Fler människor gillar golf igen

I hundra år, 1904-2004, ökade antalet medlemmar i svenska golfklubbar. Just 2004 registrerades 554 293 spelare, sedan försvann uppemot 75 000 spelare – tills nu. Nu visar siffror att trenden kan brytas i år.
En golfrunda en tidig morgon, när lite morgondimma finns kvar och likaså lite dagg i gräset det älskar många spelare.

 

Golfen hade sin mest expansiva period 1980-2000 då 149 banor blev till 393 och antalet spelare växte från 88 400 spelare till 477 000 spelare. 2004 var det som flest spelare, 554 293, men sedan har det skett ett markant tapp.

Stor omsättning på spelare

Men nu finns tecken på att vinden har vänt. Golfklubbarna och golfbolagen redovisar fler aktiva medlemmar den 1 juli 2014 jämfört med samma tid 2013. Antalet medlemskap har netto ökat med 3 287 under den aktuella 12-månadersperioden.  

Det betyder att en försiktig prognos pekar på att den tioåriga årliga nedgången i medlemsantal bryts det här året. Var femte klubb (totalt 101 klubbar) redovisar redan högre medlemsantal än som mest 2013. 

Bakom förändringarna i medlemsstatistiken finns en mycket stor omsättning av golfspelare och golfmedlemmar. Under de senaste tolv månaderna har närmare 55 000 nya och återkommande spelare registrerat sig för medlemskap i någon av landets 469 klubbar. 

Stor ökning bland ungdomar

En stor ökning finns i gruppen 22-30 år som ökar med 9,1. Allt fler blir kvar efter juniorövergången men det sker också en åter- och nyrekrytering i den här gruppen. Den yngsta gruppen, juniorer/barn i åldern 1-12 år fortsätter också att öka, +4,6 procent. 

Generellt sett är det gruppen män (seniorer 22-99 år) som ökar medan gruppen kvinnor minskar något. Förändringarna varierar dock kraftigt mellan olika åldersgrupper. Den absolut största ökningen (+12,7 procent) återfinns i åldersgruppen 71+ där särskilt antalet kvinnliga golfare ökar starkt. 

Var femte klubb (totalt 101 klubbar) redovisar redan högre medlemsantal än som mest 2013. 

Vill vara försiktig

Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors är försiktig med att spekulera om framtiden.

- Vi ska inte ropa hej förrän vi ser siffrorna i oktober. Men vi hoppas förstås att detta ska hålla i sig. Jag tror att klubbarna har börjat förstå vikten av medlemsvård, säger han. Nu har klubbarna lärt sig att bättre hantera den sociala dimensionen av medlemskap, säger Bergfors.

Det slutliga medlemstalet för 2014 bestäms i oktober. För att nå förra årets medlemssiffra på 473 797, behöver ytterligare 21 000 personer registrera sig som medlemmar under sommaren och hösten. 

Förra året ökade Golfsverige med netto 24 700 under perioden 1 juli till 15 oktober. Om utvecklingen under juli till oktober följer motsvarande tillströmning som skedde 2013, kommer det slutliga medlemstalet att landa i området 475 000 – 477 000 medlemskap.

Carl Johan Bernce (inte verifierad)

ons, 2014-07-23 07:25

1. Alternativa anläggningars drivkraft till golfklubbar..

Det är fortfarande många människor som känner sig obekväma med att ta sig in på golfklubbar. Varför? Jo, för att dom gamla myterna florerar bland gemeneman..inte! Absolut säger jag! Dyrt! Speciella kläder! Medlemskap som krav! Gröna kortet! Fin bil på parkeringen! Folk som inte älskar på klubben! Jag har träffat dom dagligen i över 30 som som PGA Prfessional, som Klubbchef, som rangeägare o som nu drivande en alternativ anläggning kallad i var mans mun för ..ja, va då? Golfbana, faktiskt inte....mer nervärderat som träningsbana, som pay and play, som övningarna...alltså inte golf på riktigt..."någonting annat"... Jag lirar nästan varje kväll nio hål, sex hål, fyra hål...ibland bara ett och det är GOLF varje gång...senaste två ren har jag genom drift att två anläggningar marknadsfört klubb o anläggning till marknaden..till två klubbar och rekryterat minst 500! Medlemmar till dessa klubbar...Golfklubbar i Sverige ni kan vara glada att andra anläggningar är öppna för den som hämmas av myter och floskler inom golfen. NU borde Förbundet, distrikten o klubbar använda pengar till att marknadsföra..NU när vinden är rakt med!! Bollen går längre då och det är kul:))

Carl Johan Bernce (inte verifierad)

ons, 2014-07-23 07:29

2. Blev lite stavfel...

Haha..älskar på klubben var inte tänket faktiskt...hälsar på klubben ska de va!::)) Men vem vet kanske lite hångel på sexan skulle göra nytta... CJ Bernce
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.