Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Idrottens elitföreningar har det jobbigt. Skulderna hör till vardagen, mer eller mindre stora och nu framkommer fakta som visar att var tolfte elitförening har skulder hos Kronofogden.
Många av elitföreningarna i speedway har det ekonomiskt besvärligt. Problemen har pågått i flera år. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Leksands IF har gjort en företagsrekonstruktion och undkommit konkurs. Timrå IK är på väg in i samma process och den senaste klubben att sätta sitt hopp till den metoden är bandyklubben Boltic.

Obetalda skatter

Ekot har i undersökning funnit att 56 procent av klubbarna har något ärende hos Kronofogden. Mest noterbart är att samtliga lag, förutom Skellefteå, i svenska hockeyligan finns med i det register alla vill slippa.

Ekots granskning omfattar över 160 lag som spelar fotboll, hockey, handboll, innebandy, basket, bandy eller speedway.

Totalt har 13 klubbar skulder just nu och framför allt handlar det om obetalda skatter. Beloppen är från 30 000 kr upp till till över en halv miljon kronor.

Fler än halva antalet av elitklubbarna, 56 procent, har haft något ärende hos Kronofogden. De har haft ansökningar om betalningsföreläggande mot sig under de senaste tre åren.

En halv miljon i skuld

Allsvenska jumbolaget Syrianska har en halv miljon i obetalda skatter.

- Till nästa månad kommer allt att vara löst, säger klubbens ordförande Hobil Varli till Ekot.

Bland övriga kan nämnas att Ljungskile har en skatteskuld på över 400 000 kronor.

I speedway har klubbarna fortsatt besvärligt. Hammarby har skulder på nästan 150 000 kronor. Fem av seriens åtta klubbar finns med i registret.

KentW (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 07:45

1. Kronofogden i hälarna på elitklubbar

Det är dags för förbunden att sätta ner foten! När astronomiska spelarlöner och arenabyggen som klubbarna inte har ekonomi till gör att skattebetalarna får stå för fiolerna vid "rekonstruktioner" har det gått för långt. Då handlar det inte om "idrott" längre, utan enbart storhetsvansinne. OM förbunden slutade att "ge dispens" bara för att klubbarna "har en plan" och istället var konsekventa och verkligen flyttade ner klubbar med ekonomin i obalans skulle de sportliga komma i fokus. Nu handlar det enbart om pengar och den med störst kassakista vinner allt, det är bara att köpa ihop laget. Tragiskt!

Vågar jag? (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 11:31

2. Skulder

Det känns som om många elitklubbar anser det vara bättre att köra på med underskott än att värna om föreningens heder och överlevnad.Den förening jag representerar var inne i den svängen för ett 10-tal år sedan men tänkte om och körde på med de resurser som fanns att tillgå. Vi gick stärkta ur det skarpa läget och är i dag en välmående förening. Tack för ordet. Roy Tornesjö BK Borgia Norrköping
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.