Lars-Börje "Bulan" satsar på eget

Lars-Börje "Bulan" Eriksson lämnar vid årsskiftet sin tjänst på Åre Destination AB för att satsa på en egen verksamhet med fortsatt fokus inom besöks- och turistnäringen. OS-bronsmedaljören ser nya mål.
Dagens Lars Börje 'Bulan' Eriksson, 46 år, och från årsskiftet egen företagare igen.

 

- Jag vill använda mina erfarenheter till att fortsätta jobba med destinationsutveckling. Jag hoppas och tror att mina erfarenheter från Åre är efterfrågade, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, 46 år.

Optimism i Jämtland

Optimismen i Jämtland är stor och efter olika satsningar har besöksnäringen en spännande period av tillväxt och framtidstro.

Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre och driver Åre Convention Bureau och Spår & Leder. Bolaget har som uppgift att förverkliga Vision 2020 som är en gemensam tillväxtstrategi för näringslivet i Åre och kommunen med målsättningen att år 2020 vara Europas mest attraktiva alpina åretruntdestination. 

Den förre slalomstjärnan arbetade som VD för Åre Destination september 2008-februari 2013 och därefter som processledare för Åres del av Tillväxtverkets treåriga satsning (2012-2014). 

Känns fortfarande bittert

"Bulan" jobbade först som egenföretagare i sportbranschen under 16 år innan han kom till Åre Destination. Åre har varit hans hemort sedan många år. En ursprunglig stockholmare som ville satsa på utförsåkning och därför blev det jämtlänning.

Han rankades som en av de allra främsta i störtlopp och super-G och stod på toppen av karriären efter OS-bronset 1988. Där i Calgary inledde 21-årinen tävlingen som nummer ett och gjorde ett suveränt lopp och tiden visade sig hålla långt, till och med till en tredjeplats.

Då, en lycklig 21-årig Lars-Börje ”Bulan” Eriksson visar upp sin bronsmedalj som han sensationellt tog i super-G vid de olympiska spelen (OS) i Calgary, Kanada 1988. Foto: Lasse Hedberg, Scanpix

 

- Var sedan rankade tvåa i slalom och trea i super-G, fast det borde ha varit tvärtom, och kände att jag hade kapacitet för så mycket mera. De följande åren var det många mästerskap och den resan hade man velat vara med på, säger ”Bulan” i dag och erkänner att det fortfarande känns lite bittert.

Oundvikligt slut

Vid ett träningspass i störtlopp inför VM i Saalbach 1991 föll han nämligen och bröt ena benet.

Det var egentligen en mycket vanlig operation, men de österrikiska läkarna satte i en alltför lång spik som trängde upp i knäet. Det var början till slutet. Vid en ny operation tog man bort den långa spiken och ersatte den med en kortare.

Men de ideligen ingreppen hade skadat knäet så pass att han ådrog sig en kronisk inflammation och ”Bulan” kunde aldrig mera träna upp styrkan igen. En 18 månader lång skadeprocess fick ett oundvikligt slut.

Vill vara entreprenör

24 år gammal tvingades han att ge upp karriären. Tre år i världstoppen, inte mer, fick han. Karriären hade kunnat bli mycket mera framgångsrik.

- Sex månader nånting hade jag normalt varit borta. Nu fick jag aldrig återvända...

Med mycket skidåkning i Åre under en dag kan han känna viss smärta i benet, men annars springer han, cyklar och rör sig obehindrat.

Nu återgår han till att bli egenföretagare. 

- Jag vill vara entreprenör och bygga bolag igen. Behöver helt enkelt en ny utmaning.

OS-bronset öppnar dörrar både här i Sverige och internationellt och Lars-Börje ”Bulan” Eriksson har skaffat sig många kontakter och ser behovet hos många aktörer.

- Som kommuner, regioner och anläggningar av olika slag, de behöver hjälp att strukturera turist- och destinationsstrategier.

Thomas Ejderhov

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

Mot en avgift av 59 kronor för 30  dagar erbjuder Svenska Fotbollförbundet, SvFF,  från 1 augusti  livestreaming av bredd och ungdomsfotboll via appen ”Min Fotboll.

 Betalningsmodellen är Swish, men det är ännu oklart hur föreningslivet ska ersättas.  Idrottens Affärer har i tidigare artiklar belyst striden mellan SvFF och redan etablerade Solidsport AB, grundat redan 2008, och väl etablerat med livesändningar via nätet i egen app.