Helsingborg var nära konkurs

”Varje enskilt kontrakt gick att försvara, det var klockrena värvningar för vårt syfte. Men helheten blev för dyr”. I dag medger Helsingborgs ordförande Claes Ohlsson hur nära konkurs klubben har varit.
Riktigt så här glad har inte HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg varit under det senaste året. Han och HIF har haft en mycket besvärlig ekonomisk situation.

 

Han och klubbdirektören Paul Myllenberg erkänner hur det handlar om den vanliga visan – spelarna är för dyra.

- Varje enskilt kontrakt gick att försvara, det var klockrena värvningar för vårt syfte. Men helheten blev för dyr. Beslut vi fattade då skulle få återverkningar i ett par år framåt. Den höga kostnadsbilden låstes i de fasta kontrakten, säger Claes Ohlsson.

Fanns inget alternativ

Men det höll på att stjälpa hela HIF.

Enda utvägen var att sälja spelarrättigheter i truppen, skriver Helsingborgs Dagblad. HIF fick in 14 miljoner kronor och 2013 års förlust stannade på drygt 6,7 miljoner kronor.

De ansvariga kunde andas ut, men handlingsfriheten i framtiden är mycket begränsad. Det fanns inget alternativ, det handlade om överlevnad.

- Vi valde att sälja andelar av en kommande försäljningsvinst för några spelare. Med den modellen behåller vi dessutom våra spelare i laget, säger ordföranden Claes Ohlsson till HD.

Ett stålbad

Förloppet känns igen. Dyra spelare köps in utan att klubben sålde några och kostnadsmassan ökade på ett skrämmande sätt.

- Vi hade inte koll på kostnaderna på lång sikt, vi såg inte att det skenade i väg, säger Ohlsson.

För HIF väntar nu ett ekonomiskt stålbad. Det ska sparas och när dyra kontrakt går ut ska de ersättas med billigare. Målet är att få plus minus noll i resultatet till 2015.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.