Ekonomin ändå räddad i Bajen

Inom loppet av ett fåtal timmar kom först 450 personer till ett upproriskt medlemsmöte, fick klubben en ny huvudsponsor som över tre år betalar nära 10 miljoner varpå ordförande avgick. Var? Ja, var annars, annat än i Hammarby fotboll.

 

Som nya huvudsponsorn på Magic House kommunicerade:

- Hammarby fotboll har alltid stått för passion och glädje, vilket är precis vad vi vill förmedla med vår energidryck Natural Magic Energy. För mig är Hammarby, med sina trogna fans och fantastiska publik, ett givet lag för allsvenskan, säger Tomas HR Lind, general Operations Manager.

Sladdar i Superettan

Han visste inte hur rätt han skulle få några timmar senare via ett medlemsmöte och avhopp.

Att klubben inte längre är allsvensk är skäl nog för många supporters att vara besvikna. Men att laget också sladdar i Superettan är bara för mycket för åtskilliga.

Stockholmsmedia rapporterar intensivt om turerna, åsikterna, och för den delen även ilskan.

450 personer på medlemsmöte

Medlemsmötet lockade 450 personer vilket är imponerande i sig.

Det var en hetsig stämning och Kent Hertzell, ordförande i klubbens förenings- och bolagsstyrelse, tvingades utstå tuff kritik.

På Hammarbys hemsida förklarar Hertzell varför han senare avgick:

- Finns det inte något förtroende från valberedningen, så finns det ingen grund för mig som ordförande för styrelsen att sitta kvar.

Ovärdigt med okvädningsropen

Om resultaten sa han:

- Självklart har styrelsen och ytterst jag som ordförande ansvar för hur det ser ut som det gör sportsligt.

- Det var ett möte vi inte riktigt kunde genomföra på det sätt vi ville eftersom, som jag upplevde det, intresset för vad vi hade att säga begränsat. Vad gäller hånen och okvädningsropen – det kändes ganska ovärdigt. 

29 spelare värvade

Så Kent Hertzell fick nog och samtidigt väcks frågetecken för sportchefen Gustaf Grauers och Henrik Kindlund, Hammarbys vd, bekräftar delvis:

- Vi behöver se över vår struktur, säger Hammarbys vd till Sportbladet.

29 nya spelare på tre säsonger och tränarskiften, men resultaten har inte alls blivit i proportion med satsningen.

VD:n får ta ansvaret

Ekonomin ska ändå vara under kontroll. På medlemsmötet berättade ekonomichefen Jörgen Willgård att underskottet på 19,6 miljoner kronor från 2010 har minskat avsevärt. När den här säsongen avslutas beräknas underskottet till högst 2,5 miljoner.

Samtidigt har klubbens kostnader för spelartruppen minskat från 20,9 till 13,2 miljoner.

Nu faller största ansvaret på Henrik Kindlund, Hammarbys vd:

- Det är starka känslor, det har jag absolut förståelse för. Folk är besvikna och arga för att vi inte gjort bättre resultat.

Se över struktur och ledning

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Kindlund.

- Det är sju månader till nästa säsong så det är ingen superstress på det sättet. Men det är en del utgående kontrakt, optioner och sådant som vi måste besluta om, så det måste ändå vara relativt snart. Det viktigaste är att ta ett beslut med kvalitet.

Att en ny huvudsponsor i Dryckesföretaget Magic House Sweden är säkrade betyder en hel del.

Energi är just som behövs

- En pigg och framgångsrik aktör på sin marknad, som Kindlund uttrycker det.

Magic House är ett dryckesföretag, grundat 1995, som specialiserar sig på naturbaserade energidrycker. Ett sjusiffrigt kontrakt sträcker sig två och ett halvt år framåt, till 2015, och ingår i ett led i Magics strategiska sponsorsatsning med flera åtaganden inom Globen-området.

Och energi är just vad Hammarby behöver just nu.

Fakta

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Henrik Kindlund, Hammarbys vd.

Lars (inte verifierad)

tors, 2013-09-05 18:27

1. I ingressen står det "mer än

I ingressen står det "mer än 10 miljoner". Herr Kindlund säger "sjusiffrigt". Sjusiffrigt innebär väl minst en miljon (1000000=7 siffror). Men skulle det var "mer än tio miljoner" skulle väl Kindlund tala om åttasiffrigt kontrakt. eller tänker jag för snabbt? jag hoppas gärna det:)

thomasejd

tors, 2013-09-05 18:31

2. Tack

Bra att du korrigerar oss.

När Stjernfors Golfklubb drevs i konkurs av en privat aktör tog medlemmarna saken i egna händer. Ett år senare är banan iordningsställd, caféet bemannat och optimismen på topp. Klubbens nystart har finansierats med bland annat bidrag från Sparbankens ägarstiftelse.

Det finns ingen gata i Sverige som kan mäta sig med Evenemangsgatan i Göteborg. Sträckan mellan Scandinavium och Ullevi, med närheten till Gamla Ullevi och Valhalla är arenatätast i landet och har därtill med ett massivt utbud.

Men det finns heller ingen gata i landet som är så omdiskuterad och väcker så mycket tankar på förändring. Nu finns förslag om att riva både Ullevi och Scandinavium!

Man kan tro att Jämtländska Sportkompaniet har fått storhetsvansinne… Bolaget arrangerar sprinttävlingen på Östersunds skidstadion i samarbete med ett ett tyskt och norskt bolag,  och de står nu bakom en uppgraderad tour som stöttar de lokala arrangörerna i varje land och stad. Totalt handlar det en nysatsning på flera miljoner. Målet är att Supersprint på 100 meter snö ska bli en World Sprint Series inom fyra år för damer och herrar. Bland annat en tävling i Dubai, jo, på snö. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils Wiberg med sitt företag Prioritet Finans är en av landets största idrottssponsorer. Nu har han tagit nya beslut. Hans miljoner ska få fart på de svenska herrarna i längdåkning och samtidigt blir han stjärnsponsor till IFK Göteborg Futsal. 

14-20 oktober vänds tennisblickarna mot Kungliga Tennishallen i Stockholm när det är dags för klassiska Stockholm Open. Nu är det klart att hela turneringen sänds på Eurosport och Kanal 9.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.