Tvingades avstå mångmiljonuppdrag i OS

Uppdraget hade varit värt runt 20 miljoner kronor. Men Mediatec från Kungälv avstod från att göra sitt åttonde OS i rad. Riskerna bedömdes som för stora.
Tio sådana här storbildsskärmar skulle Mediatec leverera till Sotji. Men ryssarna oförmåga att ge besked stoppade en affärs som hade kunnat vara värd 20 miljoner kronor.


- Till slut hade vi inget val även om det var svårt att säga nej. Under ett år har vi försökt få fram nödvändiga uppgifter, men ryssarna vägrade och i det läget var vi tvungna att backa, berättar Kenneth Patersson, vd  och grundare av Mediatec.

Vuxit från radioaffären

Det företag som grundades via en radioaffär 1981 i Kungälv har vuxit till en gigant som anlitas över hela världen. De 300 anställda, varav många är frilansare, åker ideligen på internationella uppdrag.

Företagets två bolag, Mediatec Broadcast som producerar tv-sändningar och Mediatec Solutions som står för tekniken till scenografi, projektioner och tv-skärmar har stadigt utvecklats och fått förtroende från stora företag, TV-kanaler och såväl internationella som nationella förbund och organisationer.

Kenneth Patersson är fortfarande huvudägare, men Stenakoncernen har köpt in sig i hans bolag.

Inget åttonde OS

OS, VM i fotboll, VM i cykel, ishockey-VM, Nobelprisutdelningen, spanska La Liga, Champions League och landskamper i fotboll, Eurovision Song Contest samt Formel 1 har blivit en vardag och omsättningen har också passerat  1 miljard kronor.

Men efter sju OS finns inte Mediatec med ett tiotal storbildsskärmar i Sotji.

- Det blev omöjligt att räkna på en offert.

Redan vid London-OS fick Mediatec uppmaningen att stå för mycket av tekniken.

Vet hur svårt det kan vara

Ändå har Kenneth Patersson slitet med frågan och länge vägrat att ge upp.

- Jag vet av erfarenhet hur tufft och annorlunda det är i Ryssland. I ett år har vi försökt få svar på våra frågor om säkerhet och hur det ska fungera rent praktiskt.

- Som frakter, boende, personal och hjälp när vi väl är på plats. Men hur vi än försökte saknades svar och om inte annat hette det "kom hit så löser vi det".

Som ett exempel nämner han behovet av en bandvagn för att forsla skärmar upp i en backe.

- Sex ton elektronik ska köras upp och först på plats skulle vi få veta vad det kostar.

Panasonic är teknisk sponsor i Sotji och ville ha klara besked från Mediatec om vad all elektronik skulle kosta.

- Vi kunde ju inte gärna höfta för att få en summa. I Europa vet vi på ett ungefär, men i Ryssland är det omöjligt.

"De har problem..."

Bara frakten av tio skärmarna med en lastbil från St Petersburg skulle kosta minst 250 000 kr. Om det nu var allt... Därtill vet alla att mutor förekommer.

- Ja, så tillkommer ju försäkringar. Nej, till slut gav vi upp. Riskerna var för stora och ingen visste vad slutsumman skulle bli. Vi sa nej till uppdraget.

Kenneth Patersson har nu varit i kontakt med det företaget som fick jobbet.

- De har just de problem som vi misstänkte...

Nu består Mediatecs OS-uppdrag av endast utrustning och personal för Viasat OS-studio.

Thomas Ejderhov

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.