Skidstjärnor gör fastighetsaffärer

Björn Dählie var skidkung och tjänade ihop till ett grundkapital som han har investerat framgångsrikt och i dag är han en förmögen före detta idrottsstjärna.
Ett av Björn Dählies hus i Åre där han har investerat i mark och fastigheter på ett flertal platser. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

I det senaste stora affärsprojektet har han sålt vindkraftprojektet Åskälen-Österåsen till Vasa Vind och öppnat för en expansion som den nya ägaren, Vasa Vind, planerar. 

Hemlig köpesumma

Nu planeras 150 vindkraftverk i området runt Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden under åren 2015-17 och det handlar om investeringar på cirka 4,5 miljarder kronor.

Dählie Kraft, som ägs av Björn Dählie och kompanjonen Hans Olofsson, har i fem år arbetat med det jämtländska vindkraftsprojektet Åskälen-Österåsen, tillsammans med finansiärerna Jämtkraft och Stena Renewable, skriver Östersundsposten.

Köpesumman är hemlig, men enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv hade Björn Dählie hoppats på att göra en vinst på flera hundra miljoner kronor på projektet. Vinsten blev dock inte så stor som den gamla skidkungen väntat sig.

Trodde på en bättre affär

- Rent ekonomiskt blev avtalet långt ifrån så bra som de första indikationerna gjorde gällande men jag fick igen de investerade pengarna och en bra vinst, säger Björn Dählie till tidningen och fortsätter:

- För 20 miljoner kronor hade jag inte sålt. Jag är nöjd med prislappen men har kommit överens med köparen om att inte kommentera prissumman

Norrmannen har grävt guld i Sverige. För skidmiljonerna köpte han mark och lät inledningsvis bygga lägenheter i Åre. 

I ett annat bolag, Sisa Invest, lät han exploatera mark inför alpina VM i mitten för cirka tio år sedan. Han började med att bygga ett flervåningshus med elva lägenheter mitt i byn. Lägenheterna var från 87 till 175 kvadratmeter och prislappen mellan 2,7 och 6 miljoner kronor. 45 miljoner investerades och resultatet – ja, försäljningen var avslutad innan bygget stod klart.

Flera lyckosamma projekt

- Jag tror på Åre och jag tror att det här är en bra investering. Åre är en framtidsort och jag är säker på att vi vet vad folk vill ha på semestern, sa då en nöjd Dählie och berättade:

- Folk har blivit som galna. De har hyrt lägenheterna ett år i förväg bara för att få sitta på balkongen och bada bubbelpool.

Då beskrevs hur Dählie och kollegan Hans Olofsson gjorde investeringar för flera hundra miljoner i fastighetsaffärer inte bara i Åre utan även Idre och Trysil.

Dählie-Olofsson hade sålt hus för totalt 245 miljoner och i synnerhet Åre blev deras Klondyke.

- Byn har det mesta att erbjuda, sa Dählie när han också planerade för 9 000 bäddar i idylliska Ullådalen via sitt Dählieby Åre AB.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Bandy-VM avgörs i Irkutsk vid Bajkalsjöns strand i södra Sibirien 28 mars – 5 april. Den nya hallen är en våt dröm för alla som drömmer om något liknande. Den kostar drygt 1 miljard kronor och rymmer 6 000 åskådare.

Den 27 januari arrangeras Idrottsgalan i Globen. I dag släpptes namnen på de som konkurrerar om Radiosportens Jerringspris för årets bästa idrottsprestation. Svenska folket är jury, konkurrensen är stenhård, vad sägs om Daniel Ståhl, Mondo Duplantis, Hanna Öberg, Sarah Sjöström, Frida Karlsson...

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Från och med 2021 är det slut med sponsorbidrag från Astra Zeneca till ungdomsidrotten i Södertälje!

En traditionell storsponsor, men beslutet är oåterkalleligt.

Konkurrensen om tv-rättigheter till sport är skarp. När väl kanalerna har gjort sin erövringar kommer nästa kamp – att hitta medarbetare. Sportvärlden i Sverige är inte helller så stor så konkurrensen om dugligt folk pågår alltid. Senaste nytt:. Alexander Axén lämnar, enligt Fotboll Direkt, tv-jobbet på C More för konkurrenten Discovery. Och där uppges att Jens Fjällström ska vara klar för en come-back.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.