Har tjejerna tagit över sportsidorna?

Damidrotten har dominerat dagstidningarnas sportsidor i sommar på ett unikt sätt. Motsatsen är ju traditionell, men nu finns det fakta på hur tjejerna har tagit störst utrymme under två månader vilket bedöms som unikt.
Irene Eklunds genombrott i somras har gett stor uppmärksamhet i media.Foto: Christine Olsson, Scanpix

 

Ni vet själva, basket-EM, Irene Eklunds genombrott, Serena Williams besök och spel i Båstad, dam-EM i fotboll och som kulmen, Sarah Sjöströms fantastiska VM.

Fakta på vad som har hänt

Det är Dagens Nyheter som har dykt lite djupare i statistiken och funnit belägg för dominansen. I DN:s undersökning framkommer att damidrotten tagit över tidningarnas första uppslag – de två sidor där tidningen placerar sina viktigaste nyheter.

Om Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter slås ihop handlar det om tre av fyra uppslag. Dagens Nyheters sportsidors första uppslag har fyllts med damidrott 86 procent av dagarna mellan 15 juni och 25 juli. I Expressen är samma siffra 71 och för Aftonbladet 66.

Men så har det också handlat mycket om damidrott i sommar. Både i antal arrangemang och i framgångar.

"Det finns två skäl"

Därmed är det egentligen inte annat än naturligt att tjejerna bryter grabbarnas dominans och kliver fram ur skuggan.

- Det handlar om att antalet kvinnliga reportrar har ökat på redaktionerna och det har skapat en större genusmedvetenhet. Sen finns det ett kommersiellt intresse också – tidningarna har väl vaknat och insett att den andra hälften av befolkningen också är oerhört sportintresserad, säger Jarlbro som hoppas att sommaren ska vara startskottet på en mer jämlik sportbevakning, förklarar Gunilla Jarlbro, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Lunds universitet, i DN.

Hon vill att tro att förändringen är beständig:

- Vi får se om det bara är temporärt men jag är optimistisk som tusan. Vi slår oss ofta på bröstet i Sverige när vi pratar genus, men faktum är att vi är långt efter när det gäller rapportering i medier, inte bara inom sporten. Men sent ska syndaren vakna och det hoppas jag verkligen att den har gjort nu.

Sven Essen (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 10:28

1. Genus och idrott

Förhoppningsvis så är det prestationerna i sig som är avgörande för utrymmet i "spalterna" och inte könet.

Freja (inte verifierad)

tis, 2013-08-06 21:54

2. Och då kommer förmodligen

Och då kommer förmodligen damidrottarna att få mer utrymme :)

Skuldtyngda Östersunds FK:s desperata handling att skriva upp värdet på spelartruppen till 64,9 miljoner kronor för att rädda elitlicensen får bakläxa av Svenska fotbollförbundets ekonomichef Kjell Sahlström.  ÖFK gick med drygt 50 miljoner i förlust 2019 och det egna kapitalet visade på minus 19,7 miljoner vid årets slut.

- Nej, man kan inte göra på det här sättet och det vet alla klubbar, säger Sahlström, som också är sekreterare i licensnämnden, till SVT Sport. 

Svenska bandyförbundets avtal med Uppsala kommun går ut i år. Bli inte ett dugg förvånade om nästa års final spelas i Västerås. Jag ställde frågan till Bandyförbundets ordförande Per Anders ”Nöne” Gustafsson. Hans svar: ”Rocklunda är vår största inomhusarena”. Det är svar nog. Cirka 7 000 åskådare ryms i arenan.

Nu finns svart på vitt. 22 personer i Fifas exekutivkommitté fick mutor för att rösta så att Ryssland och/eller Qatar tilldelades fotbolls-VM 2018 och 2022 menar amerikanska åklagare enligt The New York Times.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tider av stor ekonomisk oro har SHL-laget Malmö Redhawks skrivit ett tre-årigt samarbetsavtal, värt 5 miljoner, med RSA-gruppen, el och data. Företaget, med sin bas i syd-Sverige, är först på den nya nivån ”Stjärnpartner” och blir Redhawks största partner.

ATG delar ut vinster i efterhand efter att ha avslöjat en spelkupp.

Nu har ATG tagit beslut.. Spelaren på Malta som vann 15,5 miljoner får ingapengar utan de går i stället till 95 000 kunder.

Nent Group med Viasat förlorar rättigheterna till Champions League efter 29 år. En ny aktör tar över efter säsongen 2021?  Dagens Media skriver att Telia, som äger TV4, har köpt rättigheterna för 1 miljard kronor per år. Telia uppges ha köpt rättigheten till 2024.

Det uppges vara samma summa som Nent Group betalade för rättigheten i Sverige, Danmark och Norge för att få sända Champions League. 

För mindre än en månad sedan avbröts den hockeyallsvenskan finalen mellan Björklöven och Modo – ställningen var 1-1 i matcher och båda lagen tvingades ställa in resten av säsongen med anledning av corona-utbrottet.

I dag är Modo:s trupp slagen i spillror och ledarduon Björn Hellqvist, tränare och Fredrik Glader, sportchef, har den svåra uppgiften att bygga ett helt nytt lag inför säsongen 2020-2021.