Miljardsatsningen läggs ned

Det blir inget av med mångmiljardsatsningen World Village of Womens Sports (WVWS) i Malmö. Ägarna Kent Widding Persson och Dan Olofsson avvecklar planerna på det som skulle bli världsunikt.
Den 22 oktober 2008 presenterades planerna. ”The World Village of Woman Sports” skulle byggas mitt inne i Malmö”, och närvarande var fr v Marika Domanski Lyfors, fotbollschef Svenska Fotbollsförbundet, två av initiativtagarna Mårten Hedlund och Kent Widding Persson,samt Ilmar Reepalu, då kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och Susanne Erlandsson, då vice ordförande i Svenska Fotbollsförbundet. Foto: Drago Prvulovic, TT Nyheter


För fem år sedan presenterade projektet. World Village of Women Sports beskrevs som en exceptionell satsning på forskning, utveckling och träning med fokus på kvinnligt idrottande. Mitt i Malmö skulle ett jättelikt bygge ge plats för något som inte fanns någon annanstans i världen.

Investerat 40 miljoner

Sedan dess har Kent Widding Persson och Dan Olofsson, enligt vad de själva uppger, investerat 40 miljoner kronor för att planerna skulle avancera från ritbordet till verklighet.

Men i stället blir det att riva alla planer.

- Nu kommer vi att avveckla satsningarna och fasa ut de projekt vi dragit igång, säger Malin Eggertz Forsmark.

Hon tog skulle utveckla de idéer från de båda Malmö-miljonärerna Kent Widding Persson och Dan Olofsson och rekryterades som vd efter att ha jobbat som konsult och deltagit i planeringen.

Högskolan hade avgörandet

Från sina erfarenheter som ordförande i Svenska Gymnastikförbundet betraktades Malin Eggertz Forsmark som den perfekta personen för att ta projektet vidare. Idrott, akademi och näringsliv skulle samverka, allt för kvinnors bästa.

- Vi har haft en dialog med Malmö högskolan i många år och vi deklarerade tidigare att de måste vara med för att vi skulle kunna realisera satsningen. Bygger du ett forsknings- och utvecklingscenter för idrott är det självklart att högskolan ska vara med. Det blir helt enkelt inget center utan den, säger Malin Eggertz Forsmark.

Besvikelsen är idag stora hos de tre som har försökt bana väg för projektet.

"Tidigt deklarerade vi att det var helt avgörande att en nyckelinstitution som Malmö högskolas Idrottsvetenskap behövdes för att kunna realisera satsningen", skriver Olofsson och Widding Persson i ett pressmeddelande.

Kritiserar högskolan

Det har inte hjälpt med mångmiljoninvesteringar och visionära beskrivningar:

”Malmö högskola valt att bortse från alla strategiska värden inklusive forskningsstiftelsen som vi var beredda att basfinansiera. Istället har högskolan valt att denna fråga ska avgöras utifrån den tekniska delfrågan om att upphandla ett hyresavtal. Man kan inte trovärdigt attrahera internationella aktörer för forskning och finansiering om inte lokala aktörer vill vara med”, menar Widding Persson och Olofsson.

De är mycket kritiska mot Malmö högskolas beslut att söka en annan lösning för sin idrottsvetenskap.

Accepterade inte anbudet

Högskolan stoppade en upphandling i juni fjol med hänvisning till att WVWS lämnat det enda anbudet och att det ansågs orent av jurister. Erbjudandet var nämligen villkorat, World Village erbjöd lokaler under förutsättning att den egna styrelsen skulle godkänna hyresavtalet. Dessutom fanns det andra reservationer i anbudet som inte kunde godkännas.

När det sedan gjordes en ny upphandling förlorade  WVWS.

Malmö högskolas idrottsvetenskap ska inom två år flytta till Kockums gamla verkstad i västra hamnen i Malmö och verksamheten ska få växa rejält.

En stor multihall, testlaboratorium, gym, lärosalar, kontor, flera olika sporthallar ska inrymmas i den den gamla verkstaden från 1912.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.