Regeringen backar om polisfakturorna

Så kom då beskedet – polisen slutar med att skicka mångmiljonfakturor till bl a idrottsklubbar. Regeringen skjuter till 20 miljoner kronor i höstbudgeten och täcker utgifterna.
Polisbevakningen består, men utgifterna står regeringen för. Foto: TT Nyheter


Från årsskiftet upphör alltså på den omdiskuterade konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang.

"Nackdelarna överväger fördelarna"

Regeringen ger upp och backar inför en massiv kritik från många parter och inte minst här på Idrottens affärer har vi haft en rad artiklar i ämnet, främst signerade krönikören Dan Persson.

Nu är regeringens officiella förklaring är att”nackdelarna med regleringen överväger fördelarna” och den tas därför bort.

Idrottens aktiebolag som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro har tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar som Malmö FF och IFK Göteborg har undkommit.

Likaså har arrangörer av festivaler och konserter fått fakturor och kritiken har vuxit och blivit omfattande från många parter, till allt större besvär för regeringen.

Efterskänker notor?

Under den senaste tiden har först konkurrensverket deklarerat att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras på grund av fakturorna samtidigt som rikspolisstyrelsen har velat behålla betalningen med förklaringen att klubbarna annars kan bry sig mindre om arbetet med säkerhet på och utanför arenorna.

- Det är en klok reträtt av regeringen, om än i senaste laget. Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, till TT.

Han tycker också att landets polismyndigheter ska efterskänka notor som skickats före nästa årsskifte.

- Det här påverkar vår verksamhet mycket. I fjol kostade polisnotan oss 6 miljoner kronor, i år är den uppe i 3,5 miljon. Positivt att man kan göra om och göra rätt till slut, säger Johan Segui, ordförande i AIK Fotboll.

Kräver skärpt lag för maskering

Inom Svenska Hockeyligan välkomnar man också beskedet från justitieminister Beatrice Ask att idrottsklubbar inte längre ska betala kostnader för polisbevakningen.

- Vi tycker att det är ett beslut i helt rätt riktning och hoppas att berörda polismyndigheter återgår till den tidigare tillämpningen av lagen under övergångstiden, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL.

- För SHL kommer säkerhet och service att fortsätta vara högt prioriterade frågor. Och vi ser gärna att det också kommer en skärpt lagstiftning vad avser tillträdesförbud, maskeringsförbud och upprättande av nationellt register, för individer som meddelats tillträdesförbud. En förutsättning för att föreningar och idrottsaktiebolag ska kunna leva upp till de krav som ställs och optimera säkerhetsarbetet.

Nu kommer en ny kalldusch för Östersunds Fotbollsklubb. SVT avslöjar att klubbens revisor utreds av Revisorsinspektionen för misstänkt partiskhet. Klubbens pressansvarige Niclas Lidström vägrar kommentera ärendet.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Bandyklubben Villa omsätter 30 miljoner kronor, vilket ingen annan klubb någonsin har kommit upp i. Experter säger att det är landets bästa klubblag genom tiderna. Mot mesta mästarna Västerås SK är det i dag upp till bevis på Studenternas i SM-finalen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Varför gör ni på detta viset? Var det inte Emil i Lönneberga som undrade? Många undrar över kvällens TV-krock: TV 4 sänder EM-kvalet Sverige-Rumänien klockan 18. Samma tid börjar SM-finalen i bandy i TV 2. Gick det inte att undvika?

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.