Skidstjärnor gör fastighetsaffärer

Björn Dählie var skidkung och tjänade ihop till ett grundkapital som han har investerat framgångsrikt och i dag är han en förmögen före detta idrottsstjärna.
Ett av Björn Dählies hus i Åre där han har investerat i mark och fastigheter på ett flertal platser. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

I det senaste stora affärsprojektet har han sålt vindkraftprojektet Åskälen-Österåsen till Vasa Vind och öppnat för en expansion som den nya ägaren, Vasa Vind, planerar. 

Hemlig köpesumma

Nu planeras 150 vindkraftverk i området runt Hammerdal, Häggenås och Raftsjöhöjden under åren 2015-17 och det handlar om investeringar på cirka 4,5 miljarder kronor.

Dählie Kraft, som ägs av Björn Dählie och kompanjonen Hans Olofsson, har i fem år arbetat med det jämtländska vindkraftsprojektet Åskälen-Österåsen, tillsammans med finansiärerna Jämtkraft och Stena Renewable, skriver Östersundsposten.

Köpesumman är hemlig, men enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv hade Björn Dählie hoppats på att göra en vinst på flera hundra miljoner kronor på projektet. Vinsten blev dock inte så stor som den gamla skidkungen väntat sig.

Trodde på en bättre affär

- Rent ekonomiskt blev avtalet långt ifrån så bra som de första indikationerna gjorde gällande men jag fick igen de investerade pengarna och en bra vinst, säger Björn Dählie till tidningen och fortsätter:

- För 20 miljoner kronor hade jag inte sålt. Jag är nöjd med prislappen men har kommit överens med köparen om att inte kommentera prissumman

Norrmannen har grävt guld i Sverige. För skidmiljonerna köpte han mark och lät inledningsvis bygga lägenheter i Åre. 

I ett annat bolag, Sisa Invest, lät han exploatera mark inför alpina VM i mitten för cirka tio år sedan. Han började med att bygga ett flervåningshus med elva lägenheter mitt i byn. Lägenheterna var från 87 till 175 kvadratmeter och prislappen mellan 2,7 och 6 miljoner kronor. 45 miljoner investerades och resultatet – ja, försäljningen var avslutad innan bygget stod klart.

Flera lyckosamma projekt

- Jag tror på Åre och jag tror att det här är en bra investering. Åre är en framtidsort och jag är säker på att vi vet vad folk vill ha på semestern, sa då en nöjd Dählie och berättade:

- Folk har blivit som galna. De har hyrt lägenheterna ett år i förväg bara för att få sitta på balkongen och bada bubbelpool.

Då beskrevs hur Dählie och kollegan Hans Olofsson gjorde investeringar för flera hundra miljoner i fastighetsaffärer inte bara i Åre utan även Idre och Trysil.

Dählie-Olofsson hade sålt hus för totalt 245 miljoner och i synnerhet Åre blev deras Klondyke.

- Byn har det mesta att erbjuda, sa Dählie när han också planerade för 9 000 bäddar i idylliska Ullådalen via sitt Dählieby Åre AB.

Vita Hästen gör sin bästa säsong på länge i Hockeyallsvenskan. Men de ekonomiska villkoren är hotfulla och förtar delar av glädjen..

 "Det är tuffa siffror", säger klubbchefen Dan Björkman.

Klubben måste ha in 5 miljoner kronor innan sista april för att klara elitlicensen, det är den bistra verkligheten.

66-årige Lasse Diding, välkänd i Varberg som mångmiljonär, kommunist , fastighetsägare och tidigare hotelldirektör får rubriker eftersom han vill köpa namnet på stans bästa fotbollsarena, gamla traditionella Folkbergsvallen  och  döpa om den till Leninstadion

Diding  har redan en Leninstaty som han vill ställa vid fotbollsarenan i Varberg – lagom till den allsvenska arenan.

Det var som en saga. Lilla Åby-Tjureda gjorde på tre år en blixtresa till elitserien i bandy. Byggde rekordsnabbt och rekordbilligt en hall för 43 miljoner kronor som stod klar till premiären. Allt var glädje, hurrarop och applåder. Men alla sagor slutar inte lyckligt. Laget kom toksist i elitserien.

Så frågan är vad som händer? Blir det en snabbresa nedåt nu?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elias Pettersson genombrott i NHL är välkänt. Att hans stjärnglans stärks stadigt kommer det nu ytterligare bevis på. Han har skrivit ett personligt kontrakt med Vitamin Well där han ska bli en av varumärkets ambassadörer. Han  blir företagets första ambassadör inom ishockey.

Han lever ensam i dag och på existensminimum med en skuld hos Kronofogden på 20 miljoner kronor. Hustru och barn har flyttat och han tvingades lämna hus och jobb, men har nu varit spelfri i 20 månader och ser, trots all bedrövelse, en fortsättning på livet.

På ett år omsatte han 200 miljoner hos spelbolagen, han som knappt hade köpt en trisslott tidigare… Nu berättar han allt i boken Lukas Betting. Inte minst hur lätt det är att bli spelmissbrukare.

EBU, Europeiska radio- och TV-unionen, har säkrat både en förlängning och ett nytt avtal med  Internationella skidskytteförbundet. Ett kontrakt som gäller fram till 2026, med en möjlighet för IBU och EBU att förlänga ytterligare fyra år. Det innebär att det blir fortsatt mycket skidskytte i SVT.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.