Skidstjärnor gör fastighetsaffärer

Björn Dählie var skidkung och tjänade ihop till ett grundkapital som han har investerat framgångsrikt och i dag är han en förmögen före detta idrottsstjärna.
Ett av Björn Dählies hus i Åre där han har investerat i mark och fastigheter på ett flertal platser. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

I det senaste stora affärsprojektet har han sålt vindkraftprojektet Åskälen-Österåsen till Vasa Vind och öppnat för en expansion som den nya ägaren, Vasa Vind, planerar. 

Hemlig köpesumma

Nu planeras 150 vindkraftverk i området runt Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden under åren 2015-17 och det handlar om investeringar på cirka 4,5 miljarder kronor.

Dählie Kraft, som ägs av Björn Dählie och kompanjonen Hans Olofsson, har i fem år arbetat med det jämtländska vindkraftsprojektet Åskälen-Österåsen, tillsammans med finansiärerna Jämtkraft och Stena Renewable, skriver Östersundsposten.

Köpesumman är hemlig, men enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv hade Björn Dählie hoppats på att göra en vinst på flera hundra miljoner kronor på projektet. Vinsten blev dock inte så stor som den gamla skidkungen väntat sig.

Trodde på en bättre affär

- Rent ekonomiskt blev avtalet långt ifrån så bra som de första indikationerna gjorde gällande men jag fick igen de investerade pengarna och en bra vinst, säger Björn Dählie till tidningen och fortsätter:

- För 20 miljoner kronor hade jag inte sålt. Jag är nöjd med prislappen men har kommit överens med köparen om att inte kommentera prissumman

Norrmannen har grävt guld i Sverige. För skidmiljonerna köpte han mark och lät inledningsvis bygga lägenheter i Åre. 

I ett annat bolag, Sisa Invest, lät han exploatera mark inför alpina VM i mitten för cirka tio år sedan. Han började med att bygga ett flervåningshus med elva lägenheter mitt i byn. Lägenheterna var från 87 till 175 kvadratmeter och prislappen mellan 2,7 och 6 miljoner kronor. 45 miljoner investerades och resultatet – ja, försäljningen var avslutad innan bygget stod klart.

Flera lyckosamma projekt

- Jag tror på Åre och jag tror att det här är en bra investering. Åre är en framtidsort och jag är säker på att vi vet vad folk vill ha på semestern, sa då en nöjd Dählie och berättade:

- Folk har blivit som galna. De har hyrt lägenheterna ett år i förväg bara för att få sitta på balkongen och bada bubbelpool.

Då beskrevs hur Dählie och kollegan Hans Olofsson gjorde investeringar för flera hundra miljoner i fastighetsaffärer inte bara i Åre utan även Idre och Trysil.

Dählie-Olofsson hade sålt hus för totalt 245 miljoner och i synnerhet Åre blev deras Klondyke.

- Byn har det mesta att erbjuda, sa Dählie när han också planerade för 9 000 bäddar i idylliska Ullådalen via sitt Dählieby Åre AB.

Manchester United behövde en poäng borta i sista Premiär League matchen mot Leicester. Matchen hade kallats miljardmatchen, så mycket pengar stod på spel. United gjorde vad som behövdes, vann med 2-0. En poäng hade räckt för att klara Champions League-platsen.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Det har pyrt i idrotts-Sverige under några veckor. Missnöjet runt publikbegränsningar vid arrangemang har provocerat många idrotter och en samlad offensiv mot både regeringen och folkhälsomyndigheten har tagit form. På måndagen kom avslöjandet att idrottsminister Amanda Lind tar initiativ till diskussioner med  en rad förbund med  huvudfrågan ”hur når vi flexibla lösningar?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och SVT gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.