåvat sätt ta reda på och genomföra det som är bäst och som kommunens innevånare vill ha. Nästan så att man skäms för dessa obegåvade tjänstemän.

Olle Ekengren (inte verifierad)

lör, 2013-06-08 09:06

3. Lokaler

Dåligt med lokaler - var har vi hört det förut? Fundera i stället på om den optimala lösningen är att kommunerna ska diktera villkoren för tävlingsidrotten. Vad säger RF?

Göran Lantz (inte verifierad)

tors, 2013-06-13 10:57

4. Uppsala

Hur kan Uppsala vara en kandidat? En kommun som (felaktigt) utropat sig själv till landets fjärde storstad är i förhållande till sin storlek oerhört bleka i våra största sporter. I landets största sport fotboll håller man till i 3:e divisionen. I näst största sporten ishockey höll man på att åka ur andradivisionen. I bandy höll man på att åka ut elitserien. I handboll finns man inte. I basket och innebandy har man varit ledande men är nu på nedgång.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.