Ekonomin ändå räddad i Bajen

Inom loppet av ett fåtal timmar kom först 450 personer till ett upproriskt medlemsmöte, fick klubben en ny huvudsponsor som över tre år betalar nära 10 miljoner varpå ordförande avgick. Var? Ja, var annars, annat än i Hammarby fotboll.

 

Som nya huvudsponsorn på Magic House kommunicerade:

- Hammarby fotboll har alltid stått för passion och glädje, vilket är precis vad vi vill förmedla med vår energidryck Natural Magic Energy. För mig är Hammarby, med sina trogna fans och fantastiska publik, ett givet lag för allsvenskan, säger Tomas HR Lind, general Operations Manager.

Sladdar i Superettan

Han visste inte hur rätt han skulle få några timmar senare via ett medlemsmöte och avhopp.

Att klubben inte längre är allsvensk är skäl nog för många supporters att vara besvikna. Men att laget också sladdar i Superettan är bara för mycket för åtskilliga.

Stockholmsmedia rapporterar intensivt om turerna, åsikterna, och för den delen även ilskan.

450 personer på medlemsmöte

Medlemsmötet lockade 450 personer vilket är imponerande i sig.

Det var en hetsig stämning och Kent Hertzell, ordförande i klubbens förenings- och bolagsstyrelse, tvingades utstå tuff kritik.

På Hammarbys hemsida förklarar Hertzell varför han senare avgick:

- Finns det inte något förtroende från valberedningen, så finns det ingen grund för mig som ordförande för styrelsen att sitta kvar.

Ovärdigt med okvädningsropen

Om resultaten sa han:

- Självklart har styrelsen och ytterst jag som ordförande ansvar för hur det ser ut som det gör sportsligt.

- Det var ett möte vi inte riktigt kunde genomföra på det sätt vi ville eftersom, som jag upplevde det, intresset för vad vi hade att säga begränsat. Vad gäller hånen och okvädningsropen – det kändes ganska ovärdigt. 

29 spelare värvade

Så Kent Hertzell fick nog och samtidigt väcks frågetecken för sportchefen Gustaf Grauers och Henrik Kindlund, Hammarbys vd, bekräftar delvis:

- Vi behöver se över vår struktur, säger Hammarbys vd till Sportbladet.

29 nya spelare på tre säsonger och tränarskiften, men resultaten har inte alls blivit i proportion med satsningen.

VD:n får ta ansvaret

Ekonomin ska ändå vara under kontroll. På medlemsmötet berättade ekonomichefen Jörgen Willgård att underskottet på 19,6 miljoner kronor från 2010 har minskat avsevärt. När den här säsongen avslutas beräknas underskottet till högst 2,5 miljoner.

Samtidigt har klubbens kostnader för spelartruppen minskat från 20,9 till 13,2 miljoner.

Nu faller största ansvaret på Henrik Kindlund, Hammarbys vd:

- Det är starka känslor, det har jag absolut förståelse för. Folk är besvikna och arga för att vi inte gjort bättre resultat.

Se över struktur och ledning

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Kindlund.

- Det är sju månader till nästa säsong så det är ingen superstress på det sättet. Men det är en del utgående kontrakt, optioner och sådant som vi måste besluta om, så det måste ändå vara relativt snart. Det viktigaste är att ta ett beslut med kvalitet.

Att en ny huvudsponsor i Dryckesföretaget Magic House Sweden är säkrade betyder en hel del.

Energi är just som behövs

- En pigg och framgångsrik aktör på sin marknad, som Kindlund uttrycker det.

Magic House är ett dryckesföretag, grundat 1995, som specialiserar sig på naturbaserade energidrycker. Ett sjusiffrigt kontrakt sträcker sig två och ett halvt år framåt, till 2015, och ingår i ett led i Magics strategiska sponsorsatsning med flera åtaganden inom Globen-området.

Och energi är just vad Hammarby behöver just nu.

Fakta

- Vi ser inte att de uteblivna resultaten beror på nåt enskilt beslut, en forward eller back hit eller dit, 4-4-2 eller nåt annat, utan vår uppfattning är att vi behöver se över vår struktur, sportslig ledning och så, betonar Henrik Kindlund, Hammarbys vd.

Lars (inte verifierad)

tors, 2013-09-05 17:27

1. I ingressen står det "mer än

I ingressen står det "mer än 10 miljoner". Herr Kindlund säger "sjusiffrigt". Sjusiffrigt innebär väl minst en miljon (1000000=7 siffror). Men skulle det var "mer än tio miljoner" skulle väl Kindlund tala om åttasiffrigt kontrakt. eller tänker jag för snabbt? jag hoppas gärna det:)

thomasejd

tors, 2013-09-05 17:31

2. Tack

Bra att du korrigerar oss.

Östersunds FK gör ett minusresultat på närmare 40 miljoner kronor i stället för beräknade 18,5. Anledningen är att bolagsstyrelsen plockat bort den förväntande 15 miljonerna från Cypernbolaget Puls 8 i  balansräkningen. Årsredovisningen blev klar på onsdagskvällen 

- Det är ett katastrofresultat, bekräftar klubbens vd, Lennart Ivarsson.

Idrottsparken blev Nya Parken som blev Östgötaporten som nu blir, ja vad då? Men vid onsdagens årsmöte avslöjade IFK att ett företag har köpt rättigheterna till fotbollsarenan. 

-  Det är en av de största affärerna klubben någonsin gjort, säger klubbchefen Patrik Selin

Vasalopsspåren är räddade och nu står arrangörerna och cirka 30 000 åkare inför rejäla prövningar under några dagar. På fredag blir det skidåkning under synnnerligen annorlunda villkor . 

Då körs både Nattvasan 90 för fjärde året och Nattvasan 45 för andra året – en magiskt nattlig skidfärd i fäders spår! Med flera kändisar, bl a Marcus Hellner och ytterligare  tre olympiska guldmedaljörer bland drygt 2 200 anmälda .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Han kunde inte ens drömma om vad som skulle hända. Men det är han själv som med idéer, målmedvetenhet och mycket arbete ligger bakom allt.

Andreas Ottermark är ett bevis på vad målmedvetenhet och entusiasm kan åstadkomma.

Han äger nu ett företag som 2020 beräknas omsätta 200 miljoner. Och som har en tillväxt om minst 50 miljoner per år. Jo, faktiskt, sådan framgång har ISP Sport & Marketing.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.