Ett gigantiskt penningspel

Engelska ligan är tillbaka. Premier League sparkar i gång och hos Viasat Fotboll har man laddat. Det är ju TV-kanalen som sänder den mest penningstinna fotbollsligan av alla. Viasat går ut hårt och satsar på en maratonsändning i åtta timmar.
Tillbaka i England och i Chelsea. Managern Jose Mourinho tar inte sikte på annat än ligaseger. Här ses han tillsammans med några av spelarna, från vänster Ramires, Victor Moses och Brabislav Ivanovic. Foto: Apichart Weerawong, AP Photo/Scanpix

 

MTG:s nya avtal med Premier League ger endast möjlighet att direktsända en match på Viaplay klockan 16, samma match som visas på Viasat Fotboll/HDViaplay. Övriga matcher sänds på andra klockslag. Men alla matcher repriseras på Viasat Fotboll/HD.

En nyhet är Målklubben som ska ledas av Pontus Kåmark och Claes Andersson, och sänds varje lördagseftermiddag i Viaplay och på Viasat Xtra. Det är ett highlights-program som blir ett komplement till Premier League-sändningarna.

- Vi har förutsättningar att visa det folk vill se, och det är ju mål. Vi vill bidra med något som inte andra kan, och kommer att uppdatera tittarna med nyheter och behind the scenes material, säger Pontus Kåmark.

Experter och kommentatorer

Där kommentatorer och experter trängs kliver nu också den förre landslagsbacken och Englandsproffset in.

- Det ska bli jättekul att få jobba med den ligan som jag spelat i och följer. Förut har jag bara suttit på bänken och hoppat in ibland så att säga. Premier League är den mest populära ligan och jag har vuxit upp med den, så det finns så många minnen, och jag har kompisar som jobbar med ligan på olika sätt, säger Viasat Fotbolls nya expert Pontus Kåmark.

Förutom Kåmark, är den förre detta Djurgårds-tränaren Magnus Pehrsson ny expert, och West Bromwich-spelaren Jonas Olsson har förlängt sitt nuvarande kontrakt. De övriga etablerade namnen är kvar, som Bosse Pettersson, Glenn Strömberg, Ola Andersson och Erik Niva. Och så Ola Wenström, förstås.

Premiärmatcher

Aktuella TV-matcher på lördagen är:

Liverpool–Stoke
Arsenal–Aston Villa
Sunderland–Fulham
Swansea–Manchester United
Crystal Palace–Tottenham
Chelsea–Hull City
Manchester City–Newcastle

Manuel Pellegrini var mycket framgångsrik i Malaga med ett begränsat spelarmaterial. Nu får han tillgång till en mycket stark trupp i Manchester City, vad det nu betyder. Foto: Kin Cheung, AP Photo/Scanpix

 

I övrigt är det mesta sig likt – dvs Premier League är en enorm magnet för världens tv-pengar. TV-bilder har sålts för 15 miljarder jämfört med 7 miljarder för det föregående tre-årsavtal.

Dessutom, Premier Leagues nya inhemska tv-avtal, som gäller från och med säsongen 2013-2014, innebär en intäktsökning på 70 procent jämfört med det gamla avtalet.

Pengar, makt och status

De största stjärnorna och de rikaste affärsmännen sugs med automatik till engelsk fotboll. Nya miljardärer och konsortium försöker hitta klubbar i England. Pengar, makt och status ingår i en allt mera svindlande fotbollskarusell.

Alla tv-avtal, vilket land det än gäller, blir dyrare. Framför allt  i Asien stiger Premier Leagues popularitet och därmed priserna. Alla tv-bolag vill erbjuda alla fotbollsentusiaster bilder och överträffar varandra i budgivningen. I Singapore slutade det med att rättigheterna tredubblades jämfört med 2007.

Varje klubbs årliga inkomst bara från internationella tv-rättigheter har ökat snabbt och mer än dubblerats på bara några år. Via bolag i utlandet kommer nära 300 miljoner till varje klubb och därtill kommer inkomsterna från det inhemska avtal. Senast betalade BSkyB över en miljard pund (då cirka 12,5 miljarder kronor) för en treårsperiod.

Spelarlönerna konstant högt

Ett problem för engelska klubbar är att kostnaderna för spelarlönerna ligger konstant på 70 procent av intäkterna. Det spelar ingen roll att TV-bolagen betalar mera för då begär spelarna bara högre lön. 

En undersökning visar att Arsenal har haft störst förmåga att värva billigt och sälja dyrt. När mätningen skedde hade Londonklubben en trupp värd på 3,25 miljarder kronor, 1,2 miljarder mer än vad spelarna kostade att köpa. 

Som jämförelse kan nämnas att  värdeökningen i Manchester United var 800 miljoner kronor. Annars är det motsatt faktum som gäller.

Robin van Persie I Manchester United är en av ligans största stjärnor. Efter alla tvivel runt Wayne Rooney får van Ppersie en ännu större roll.  Foto: Shuji Kajiyama, AP Photo/Scanpix

 

Publiksnittet upp igen

Manchester City hade ett minus i spelarvärde på 524 miljoner och Chelsea -318 miljoner,

Penningrullningen innebär också att biljettpriserna har stigit och i dag krävs bra betalningsförmåga av fansen.

Men publikminskning till 34 646 åskådare var bara tillfällig, uppenbarligen tog sig fansen råd och senaste säsongen gällde 35 906 i snitt/match vilket ger ett utnyttjande på  95 procent.

Ändå personlig konkurs

Det finns förlorare. Mer än varannan spelare i engelska Premier League går i personlig konkurs inom loppet av fem år efter karriären tagit slut, hävdar spelarorganisationen Xpro.

Runt 60 procent av fotbollsspelarna går i personlig konkurs. Den vanligaste förklaringen är att spelarna inte sparar pengar under karriären samt att många gör dåliga investeringar.

Till motgångarna hör också - skilsmässor. En av tre spelare skiljer sig från sina fruar knappt ett år efter att de har slutat och tvingas då betala stora karriärslutet. Skilsmässan blir ofta ett ekonomiskt bakslag för spelarna.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.