Vad är sanningen om affärerna?

Att dribbla på planen är en sak, bredvid den samma något helt annat. Därför ifrågasätts Svenska Fotbollförbundet affärer kraftigt i dag.
Friends Arena har kostat Svenska Fotbollsförbundet 220 miljoner kronor, hittills. Foto: TT

 

På söndagskvällen hölls ett särskilt möte mellan medlemmar från distrikten och andra intresseföreningar inom svensk fotboll.

Skälet är ett enda – hur ser egentligen förbundets ekonomi ut? 

Affärerna granskade

Ute i leden börjar allt fler väcka frågor och vill veta sanningen.

Det är miljoner hit och dit och förbundets version kontra uppgifter från utomstående är mycket olika. Vem har egentligen rätt, är frågan.

Den 22 mars håller förbundet årsmöte. Det kan bli ett starkt fördömande från fotbolls-Sverige.

Dagens Eko har i detalj synat affärerna och turerna runt olika beslut. Då har det framkommit uppgifter som väcker ännu flera frågor.

Motsägelsefullt

Det mest märkliga – i förbundets årsredovisning står det att förlusten är 113 miljoner efter skatt. På förbundets hemsida uppges att det i själva verket är en vinst om 16 miljoner.

Där är nämligen inte förlusten för Friends Arena medräknad.

I själva verket har förbundets förlorat en tredjedel av det egna kapitalet under förra året och skuldsättningen har ökat kraftigt. 

- Jag kan tycka att förbundets beskrivning är lite förvånande om man jämför med årsredovisningen, för tittar man på resultatet efter skatt är det minus 113 miljoner och det inkluderar förstås även förlusten av ägandet i Friends. Det är en mer relevant beskrivning av hur fotbollförbundets förmögenhet har förändrats, säger Håkan Thorsell, universitetslektor på Handelshögskolan i Stockholm, till Dagens Eko.

Ingen riktig försäljning?

Förbundet hävdade i oktober att en tredjedel av ägandet i förlusttyngda Friends Arena hade sålts till Folksam.

Men var det verkligen så?

- Tittar man på upplägget så förefaller det som att man egentligen har lånat pengarna av Folksam mot säkerhet i arenan, säger Håkan Thorsell, lektor på Handelshögskolan i Stockholm.

Minus 15 miljoner i arenafastigheten och minus 67 miljoner i driftbolaget var tuffa smällar under 2013. Förbundet äger 33 procent av driftbolaget och drygt 22 procent av arenafastigheten. Ytterligare 11 procent hade placerats i ett särskilt bolag där Folksam och fotbollförbundet är partners.

I det bolaget har Folksam en "gyllene aktie", en så kallad preferensaktie, som innebär att Folksam slipper täcka förluster, men däremot har rätt till framtida eventuella vinster. 

En konstruktion

Nu finns misstanken att fotbollförbundet inte sålde hela sin andel, som det gjordes gällande i fjol, utan att det rör sig om en konstruktion och att andelen bara har flyttats till ett annat bolag som delas av förbundet och Folksam.

Folksam betalade 100 miljoner kronor, blev delägare utan risker men med rätt till vinsterna. Förbundet äger 80 procent, står med riskerna och en mindre del av vinsterna.  

- Vi har hjälpt, kan man säga, Fotbollförbundet och vi tror att det för vår del blir en bra affär. Det kommer säkert vara en jobbig affär för de som byggde Friends Arena och fick lägga ned väldigt stora pengar under den tiden, har Anders Sundström, Folksams förre koncernchef, sagt i en tidigare sagt i en intervju i Ekot.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.