Damfotbollsklubben startar eget BNI

Samma visa igen. Damlandslaget gör en bra turnering, men det återspeglas inte i allsvenskan. Publiksnittet har sjunkit i stället. Men i Kopparbergs/Göteborg FC ger man inte upp, flera storföretag har nappat på idén med Nätverket.
Peter Schramm rekryterades till Kopparberg/Göteborg för att få fart på affärerna. Och första stora satsningen har mötta av stort intresse från företagen.


Idén är hämtad från BNI som beskrivs som världens och Sveriges största affärsnätverk för personliga rekommendationer. Här träffas medlemmar från ett stort antal branscher återkommande för att hjälpa varandra fram till fler affärer.

Pete Schramm ficka ansvaret

- Vi inom idrotten skulle väl lika gärna kunna bli motorn, tänkte Peter Schramm som i februari lämnade Infront Sports Media och fick anställning som affärsutvecklingschef i Kopparberg/Göteborgs FC.

Det är han som står bakom initiativet där klubben ska locka företag med mer än 50 miljoner i omsättning.

- Vi har satt ribban högt, men bara fått uppskattande ord från företagen.

Klartecken från 20 företag

SKF och Coop är klubbens ledande sponsorer förutom bryggeriet Kopparberg som har köpt titeln på ett rullande kontrakt som gäller sedan 2004. De ingår med automatik i den nya satsningen. Nu har Schramm fått t ex Länsförsäkringar, Lernia, Sodexo, Liseberg, Ticnet och Hitta.se att nappa på idén.

- I dag har vi klartecken från 20 företag. Bland dem finns fem nuvarande sponsorer som satsar från 50 000 till 500 000 kronor varje säsong. Men vi har alltså klart med 15 andra etablerade företag som vill komma.

Den 26 september är det upptakt och alla träffar ska hållas på Ullevi som också är en partner i projektet.

Hellre matcher på torsdagar

Tanken är att skapa ett nätverk där företagen uppnår affärer tack vare medverkan. Fotbollsklubben är koordinatorn, men själva fotbollen är inte helt avgörande.

- Nej, faktiskt, inte, därtill spelar vi för sällan på vardagskvällar. Helgmatcher är inget före företagsträffar. Bäst vore att spela torsdagar, då är folk vana vid att gå ut och fotbollen bli en bra samlingspunkt, menar Schramm.

Vid närverksträffarna ska företagen skifta som ansvariga för programmet. Där får de möjlighet till en egen presentation utöver utformning av kvällens program och dessutom är det tänkt att speeddating ska vara en återkommande punkt.

Omsätter 9 miljoner

Det finns två kriterier förutom själva nivån på omsättningen. Varumärket ska vara etablerat och starkt, plus att företaget ska ha en god renommé.

- 20 företag ska blir det dubbla under 2014, det är vårt mål.

Peter Schramm ser hur sponsorintäkterna ska öka.

- Vi har idag en omsättning på 9 miljoner kronor, alltså mycket mindre än än Tyresö och Malmö, men vi tänker göra allt för att minska gapet.

Dystra publiksiffror

- Och visst finns det ett stort intresse för damfotboll. Men vi måste anstränga oss ytterligare och bjuda på mer i klubben.

Han har tagit del av de senaste rapporterna från publikstatistiken. Festerna och succéerna från dam-EM är ett minne blott.

Just Göteborgs match mot Malmö sågs av 540 åskådare...

924 åskådare i snitt såg damallsvenskan 2011,836 var motsvarande siffror i fjol och nu gäller 758. Vid blott två matcher har det varit mer än 2 000 personer. I fjol kom det över 2 000 personer vid 15 matcher.

Thomas Ejderhov                            
 
 
 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.