Nya fakta väcker frågor i Nyköping

Allt mera uppgifter börjar komma fram runt Nyköpings Hockeys konkurs. Och det visar sig att lönesiffrorna från klubben inte alls stämmer med de belopp som nu avslöjas.
På Nyköpings Hockeys hemsida förklarar styrelsen om vad som har hänt - och deklarerar det oundvikliga.

 

Enligt ledarna i Nyköpings Hockey var skälet till konkursen att Skattemyndigheten vill ha en fordran på klubben på ca 1 miljon kronor efter en tidigare pågående revision mot klubben.

Mörkade situationen

Nu visar det  sig att NH-styrelsen mörkat skatterevisionen för medlemmarna som skänkte 1 700 kronor för att rädda klubben i december 2013, skriver lokaltidningen Sörmlands Nyheter.. 

NH har skulder på nästan 2,8 miljoner kronor, bland annat till Skatteverket och Nyköpings kommun. Skatteverket ville ha 370 000 kronor av Nyköpings Hockey, men det gällde ett mindre belopp för fria måltider, fri bostad och resor. 

Det som fick Skatteverket att agera var att NH betalat ut över 1 miljon kronor mer i löner än vad man uppgett ursprungligen till Skatteverket. 

Ungdomarna i en annan klubb

Under granskningen har de här uppgifterna framkommit och nu krävs NH-ledarna på en förklaring. Stämmer siffror kan att spelarna tvingas till extra skatt.

1 april spärrade Kronofogdemyndigheten alla bankkonton för Nyköpings Hockey. Då fanns 80 000 kronor kvar att plocka ut för kronofogden.

Kritik väcks också mot Nyköpings kommun som nekade klubben att sälja namnet på hallen. Det hade varit ett sätt att hjälpa föreningen i den här pressade situationen.

Med målet att rädda ungdomshockeyn har ett 80-tal föräldrar mobiliserat i hopp om att lagen ska få bestå. Möjligheten finns att gå in under den klubb som heter Gripens som spelar i division 4.

Nyköpings Hockeyklubb grundades 1990 som Nyköpings Hockey 90 eller NH90. Namnet ändrades 2003 till IK Nyköpings Hockey, och 2007 till det nuvarande.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tis, 2014-04-15 05:33

1. Journalistik?

Hej! Hur kan ni skriva en partsinlaga? Borde ni inte låta motparten uttala sig?

Micke (inte verifierad)

tis, 2014-04-15 06:13

2. Fegt

Efter många fega uttalanden från NH:s styrelse där man skyller på Skatteverket för självklara beslut spär IA på genom en extremt vinklad artikel. Skulle NH:s naiva mathantering inte förmånsbeskattas för första gången i världshistorien? Hur försökte Wirf ta kontakt med Skatteverket? Åkte han ens upp till kontoret eller försökte han bara ringa en revisor som inte var på plats den veckan? En ansvarslös styrelse och nu en ännu mer ansvarslös " journalistik.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tis, 2014-04-15 19:00

3. Märkligt

Hej! Hur seriösa är ni egentligen? Ni går inte i svaromål, ni publicerar flera artiklar helt osignerade. Ni har i detta utskick flera artiklar snarlika textreklam, bland annat den om Skoda. Det finns en hederskodex även inom sportjournalistiken – man bemöter eller förklarar när läsarna ifrågasätter. Eller struntar ni även i det?

thomasejd

ons, 2014-04-16 22:58

4. Apropå seriösa

Hej, Magnus. Vi signerar inte artiklar där vi återger uppgifter från annat håll, tidningar, sajter etc. Vi ger svar så snabbt vi förmår och beroende på arbetsbelastning. Här skiljde det några timmar från publicering till fråga och i sin tur svar. Textreklam är det inte om vi i en serie artiklar berättar om t ex företag och föreningar och hur de jobbar med sponsring och rättigheter. /Thomas Ejderhov, chefredaktör

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

tors, 2014-04-17 00:24

5. Seriositet?

Hej Thomas! 1. Det tog alltså 2 dygn och 17 timmar att svara och då får jag inte ens svar på den ursprungliga frågan - hur kan ni publicera en partsinlaga utan att låta motparten kommentera påståendena? 2. Tycker Skodatexten är ett klart fall av textreklam! Ni berömmer marknadsföraren, lovordar företaget/produkten och har inte med ett enda kritiskt ord. Det är textreklam, t o m dålig textreklam eftersom den är så uppenbar. 3.Det är väl självklart att längre texter alltid ska ha en avsändare. Någon har valt ut det som citeras, skrivits, dragit slutsatser, saxat och satt ihop pressmedl. Även "nyheter" i Idrottens Affärer kräver en ansvarig, om än ej alltid en journalist.

Dan Persson

tors, 2014-04-17 20:30

6. Snälla Magnus

Vi heter Idrottens Affärer. att berätta vad företag gör är lika naturligt för oss som för Dagens Industri. Textreklam uppstår om vi får betalt av företaget. Det får vi inte. Du har vare sig förstått publicistiska principer eller vår roll. Osignerat försöker vi berätta vad som händer utifrån andra källor eller egen källa. I krönikor har vi signerade krönikor där krönikören står för innehållet.

Magnus Sjöholm (inte verifierad)

lör, 2014-04-19 06:18

7. Det jag inte förstod

Hej Dan och tack för förtydligande. Nu förstår jag bättre er nya roll och nya publicistiska idé eftersom textreklam inte alls handlar om pengar utan enbart om att vara ärlig mot läsarna och självständig gentemot de/det man skriver om. Det är sorgligt att Idrottens Affärer som jag en gång värderade så högt nu inte enbart vinglar fram och tillbaka över journalistikens etiska gränser av ekonomisk vinning skull utan även på grund av ren skär okunnighet. Tack Dan, du kunde inte uttryckt detta dilemma mer precist än du gjorde!

thomasejd

lör, 2014-04-19 15:01

8. Ge dig!

Magnus, sluta nu med att använda rena påhitt och lögner för att få dina egna slutsatser bekräftade. Det är inte textreklam för att vi skriver om ett företag och/eller dess produkter. Vi berättar om deras strategier och resultat. Det är relevant och vi har fått ett bra gehör hos läsarna för den här typen av texter. Glad påsk på dig, nu lägger vi ner den här frågan. Thomas Ejderhov
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.