Rekordsiffrorna alla längtar efter

Årets vinst: 7,8 miljoner. Eget kapital: 36,7 miljoner. Omsättning: 123 miljoner. Reklamintäkter: 21 miljoner. Vilken klubb skulle inte vilja ha det på viset?
Klubbdirektören Pea Israelsson och ordförande Pär Nordlund styr Skellefteå hockey med stor framgång.

 

Det är hockeyns mästarklubb Skellefteå AIK som redovisar sin ekonomiska ställning. En imponerande rapport och västerbottningarna har allt rätt att vara stolta. 

Rekordsiffror

Den ekonomiska rapporten är en av de bästa en svensk hockeyklubb har redovisat. Ändå har Skellefteå investerat och byggt en egen träningshall för 40 miljoner kronor.

”Skellefteå AIK Hockey har under 2013/2014 fortsatt sin utveckling, både sportsligt och ekonomiskt.”, som klubben skriver på sin hemsida.  

De senaste säsongen har inneburit återkommande glädjerapporter.

2010/11, resultat: +5,7 milj kr. Eget kapital: 14,9 milj kr

2011/12:resultat: +9,2 milj kr. Eget kapital: 23,5 milj kr

2012/13: resultat: +8,9 milj kr. Eget kapital: 30,3 milj kr

2013/14: resultat: + 7,8 milj kr. Eget kapital: 36,7 milj kr

Biljettintäkter om 35 miljoner

Skellefteå AIK vann SHL, SM-slutspelet - och penningmatchen. 7,8 miljoner i vinst ska också ses mot bakgrunden att flera andra lag i SHL går med förlust. 

Skellefteå kan visa biljettintäkter på 35 miljoner efter ett publiksnittet om 5 225, en beläggning på 87 procent. Men man ger sig inte, målet är satt till fullsatt till 2016.

Klubben har upplevt en framgångsvåg med en stadig utveckling och allt bättre placeringar sedan klubben återkom i högsta serien 2006. Kulmen är de två senaste årens SM-guld.

Från hot till succé

- Det andra SM-guldet i rad är ett kvitto på hur hårt vi jobbar i föreningen, men utan hjälpen av alla ideella krafter, skulle vi aldrig stå här idag som en ledande klubb i svensk ishockey, säger klubbdirektören Pea Israelsson.

Årsberättelsen anger målet med all tydlighet:

"Vi ska tävla om SM-guldet varje säsong i en fullsatt arena, där minst fem av tio spelare kommer från den egna verksamheten."

Allt blir så imponerande med tanke på hur klubbens  existens hotades i slutet på 90-talet. Förvandlingen är exceptionellt, från 6 miljoner i skulder till dagens plussiffror om 36,7 miljoner i plus. 

Nästan 26 miljoner kronor i överskott har kunnat redovisas de tre senaste säsongerna.

Tappat rekordmånga

Nu undersöker klubben tillsammans med kommunen möjligheterna att bygga ut arenan. Det behövs fler sittplatser och restaurangen måste bli större. 

- Restaurangen och konferenslokalerna hjälper till att sälja biljetter. Framförallt på vardagarna då det säljs färre biljetter jämfört med helgerna, säger Pea Israelsson 

Samtidigt är det frågan om något elitlag någonsin har tappat så många stjärnlirare på en och samma gång. 

Jimmie Ericsson, Bud Holloway, Joakim Lindström, Jonas Frögren, Melker Karlsson, Petter Emanuelsson, Johan Alm och Pierre-Édouard Bellemare har sagt tack och adjö och nu är Oscar Möller aktuell för Ak Bars Kazan.

Många befarar att det är slut på rekordården.

Jonas E (inte verifierad)

mån, 2014-06-30 20:22

1. Hm

Läs årsredovisningen på deras hemsida. Eftersom SAIK och Växjö har 12-15 milj i lägre hyres/lokalkostnader för sin arena jämfört med de flesta av de övriga klubbarna så framstår ju resultatet som rätt uselt. Skulle alltså ha blivit ca -5 MSEK på sista raden för SAIK relativt FBK, BIF, LHC, HV m fl. Man kan däremot säga att personerna på bilden har varit väldigt duktiga på att göra SAIK extremt populärt i sin stad, så populärt att kommunen gått in med stora pengar och därtill hyreslättnader. I Gävle var man lika duktiga men där vek kommunen ned sig och drog tillbaka avtalet. Till sist: OM SAIK hade haft samma, sämre, villkor som de andra hade de heller inte haft ett så framgångsrikt lag de senaste åren. Hade Karlstad haft samma förutsättningar så hade Chris Lee, Alexander Salas och fler spelare spelat kvar och då hade de tävlat på samma villkor.

Uppdrag granskning (inte verifierad)

tis, 2014-07-01 10:55

2. så sant...

