Regeringen backar om polisfakturorna

Så kom då beskedet – polisen slutar med att skicka mångmiljonfakturor till bl a idrottsklubbar. Regeringen skjuter till 20 miljoner kronor i höstbudgeten och täcker utgifterna.
Polisbevakningen består, men utgifterna står regeringen för. Foto: TT Nyheter


Från årsskiftet upphör alltså på den omdiskuterade konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang.

"Nackdelarna överväger fördelarna"

Regeringen ger upp och backar inför en massiv kritik från många parter och inte minst här på Idrottens affärer har vi haft en rad artiklar i ämnet, främst signerade krönikören Dan Persson.

Nu är regeringens officiella förklaring är att”nackdelarna med regleringen överväger fördelarna” och den tas därför bort.

Idrottens aktiebolag som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro har tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar som Malmö FF och IFK Göteborg har undkommit.

Likaså har arrangörer av festivaler och konserter fått fakturor och kritiken har vuxit och blivit omfattande från många parter, till allt större besvär för regeringen.

Efterskänker notor?

Under den senaste tiden har först konkurrensverket deklarerat att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras på grund av fakturorna samtidigt som rikspolisstyrelsen har velat behålla betalningen med förklaringen att klubbarna annars kan bry sig mindre om arbetet med säkerhet på och utanför arenorna.

- Det är en klok reträtt av regeringen, om än i senaste laget. Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, till TT.

Han tycker också att landets polismyndigheter ska efterskänka notor som skickats före nästa årsskifte.

- Det här påverkar vår verksamhet mycket. I fjol kostade polisnotan oss 6 miljoner kronor, i år är den uppe i 3,5 miljon. Positivt att man kan göra om och göra rätt till slut, säger Johan Segui, ordförande i AIK Fotboll.

Kräver skärpt lag för maskering

Inom Svenska Hockeyligan välkomnar man också beskedet från justitieminister Beatrice Ask att idrottsklubbar inte längre ska betala kostnader för polisbevakningen.

- Vi tycker att det är ett beslut i helt rätt riktning och hoppas att berörda polismyndigheter återgår till den tidigare tillämpningen av lagen under övergångstiden, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL.

- För SHL kommer säkerhet och service att fortsätta vara högt prioriterade frågor. Och vi ser gärna att det också kommer en skärpt lagstiftning vad avser tillträdesförbud, maskeringsförbud och upprättande av nationellt register, för individer som meddelats tillträdesförbud. En förutsättning för att föreningar och idrottsaktiebolag ska kunna leva upp till de krav som ställs och optimera säkerhetsarbetet.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.