Beslut nu - Tyresös lag utraderas

En utdragen pina med ett oundvikligt slut. På torsdagskvällen tog ledningen i Tyresö Fotboll AB beslutet att inte fullfölja säsongen. Men några av företrädarna bär fortfarande på förhoppningar.
Kommer Marta någonsin få sina 800 000 kr som hon var utlovad i kontraktet? Foto: TT

 

Dagen började med beskedet att Tyresö Fotboll AB tror på ett mirakel och ansökte om en förlängd rekonstruktion. 

Så kom meddelandet

Det gick några timmar, sedan kom beslutet på klubbens hemsida:

”Tyresö Fotboll AB har idag beslutat att inte fullfölja säsongen i Damallsvenskan 2014. Beslutet grundas på att Bolaget inte har ett tillräckligt antal spelare för att på ett sportsligt rättvist sätt delta i de 15 kvarvarande omgångarna, och på att Bolagets ägare Tyresö FF inte avser att låna ut juniorer från de egna leden. Av samma skäl har även laget i Svenska Spel F19 dragits ur.”

På förmiddagen yrkade bolaget hos Nacka tingsrätt om att företagsrekonstruktionen ska få pågå ytterligare tre månader, till den 5 september. Rättens ja eller nej till den begäran kommer på måndag.

Deras förklaring

Tyresö Fotboll AB skriver till tingsrätten att ackordslikviden inte är finansierad och det är skälet till att man inte har skickat ut ett ackordsförslag till borgenärerna.

Bolaget väntar på ersättning från Uefa för finalplatsen i Champions League. Och sedan finns där det ännu hemliga afrikanska fotbollsprojektet...

”Vi har fått klartecken från motpartens beslutsfattare att vi skall genomföra projektet som tar sin början andra halvåret 2014”, skriver Tyresö Fotboll AB i inlagan till tingsrätten.

Verksamheten upphör

Men strax före 18-tiden på kvällen kom en text upp på klubbens hemsida och där stod att läsa bl a följande med hänvisningen till att bolagets lag lägger ned verksamheten:

”Detta beslut får till följd att de spelare som idag har kontrakt med Tyresö Fotboll AB har möjlighet att förhandla med andra klubbar med omedelbar verkan. Bolagets ansökan om förlängd rekonstruktion kvarstår samtidigt, men utslaget i den frågan påverkar inte den fortsatta sportsliga verksamheten i föreningen Tyresö FF.

”Det är naturligtvis med sorg i hjärtat som vi tar det här svåra beslutet, men under det fortsatta arbetet under torsdagen har vi konstaterat att detta är ett oundvikligt beslut med tanke på sportslig rättvisa och att vi inte vill riskera unga spelares hälsa. Det viktigaste nu är att Föreningen Tyresö FF ges möjlighet att med oförminskad kraft fortsätta sin satsning på utbildning av barn och ungdomar och deras ledare, samt på föreningens två A-lag i div 3 Södra Svealand Herrar och div 1 Södra Svealand Damer.” säger föreningens ordförande Hans Lindberg.

Förhoppningar om Afrika

Faktum är att bolaget fortfarande har förhoppningar om det afrikanska fotbollsprojektet, som årligen ska/skulle ge 4 miljoner i tre år. Förhandlingarna är avslutade, parterna är eniga och ett undertecknande av avtalet återstår.

Men om tingsrätten väljer att avslå en förlängd rekonstruktion blir det konkurs för Tyresö Fotboll AB. 

Fallet gäller ett idrotts-AB och därmed övergår själva tävlingsrätten till den upplåtande föreningen, i det här fallet Tyresö FF.

För Svenska Fotbollförbundet innebär Tyresö Fotboll AB beslut att lagets alla resultat stryks, tabellen räknas om, och serien spelas klart med elva lag. 

Pengar kommer - och försvinner

Tyresö Fotboll AB hade den 5 mars en skuld på 7,8 miljoner kronor med Skatteverket som störste fordringsägare. 

Ledningen har framhållit att prispengarna från Champions League uppgår till 1,8 miljoner kronor och att de ännu inte har kommit till föreningen. Men frågan är vad som återstår när Svenska Fotbollförbundet, som bekostade resa och uppehälle för Tyresö i Lissabon vid finalen, har tagit sin del. Då utgjorde också prispengarna en säkerhet.

Dessutom har spelare och ledare saknat lön sedan i januari och det rör sig om 1,2 miljoner kronor i månaden. Forwardsstjärnan Marta har enligt kontrakt rätt till en bonus på 800 000 kronor för att laget nådde finalen i Champions League.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.