Historiens dyraste match

Aldrig har så få kostat så mycket och fascinerat så många. Europas största scén fylldes av de största stjärnorna, ja, i alla fall de dyraste. Lördagskvällens El Clásico var unikt. Lirare för 4,3 miljarder kronor sprang omkring på planen.
El Clásicos kanske bästa spelare, Barcelona's Andres Iniesta, var strålande och stod för ena läckra framspelningen efter den anddra. Foto: Emilio Morenatti, AP Photo/TT Nyheter


El Clásico är alltid laddat. Inför lördagskvällens möte fanns en något annorlunda anspänning – båda lagen har med skiftande framgång nalkats denne speciella match.

Värda 4,3 miljarder

Många lirare, hur mycket de än kostade att köpa och hur mycket de än har i lön, kände åtskilliga kravet att leverera.

En fotbollsplan har aldrig varit fylld av så många dyra spelare. Engelska Daily Mail hade räknat ut värdet av de 22 närvarande och kom upp i totalt 4,3 miljarder kronor tillsammans.

Ni vet själva, Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Leo Messi och Neymar – alla är lirare med de största prislapparna. I klartext 417 miljoner pund, motsvarande 4,3 miljarder kronor.

Real Madrids trupp rekorddyr

Real Madrids affärer de senaste åren är lika många som oförstående. Hur fasen får de ihop debet och kredit? De har köpt världens två dyraste spelare, Cristiano Ronaldo och Gareth Bale, men spelare som Sergio Ramos, Asier Illarramendi, Isco, och Karim Benzema kostar alla över 200 miljoner kronor.

Det är alltså Real som står för tre fjärdedelar av de där, 4,3 miljarderna.

Barcelona har ju sin Neymar som köptes för 499 miljoner. Annars är det lågprisbudget över klubben.  Inte undra på när Leo Messi, Xavi, Andrés Iniesta, Victor Valdes, Carles Puyol, Sergio Busquets kommer från klubbens egen ungdomsakademi.

Och så vann hemkört

Det var också hemkört som avgick med segern. Barcelona vann med 2-1 efter en fantastisk avgörande lobb från Alexis Sanchez. Då hade Neymar gett laget ledningen med 1-0 och i slutminuterna reducerade Jesé.

Så när de pratades så mycket om de dyraste lirarna så gjorde förvisso Neymar ett mål, men det var en i tre år ständig reserv (Sanchez) och en ny talang (Jesé) som stod för de andra två målen.

Miljardliraren då? Gareth Bale hade fått en något märklig placering centralt och gjorde varken sig själv eller någon annan glad. Han har fått en svår start på sin karriär i Real Madrid.

Fakta

Så här mycket har stjärnorna kostat:

Barcelona
Victor Valdes – från egna akademin
Dani Alvés – 236 miljoner kronor
Gerard Piqué – 51 miljoner kronor
Carles Puyol – akademin
Adriano – 83 miljoner kronor
Sergio Busquets – akademin
Xavi – akademin
Andrés Iniesta – akademin
Alexis Sanchez – 226 miljoner kronor
Neymar – 499 miljoner kronor
Lionel Messi – akademin
Totalt värde: 1,1 miljarder kronor
 
Real Madrid
Diego Lopez – 31 miljoner kronor
Alvaro Arbeloa – 51 miljoner kronor
Sergio Ramos – 236 miljoner kronor
Raphael Varane – 87 miljoner kronor
Marcelo – 55 miljoner kronor
Asier Illarramendi – 349 miljoner kronor
Sami Khedira – 123 miljoner kronor
Gareth Bale – 883 miljoner kronor
Isco – 236 miljoner kronor
Cristiano Ronaldo – 821 miljoner kronor
Karim Benzema – 308 miljoner kronor
Totalt värde: 3,18 miljarder kronor

Källa: Daily Mail

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.