SM-medaljer tack vare svarta löner?

Det är två mindre kommuner som har sett möjligheten till marknadsföring ute i Sverige och därför gett klubbarna ekonomiskt stöd. Men nu avslöjas att volleyns SM-finalister Lindesberg Volley och Katrineholms VK har begått skattebrott.
Volleyklubbarna i Lindesberg och Katrineholm har också haft bra uppbackning av respektive kommun. I Lindesberg har kommunalrådet Arnold Bengtsson (s) till och med suttit i klubbens styrelse.


Det slår hårt mot två klubbar där damvolley har vuxit i popularitet i takt med framgångarna. Klubbarna har varit beroende av utländska spelare men sättet på vilket de har kontrakterats och arvoderats väcker nu rubriker.

Klara krav för utländska spelare

Tre saker krävs av spelare som kommer från ett land utanför EU - ett skriftligt kontrakt, lön om minst 14 300 kronor och att lönen ska beskattas. Båda klubbarna har här begått misstag.

Det är SVT:s både redaktioner i Tvärsnytt respektive Östnytt som har grävt fram fakta som ifrågasätter moralen i föreningarna.

Lindesberg Volley har lurat migrationsverket med skenkontrakt på flera av sina utländska toppspelare. Det handlar också om märkligt små ersättningar. Enligt EU måste spelare få minst 14 300 kr för att ett arbetstillstånd ska beviljas. Men här har flera spelare inte tjänat mer än 2 400-5 000 kr. Östnytt uppger samtidigt att Katrineholm har betalat ut svarta löner till sina utländska spelare varav flera inte blivit registrerade hos skatteverket.

"Helt oacceptabelt"

Svenska Volleybollförbundets ordförande Saffet Eraybars reagerar kraftigt när han får höra om uppgifterna.

- Totalt oansvarigt och helt oacceptabelt.

Saffet Eraybars vill i SVT Tvärsnytt uppmana alla spelare, som misstänker att de har blivit eller blir utnyttjade, att kontakta förbundet.

- För då kan vi bli part i målet och agera. Om en spelare anmäler att klubben inte uppfyller sitt kontrakt med det som är avtalat har vi möjligheten att först och främst prata med klubben, utreda varför de inte betalar och sedan åtgärda det.

Kunde aldrig hållas hemligt

Klubbarnas agerande väcker stora frågetecken. Trodde de verkligen att sanningen skulle förbli dold? Och att tillvägagångssättet skulle accepteras?

Lindesberg Volley lurade Migrationsverket med ett skenkontrakt för ukrainskan Nadya Greseva. Och amerikanskan Crystal Palmer uppger att hon 2009 fick löfte om en lön på 14 300 kronor för att få arbetstillståndet godkänt av Migrationsverket. Men varken hon eller Greseva har inte fått mer än 5 000 kronor i månaden.

- Det obehagligaste är att man inte kan lagen, säger hon till SVT Tvärsnytt.

Som en föjd av avslöjandena har Lindesbergs sportchef Roger Larsson avgått och Greseve rest hem till Ukraina.

Kommunalrådet i styrelsen

I Lindesbergs styrelse sitter till råga på allt kommunalrådet Arnold Bengtsson (S)  och nu menar han att de dubbla kontrakten var till för att kringgå arbetsgivaravgift.

Som s-politiker vet han att hans parti är för höjd arbetsgivaravgift för personer under 26 år. Nadya Greseva är 25 år.

Nu tycker Bengtsson att hans agerande ”rimmar illa” med partiets inställning och han medger också att klubben har agerat fel.

- Vi har gjort fel och kommer rätta till det, säger Bengtsson.

- Vi har kompenserat Nadya med andra saker, bland annat hyra och resor till hem till Ukraina och räknat av det. Sen har hon jobbat extra vid sidan om. Vi tyckte att det här var en praktisk lösning.

Nadya Greseva hade också fri bostad, vilket är en skattepliktig förmån, men det har inte Skatteverket fått veta.

Utan stjärnor, utan SM-medaljer

Lika lite som Lindesberg skulle Katrineholm vara ett topplag utan sina utländska stjärnor. För inte mindre än fem spelare har klubben inte betalat skatt, visar SVT Östnytts undersökning.

Migrationsverket har fått information om att spelarna ska ha tjänat mellan 40 000 och 60 000 kronor. Hos Skatteverket finns inte samma information och två av dem är inte ens registrerade hos Skatteverket.

Nu har en spelare blivit föremål för granskning hos förvaltningsrätten. I det fallet har klubbens kassör förklarat att det är ett missförstånd och i en skriftlig kommentar till SVT Östnytt skriver han att spelaren "försökte bli skattepliktig men fick avslag".

Tillbakavisar fakta

"Vi i klubben har nu insett att det vi gjort har varit fel i vår redovisning av spelarlöner och därför låter vi en expert granska samtliga uppgifter om skatter och kontrolluppgifter. Klubben har betalat ut lön till samtliga spelare enligt kontrakt, det handlar alltså inte om att klubben försökt bedra varken spelare eller myndigheter, utan om att vi gjort fel", skriver Katrineholms VK i ett pressmeddelande.

Förbundsordförande Saffet Eraybars är kritisk:

- Det skadar alla idrotter när sådant här händer. Nu har vårt seriespel nyss dragit igång, så det här kommer så klart väldigt olägligt.



Henry (inte verifierad)

ons, 2013-10-16 17:44

1. skandal

en stor skandal. stort credd till dom som grävt och kommit på dessa fuskare. förttroendet för volleybollen är förbrukat. jag tror dock att sådana här skandaler finns att hitta i fler idrotter. så bara för journalisterna att gå på det igen.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.