Lars-Börje "Bulan" satsar på eget

Lars-Börje "Bulan" Eriksson lämnar vid årsskiftet sin tjänst på Åre Destination AB för att satsa på en egen verksamhet med fortsatt fokus inom besöks- och turistnäringen. OS-bronsmedaljören ser nya mål.
Dagens Lars Börje 'Bulan' Eriksson, 46 år, och från årsskiftet egen företagare igen.

 

- Jag vill använda mina erfarenheter till att fortsätta jobba med destinationsutveckling. Jag hoppas och tror att mina erfarenheter från Åre är efterfrågade, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, 46 år.

Optimism i Jämtland

Optimismen i Jämtland är stor och efter olika satsningar har besöksnäringen en spännande period av tillväxt och framtidstro.

Åre Destination AB ägs av näringslivet i Åre och driver Åre Convention Bureau och Spår & Leder. Bolaget har som uppgift att förverkliga Vision 2020 som är en gemensam tillväxtstrategi för näringslivet i Åre och kommunen med målsättningen att år 2020 vara Europas mest attraktiva alpina åretruntdestination. 

Den förre slalomstjärnan arbetade som VD för Åre Destination september 2008-februari 2013 och därefter som processledare för Åres del av Tillväxtverkets treåriga satsning (2012-2014). 

Känns fortfarande bittert

"Bulan" jobbade först som egenföretagare i sportbranschen under 16 år innan han kom till Åre Destination. Åre har varit hans hemort sedan många år. En ursprunglig stockholmare som ville satsa på utförsåkning och därför blev det jämtlänning.

Han rankades som en av de allra främsta i störtlopp och super-G och stod på toppen av karriären efter OS-bronset 1988. Där i Calgary inledde 21-årinen tävlingen som nummer ett och gjorde ett suveränt lopp och tiden visade sig hålla långt, till och med till en tredjeplats.

Då, en lycklig 21-årig Lars-Börje ”Bulan” Eriksson visar upp sin bronsmedalj som han sensationellt tog i super-G vid de olympiska spelen (OS) i Calgary, Kanada 1988. Foto: Lasse Hedberg, Scanpix

 

- Var sedan rankade tvåa i slalom och trea i super-G, fast det borde ha varit tvärtom, och kände att jag hade kapacitet för så mycket mera. De följande åren var det många mästerskap och den resan hade man velat vara med på, säger ”Bulan” i dag och erkänner att det fortfarande känns lite bittert.

Oundvikligt slut

Vid ett träningspass i störtlopp inför VM i Saalbach 1991 föll han nämligen och bröt ena benet.

Det var egentligen en mycket vanlig operation, men de österrikiska läkarna satte i en alltför lång spik som trängde upp i knäet. Det var början till slutet. Vid en ny operation tog man bort den långa spiken och ersatte den med en kortare.

Men de ideligen ingreppen hade skadat knäet så pass att han ådrog sig en kronisk inflammation och ”Bulan” kunde aldrig mera träna upp styrkan igen. En 18 månader lång skadeprocess fick ett oundvikligt slut.

Vill vara entreprenör

24 år gammal tvingades han att ge upp karriären. Tre år i världstoppen, inte mer, fick han. Karriären hade kunnat bli mycket mera framgångsrik.

- Sex månader nånting hade jag normalt varit borta. Nu fick jag aldrig återvända...

Med mycket skidåkning i Åre under en dag kan han känna viss smärta i benet, men annars springer han, cyklar och rör sig obehindrat.

Nu återgår han till att bli egenföretagare. 

- Jag vill vara entreprenör och bygga bolag igen. Behöver helt enkelt en ny utmaning.

OS-bronset öppnar dörrar både här i Sverige och internationellt och Lars-Börje ”Bulan” Eriksson har skaffat sig många kontakter och ser behovet hos många aktörer.

- Som kommuner, regioner och anläggningar av olika slag, de behöver hjälp att strukturera turist- och destinationsstrategier.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.