Regeringen backar om polisfakturorna

Så kom då beskedet – polisen slutar med att skicka mångmiljonfakturor till bl a idrottsklubbar. Regeringen skjuter till 20 miljoner kronor i höstbudgeten och täcker utgifterna.
Polisbevakningen består, men utgifterna står regeringen för. Foto: TT Nyheter


Från årsskiftet upphör alltså på den omdiskuterade konstruktionen med att arrangörerna måste betala polisens kostnader vid sportevenemang och kulturevenemang.

"Nackdelarna överväger fördelarna"

Regeringen ger upp och backar inför en massiv kritik från många parter och inte minst här på Idrottens affärer har vi haft en rad artiklar i ämnet, främst signerade krönikören Dan Persson.

Nu är regeringens officiella förklaring är att”nackdelarna med regleringen överväger fördelarna” och den tas därför bort.

Idrottens aktiebolag som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro har tvingats betala för polisbevakning vid sina matcher medan ideella föreningar som Malmö FF och IFK Göteborg har undkommit.

Likaså har arrangörer av festivaler och konserter fått fakturor och kritiken har vuxit och blivit omfattande från många parter, till allt större besvär för regeringen.

Efterskänker notor?

Under den senaste tiden har först konkurrensverket deklarerat att klubbar som drivs som idrottsaktiebolag diskrimineras på grund av fakturorna samtidigt som rikspolisstyrelsen har velat behålla betalningen med förklaringen att klubbarna annars kan bry sig mindre om arbetet med säkerhet på och utanför arenorna.

- Det är en klok reträtt av regeringen, om än i senaste laget. Det innebär att man, efter vissa krumbukter, är tillbaka i förslagen i min utredning, säger Björn Eriksson, regeringens tidigare utredare av frågorna och nationell samordnare mot idrottsrelaterat våld, till TT.

Han tycker också att landets polismyndigheter ska efterskänka notor som skickats före nästa årsskifte.

- Det här påverkar vår verksamhet mycket. I fjol kostade polisnotan oss 6 miljoner kronor, i år är den uppe i 3,5 miljon. Positivt att man kan göra om och göra rätt till slut, säger Johan Segui, ordförande i AIK Fotboll.

Kräver skärpt lag för maskering

Inom Svenska Hockeyligan välkomnar man också beskedet från justitieminister Beatrice Ask att idrottsklubbar inte längre ska betala kostnader för polisbevakningen.

- Vi tycker att det är ett beslut i helt rätt riktning och hoppas att berörda polismyndigheter återgår till den tidigare tillämpningen av lagen under övergångstiden, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL.

- För SHL kommer säkerhet och service att fortsätta vara högt prioriterade frågor. Och vi ser gärna att det också kommer en skärpt lagstiftning vad avser tillträdesförbud, maskeringsförbud och upprättande av nationellt register, för individer som meddelats tillträdesförbud. En förutsättning för att föreningar och idrottsaktiebolag ska kunna leva upp till de krav som ställs och optimera säkerhetsarbetet.

Det finns ett gammalt småländskt talesätt som lyder ”dä gaur allri”. Men när det gäller bandy och klubben Åby/Tjureda är kanske den rätta tillämpningen ”dä gaur allti”.

När förstudiegruppen inledde sitt arbete dagen efter den var tillsatt kännetecknades arbetet av ”finns inte en dag att förlora, bara tid att vinna”. Hallen står klar till seriestarten oktober 2019.

Det blir stjärntätt när Bauhaus-galan avgörs på Stadion torsdagen den 30 maj, Kristi Himmelsfärds dag. Tio världsettor kommer till Diamond League-tävlingen. Många frågar sig om stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis också deltar..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbolls-VM för damer kommer allt närmare. Den 7 juni är det avspark i Frankrike.

Damfotboll är i fokus och det framkommer på olika sätt – bl a via sponsring. Bostadsutvecklaren Obos bidrar med sammanlagt 1,3 miljoner kronor till de svenska landslagsspelarnas hemmaklubbar och 1,2 miljoner NOK till de norska för att kompensera ojämlikheten i ersättning från internationella fotbollsförbundet Fifa.

Denna ständiga följetong om för mycket spelreklam.  Nu tydliggör Spelinspektionen och Konsumentverket samarbetet i tillsynen av spelbolagens marknadsföring.

Samtidigt urskiljer sig idrottsstjärnor som förmådde sig att säga nej till spelbolag och de som inte kunde motstå pengarna från bolagen.

Nu straffas också de första bolagen.

SVT gör sig nu gällande i kampen om rättigheter till olika idrotter och tävlingar. Armand Duplantis, Sarah Sjöström och Daniel Ståhl är trion som blir mer synliga framöver.De tre och Europas övriga stjärnor i friidrott och simning kommer att tävla om EM-medaljer i SVT från 2020 till 2024.

Allmänt talas det om att klubbarna i bandy-Sverige har problem med ekonomin. Men Edsbyn klarar att lösa Simon Jansson. Men så sker det med hjälp av supportrarna som har gjort en insamling och fått ihop en kvarts miljon kronor!