Nytt bråk Kovalski - Söderberg

Nästa kapitel i fejden mellan Jan Kowalski och Rajne Söderberg, eller DN Galan och Malmö Games, är ett datumkrig. Med ytterligare två huvudroller, friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste och Usain Bolt.
DN Galan är en klassisk tävling svensk idrott. Men de senaste 18 månader har det handlat mer om schismer och ekonomiska förluster. Nu kommer nästa kapitel. Foto: Scanpix

 

Bolt har lämnat klartecken för Malmö Games 2014 den 19 augusti, vilket är två dagar före DN Galan. 

Nu ställer sig Tomas Riste på DN Galans sida och förklarar i ett brev till de ansvariga för Malmö Games att”hela friidrotts-Sverige sluter upp bakom DN-galan och att vi inte riskerar dess status”.

Förbundet stödjer DN Galan

Och för att förtydliga avsikten påpekar Riste att ”Jag ser nämligen inte ens en möjlighet att ge en sanktion för en gala som ligger två dagar innan Diamond League i Stockholm”.

Allt har skett efter en principdiskussion i styrelsen och därefter kände sig Riste föranledd att skriva brevet.

Förbundet tar alltså parti för DN Galan i kampen mot Malmö Games. Till saken hör för övrigt att Jan Kowalski, DN Galans ordförande, ingår i förbundsstyrelsen.

"Hur kan förbundet stoppa oss?"

- Vi har inget annat datum, definitivt inte om vi ska ha Bolt, säger Rajne Söderberg, Malmö Games tävlingsledare, till Sportbladet som har avslöjat det senaste i bråket mellan galo..., nej, mellan just de två personerna, Kowalski och Söderberg.

Ett bråk som tar sig uttryck i de mest märkliga inslag. Det här bråket tycks aldrig ta slut - nu ett datumbråk, tidigare en uppslitande maktkamp där DN Galan tappad en mängd ledare och erfarenhet, oenighet om ett sponsoravtal och påstådda märkligheter runt en dator.

Nu betonar Rajne Söderberg i Sportbladet:

- Att vi får motstånd från svenska friidrottsförbundet nu övergår mitt förstånd.

"Söderberg motarbetar oss"

- Vi har inget annat datum, definitivt inte om vi ska ha Bolt. Och problemet är väl inte riktigt som han skriver att vi inte kan få sanktion för en tävling två dagar före DN-¬galan, problemet är att det inte finns någon möjlighet att ge sanktion till en tävling med Bolt två dagar för DN-galan.

DN-galans ordförande Jan Kowalski är inte svarslös utan anser att datumvalet enbart är valt för att skada DN Galan.

- Det går över gränsen att aktivt motarbeta oss med en sådan provokation. Jag kan inte tolka det här datumet på ett annat sätt än att ¬Rajne Söderberg vill skjuta DN-galan i sank, säger han och fortsätter:

Kowalski ser spöken

- Det är en oerhörd lättnad för oss att svenska friidrottsförbundet slagit fast hur viktig DN Galan är för svensk friidrott. Tomas Riste har sänt en tydlig signal om att man inte kan hota DN Galan, svensk friidrotts flaggskepp, hur som helst, säger Kowalski.

Rajne Söderberg kontrar:

- Jan Kowalski ser spöken på blanka dagen. Jag kan undra hur en stor etablerad Diamond League-tävling kan vara rädd för att en nystartad tävling ska kunna skjuta någon i sank. Det borde vara vi som är rädda att ligga nära dem, säger han.

kent johanson (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 10:22

1. DN galan.....

Vad är det för ledare som friidrotten får? Dags att ta in vettiga personer. Klart att Malmö ska få h tävling när de vill.

Peter P (inte verifierad)

ons, 2013-07-31 17:49

2. Pinsamt

Är friidrottsförbundet korrumperat? Borde inte Stadionklubbarna fokusera på SIN EGEN tävling?

Peter F. (inte verifierad)

sön, 2013-08-04 18:36

3. Jan Kowalski och den nya ledningen...

Jan Kowalski skapar ofta konflikter och är därför mindre lämplig som idrottsledare. Den kompetens som Rajne Söderberg har är han inte i närheten av. Jan är ingen dumskalle men det är tragiskt hur han tillsammans med övriga styrelsen sänker DN Galan och Stadionklubbarna. Under många år var jag med i organisationen och det är med tungt hjärta som jag ser att den nuvarande inkompetenta ledningen raserar ekonomin och varumärket...

Peter F. (inte verifierad)

sön, 2013-08-11 22:49

4. Malmö Games

Jan Kowalski ägnar mer energi åt att sänka Rajne Söderberg och Malmö Games än han fokuserar på DN Galan. Kanske något för hans kollegor att tänka på... Stadionklubbarnas verksamhet håller på att gå under.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.