Klubbens svåra kamp undan konkurs

Få om ens någon annan klubb i elitskiktet har upplevt sådana turbulenta år. Påtvingade lån hos banker och privatpersoner, en ordförande som gått in med egna pengar, tvång från förbundet – nu plötsligt börjar man äntligen se en ljusning.
På hemsidan meddelade Ängelholm alla medlemmar och fans att nu återvänder A-laget till hemmaplan. Därmed kan ekonomin också förbättras.

 

I Superettan har Ängelholms FF försökt att upprätthålla en stadig tillvaro, men bredvid planen har det varit ideliga frågetecken. 

Klubben gjorde en rekordförlust på 4,3 miljoner kronor under 2010, men räddade elitlicensen via extraordinära åtgärder.

Stod själv för miljoner

Mats Johansson stod för ett "villkorat kapitaltillskott" på 2,5 miljoner kronor och konstgräsplanen bokfördes som en tillgång på 4 miljoner. Det innebär tillfälligt andrum.

Men det dröjde inte förrän skulderna växte igen och var uppe i 3,5 miljoner och krisen tog ännu större form.

Situationen var ohållbar och lån från banker och privatpersoner gav bara tillfälligt andrum. Nu kom Ängelholms kommun till undsättning. En räddningsplan formad tillsammans med kommunen skapa i alla fall framtidstro.

Tvånget att spela hemma borta

Men en mörk stor skugga har vilat över verksamheten hela tiden.

Tvånget att spela på Olympia i Helsingborg därför att egna arenan inte håller måttet enligt förbundets krav.

I Helsingborg har klubben tvingats se att inte fler än dryga 200 personer har kommit på matcherna. För en klubb i Superettan, med alla utgifter, räckte inte pengarna på långa vägar.

- Det finns tre sätt att lösa det här på. Antingen kan förbundet sänka sina krav, eller kan kommunen skjuta till pengar – eller så får vi hitta någon slags kompromiss, sa ordföranden Mats Johansson till tidningen Helsingborgs Dagblad.

Likviditeten hotad

Tvånget att hyra in sig på den stora arenan höll på att knäcka föreningen.

Men parterna visade förståelse och insåg att Ängelholm hamnat i en återvändsgränd.

- Kommunen är förtvivlad över vårt läge och förbundet tycker att det är tragiskt att vi kanske inte finns som förening i höst. 

Likviditeten skulle räcka till augusti och i det läget agerade förbundet. Vid en inspektion på Ängelholms IP tillsammans med kommunen och föreningen bedömdes arenan som så bra att med några insatser vore en dispens möjlig.

Dispens med åtgärdsplan

Nu har klubben också fått det efterlängtade positiva beskedet om att laget kan spela sina hemmatcher på sin verkliga hemmaplan. 

- Det är en enorm lättnad, säger ordföranden Mats Johansson.

Dispensen är kopplad till en åtgärdsplan för att utveckla arenan.

- Vi är oerhört glada för det här. Utflykten höll på att kosta oss mer än pengar – den höll på att kosta oss föreningen.

Fredrik Olsson (inte verifierad)

tors, 2014-06-19 17:42

1. Borde undersöka varför man

Borde undersöka varför man tvingades ut till Olympia? Finns ett antal person som var drivande till detta från personliga skäl och en ordentlig dispensansökan gjordes därför inte. Detta i kombination med en katastrofal tro på att Helsingborgarna skulle gå man ur huse för att se ÄFF och man därmed inte ens försökte marknadsföra sig. Finns mycket som inte har kommit upp till ytan angående flytten. Inkompetent fd ledning är den största anledningen

Räddningsaktionen för Östersunds FK fortsätter.På måndagen framkom, via tidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen hur försäljningen har gått sedan starten i september att när aktier i klubbens dotterbolag, Östersunds FK Elitfotboll AB, började att saluföras.

Evenemangsgatan i Göteborg är något som många andra kommuner sneglar mot och ser som ett föredöme. Med arenor samlade så föredömligt  - med Scandinavium, Lisebergshallen, Valhallabadet, Heden,  Ullevi och Valhalla sporthallar finns ett jättelikt utbud av arrangemang årligen och lockar flera hundra tusen besökare. Det innebär att ingen annan stans är idrottsturismen så utvecklad – och nu hotad.Det finns ett växande behov av renovering och nybyggen. Kruxet  är politikerna inte kan hålla sams när frågorna kommer på bordet.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nu ska hockeyspelarna i Tre Kronor bli eleganta, åtminstone utanför isen. Svenska Ishockeyförbundet nämligen kan presentera Brothers som ny samarbetspartner till Tre Kronor. 

SVT har lyckats köpa sändningsrättigheter till vinteridrott som innebär mer och ett bättre innehåll i framför allt Vinterstudion. Detta efter att SVT har förlängt avtalet med Österrikes skidförbund vilket innebär tillgång till samtliga världscuptävlingar i Österrike till och med våren 2024. I rättighetspaketet ingår även  tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024. Vinterstudion är säkrad för ett par år framåt.

Juventus betalar Atalanta runt 365 miljoner kronor för Dejan Kulusevski, men hans moderklubb får varken utbildningsersättning eller solidaritetsersättning. 

Och det är helt i sin ordning. Så märkliga är fotbollens regler.