25 utvalda till landets bästa idrottsstad

25 är utvalda av åtskilliga kandidater. Att bli utnämnd till Sveriges bästa idrottsstad handlar om både prestige och stolthet. Nu inleds den slutligen gallringen i jakten på segraren.
25 städer är utvalda. En vinnare ska koras. Mycket stolthet och för den delen pengar står på spel. Foto: Scanpix

 
För tredje gången har en 50-mannajury röstat fram SVT:s pris Sveriges bästa idrottsstad. Juryn till hälften bestående av tittare och till hälften av SVT Sports medarbetare och specialinbjudna sportprofiler har röstat på de 40 kommuner som klarade grundkriterierna.  

Regionstäder borta

Nedräkningen av de 25 bästa har startat och något överraskande är 2011 års vinnare Örebro inte med där, man blev 26 i omröstningen.

- Visst är det överraskande att man kan dala så fort men förutom hockeyn har Örebro haft en negativ trend för nästan alla de lag som gjorde dem till bäst i Sverige 2011, säger SVT:s Ola Bränholm, ansvarig för Sveriges bästa idrottsstad.

”Prestation efter population” har varit juryns ledord när de satt ihop sina topplistor och andra traditionella idrottsstäder som hamnar utanför topp 25 i årets ranking är exempelvis Luleå, Eskilstuna, Västerås och Linköping.

Nominerade respektive utslagna

De städer som kommit topp 25 och därmed kan vinna är:

Borås, Eslöv (ny), Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Leksand, Lund, Malmö, Norrköping, Partille, Skellefteå (ny), Solna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Växjö, Ängelholm och Östersund.

Utanför listan med de nominerade hamnade:
26. Örebro 14 jurypoäng (plats 11 2012)
27. Luleå 12p (25)
28. Piteå 11p (30)
28. Eskilstuna 11p (29)
30. Linköping 9p (27)
30. Västerås 9p (28)
32. Skövde 6p (13)
33. Varberg 5p (ny)
34. Nacka 3p (ny)
34. Falkenberg 3p (33)
36. Kalmar 1p (ny)
36. Sigtuna 1p (ny)
38. Täby 0p (32)
38. Botkyrka (ny)
38. Huddinge (ny)

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Kommuner över hela Sverige söker ständigt mer information runt idrottsturism och undrar hur beteendegrunderna ser ut. Var börjar man och hur utvecklas formerna för ett samspel med föreningar? återkommer som frågor. I  Lund har man kommit en bra bit på väg.  Att locka för att starta kreativiten ska ske via evenemangsstöd.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.