Kan bara understryka vad föregående talare nämnt. OM SAIK och Växjö skulle betala samma likvärdig arenahyra som övriga klubbar vore resultatet inte lika bra... Leksands IF fick oerhört med skit för att vara kommunsubventionerat, men den insatsen är ingenting i jämförelse med de hyressubventioner som exempelvis SAIK och Växjö har. Det var en rejäl storm i ett vattenglas vad gällde LIF. LIF driftar arenan helt på egen hand till en kostnad av ca 20 milj./år, kommunen betalar sedan en hyra på 2,5 milj./år för loge och allmänhetens åkning och för att subventionera istider för övriga föreningar. Småpengar i sammanhanget, dessutom är det avtalet inte indexreglerat utan ligger oförändrat över åren. När det stormade som värst skulle kommunen gå in med en förhöjd hyra under tiden klubben låg i allsvenskan på ytterligare 1 milj./år, ett stöd som aldrig kom att utbetalas då laget gick upp i högsta serien och därmed frös det inne. Världen är bra orättvis i sin bedömning många gånger, och LIF har fått oförtjänt mycket skit, medans klubbar som exempelvis Växjö och SAIK flyger under radarn i en slags gråzon. Men granskar man avtalen så är det ett avsevärt mycket större kommunalt stöd till dessa klubbar än jämförelsevis LIF. Kan bara gratulera SAIK till deras vinster och önska dem fortsatt goda relationer med kommunen! Det ni gör är nog värt långt mycket mer än så...

Jesper (inte verifierad)

tis, 2014-07-01 12:00

3. ^Okunskap^

Skellefteå Kraft är vinstdrivande och Skellefteå är Sveriges rikaste kommun; de är nettobetalare i kostnadsutjämningssystemet och betalar således högre avgift till systemet än övriga länskommuner får i bidrag. Med andra ord går det inte att som med Leksand klaga på att de fifflar och "tar våra skattepengar". Faktum är att Skellefteå Kraft även sponsrar Modo, Frölunda samt är elleverantör till Globen och Hovet. Till skillnad från i Leksand vägrade dessutom Skellefteå kommun borga för ett lån 1997 när klubben höll på att gå i konkurs; istället var det massvis med olika företagare i stan som gick ihop och räddade klubben. Ska jag fortsätta peka ut skillnaderna? Skellefteå är en liten men klassisk ishockeystad och kanske 95% av alla artiklar i riksmedia rörande Skellefteå handlar om Skellefteå AIK. Är det verkligen så konstigt att kommunen stöttar deras största ansikte utåt?

Andreas (inte verifierad)

lör, 2014-07-05 11:25

4. Tar våra skattepengar

Det spelar väl ingen roll i sammanhanget om kommunen går bra eller dåligt. Existerar bara korruption i kommuner som går dåligt tex. Tar man inte ut marknadsmässig hyra så stödjer man´en enskild verksamhet. Jag har aldrig förstått varför både höger och vänsterkrafter kan ösa in eller subventionera vissa idrottsföreningar men inte andra. Vänster borde väl se till att alla föreningar får efter behov och inte ge mer till dem som redan är störst och bäst. Höger borde väl låta marknadskrafterna få avgöra om en förening är lönsam eller ej. Eller varför skulle de satsa på bidragspolitik i just dessa fallen?

Va? (inte verifierad)

mån, 2014-07-07 14:29

5. Läs på nu.

Men man TAR ju en marknadsmässig hyra. Har ni varit i Skellefteå Kraft Arena? Vet ni om att det finns en löparbana och klättervägg direkt utanför en av långsidorna? Skellefteå AIK delar Skellefteå Kraft Arena med SK Lejon, Curlingklubben, Konståkning, Friidrott etc. Dessutom hyr man ut arenan till en massa olika evenemang. Skellefteå AIK:s A-lag hyr knappt 17 procent av tiderna i A-hallen. Man måste ju ta för givet att ni antingen är totalt okunniga eller helt enkelt är avundsjuka på att Skellefteå (till skillnad från era kommuner) har pengar och är villiga att satsa på ishockey.

skattebetalare (inte verifierad)

tis, 2015-03-10 12:02

6. självbedrägeri

Förstår inte hur en del tänker, Skelleftekraft är 100% kommunalägt och arenan är inte AIK:s utan är också den komunalägd. Jag som kommunalinnevånare betalar skatt som går till kommunen, då tycker jag det borde vara på sin plats att SAIK redovisar hur mycket i kommunala pengar som de sponsras med. Tycker det borde ligga i allas intressen då det i kommunen pratas om att vi måste spara på än det ena än det andra, så fram med alla fakta och alla summor. Sen så har Boliden sagt upp sitt elavtal med SkellefteKraft och skrivit avtal med Vattenfall istället. Så var ska den kostnaden tas ifrån eftersom Skelleftekraft har skrivit ett femårigt kontrakt på 25 miljoner med SAIK, ska den kostnaden läggas på privata elkunder för att täcka upp den kostnaden eller kommer elbolaget ta från det egna kapitalet.

Hockeyförbundets årsmöte sade ja till enmansutredaren Ola Lundbergs förslag om  ny modell för ned – och uppflyttning i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Beslutet ökar klyftorna i hockey-.Sveriges och togs i strid med Hockeyallsvenskan och Hockeyettans totalt 50 klubbar.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Inget OS, men väl SM-veckan sommar i Malmö - , ett arrangemang som inleds på onsdagen. Det blir tävlingar och en massa aktiviteter i en hel vecka när svenska mästare koras i över 40 idrotter. Mellan 26 juni och 2 juli är det åter dags för SM-veckan sommar i Malmö. 

SM-veckan som för övrigt firar tioårsjubileum är tillbaka där SM-veckan sommar startade. Malmö arrangerar för tredje gången SM-veckan sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

Det hann bara gå några dagar med misstankar om matchfixing runt det allsvenska mötet Kalmar-Elfsborg så kommer rapporten från RF. Vardagen med spelmissbruk och matchfixning bland ledare och aktiva är mycket värre än befarat, visar en ny studie från Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet. 

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.