Ekonomin ändå räddad i Bajen

Inom loppet av ett fåtal timmar kom först 450 personer till ett upproriskt medlemsmöte, fick klubben en ny huvudsponsor som över tre år betalar nära 10 miljoner varpå ordförande avgick. Var? Ja, var annars, annat än i Hammarby fotboll.

 

Som nya huvudsponsorn på Magic House kommunicerade:

- Hammarby fotboll har alltid stått för passion och glädje, vilket är precis vad vi vill förmedla med vår energidryck Natural Magic Energy. För mig är Hammarby, med sina trogna fans och fantastiska publik, ett givet lag för allsvenskan, säger Tomas HR Lind, general Operations Manager.

Sladdar i Superettan

Han visste inte hur rätt han skulle få några timmar senare via ett medlemsmöte och avhopp.

Att klubben inte längre är allsvensk är skäl nog för många supporters att vara besvikna. Men att laget också sladdar i Superettan är bara för mycket för åtskilliga.

Stockholmsmedia rapporterar intensivt om turerna, åsikterna, och för den delen även ilskan.

450 personer på medlemsmöte

Medlemsmötet lockade 450 personer vilket är imponerande i sig.

Det var en hetsig stämning och Kent Hertzell, ordförande i klubbens förenings- och bolagsstyrelse, tvingades utstå tuff kritik.

På Hammarbys hemsida förklarar Hertzell varför han senare avgick:

- Finns det inte något förtroende från valberedningen, så finns det ingen grund för mig som ordförande för styrelsen att sitta kvar.

Ovärdigt med okvädningsropen

Om resultaten sa han:

- Självklart har styrelsen och ytterst jag som ordförande ansvar för hur det ser ut som det gör sportsligt.

- Det var ett möte vi inte riktigt kunde genomföra på det sätt vi ville eftersom, som jag upplevde det, intresset för vad vi hade att säga begränsat. Vad gäller hånen och okvädningsropen – det kändes ganska ovärdigt. 

29 spelare värvade

Så Kent Hertzell fick nog och samtidigt väcks frågetecken för sportchefen Gustaf Grauers och Henrik Kindlund, Hammarbys vd, bekräftar delvis:

- Vi behöver se över vår struktur, säger Hammarbys vd till Sportbladet.

29 nya spelare på tre säsonger och tränarskiften, men resultaten har inte alls blivit i proportion med satsningen.

VD:n får ta ansvaret

Ekonomin ska ändå vara under kontroll. På medlemsmötet berättade ekonomichefen Jörgen Willgård att underskottet på 19,6 miljoner kronor från 2010 har minskat avsevärt. När den här säsongen avslutas beräknas underskottet till högst 2,5 miljoner.

Samtidigt har klubbens kostnader för spelartruppen minskat från 20,9 till 13,2 miljoner.

Nu faller största ansvaret på Henrik Kindlund, Hammarbys vd:

- Det är starka känslor, det har jag absolut förståelse för. Folk är besvikna och arga för att vi inte gjort bättre resultat.

Se över struktur och ledning

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Kindlund.

- Det är sju månader till nästa säsong så det är ingen superstress på det sättet. Men det är en del utgående kontrakt, optioner och sådant som vi måste besluta om, så det måste ändå vara relativt snart. Det viktigaste är att ta ett beslut med kvalitet.

Att en ny huvudsponsor i Dryckesföretaget Magic House Sweden är säkrade betyder en hel del.

Energi är just som behövs

- En pigg och framgångsrik aktör på sin marknad, som Kindlund uttrycker det.

Magic House är ett dryckesföretag, grundat 1995, som specialiserar sig på naturbaserade energidrycker. Ett sjusiffrigt kontrakt sträcker sig två och ett halvt år framåt, till 2015, och ingår i ett led i Magics strategiska sponsorsatsning med flera åtaganden inom Globen-området.

Och energi är just vad Hammarby behöver just nu.

Fakta

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Henrik Kindlund, Hammarbys vd.

Lars (inte verifierad)

tors, 2013-09-05 18:27

1. I ingressen står det "mer än

I ingressen står det "mer än 10 miljoner". Herr Kindlund säger "sjusiffrigt". Sjusiffrigt innebär väl minst en miljon (1000000=7 siffror). Men skulle det var "mer än tio miljoner" skulle väl Kindlund tala om åttasiffrigt kontrakt. eller tänker jag för snabbt? jag hoppas gärna det:)

thomasejd

tors, 2013-09-05 18:31

2. Tack

Bra att du korrigerar oss.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Bandyns SM-finaler 2021 spelas på Studenternas i Uppsala för26:e gången 2021. Och kanske den sista...

–   Vi är glada att vi är överens med Uppsala kommun. Beslutet har dröjt med vi har utmanat med andra alternativa spelorter utifrån den rådande situationen med Corona, säger Per-Anders Gustafsson, ordförande Svenska Bandyförbundet, och fortsätter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.