Supergolfprojekt i Västervik

Nu har golfentreprenörerna Joakim Sabel och Peter Billberg fått klartecken av Västerviks kommun för sitt drömprojekt: Villor, lägenheter, hotell, marina och idrottshall på golfbanan vid havet – ett projekt i 600-miljonersklassen.
Joakim Sabel är den som tillsammans med Peter Billberg har skapat jätteprojektet i Västervik. Nu ska de också säkra finansieringen. Det handlar om en affär för runt 600 miljoner kronor.

 

Turerna har varit många och långa. Sabel och Billberg, som också ligger bakom klubbar som Åtvidaberg, Brollsta och Arlanda International, tog över konkursboet Västerviks GK 1995, då med arrende på marken. 2002 köptes marken loss av Assi Domän och planerna på boende på banan började ta form. 

”Nej” blev ”Ja”

Det blev dock ”Nej” från kommunen. Holiday Club hade planer på att etablera en anläggning i Västervik, och den hade prioritet.

Av dessa planer blev det dock intet och Sabel-Billberg gick in meden ny ansökan 2005. Den här gången blev det ”Ja”.

- Det har tagit tolv år från idé till klartecken, men nu kan vi äntligen planera för att köra igång. Först ska vi dock hitta ytterligare en partner, gärna en privatperson med ett stort socialt engagemang, som kan vara med och förverkliga idéerna, säger Joakim Sabel.

Han spelade i juniorlandslaget och på Svenska Touren som ung, och därefter varit pro på Lisinge GK och Stockholms GK innan han startade Top Tee i mitten av 90-talet tillsammans med kompanjonen Peter Billberg - med affärsidén att äga, driva och utveckla golfbanor med stor potential.

Tror på tyskar

I Västerviks-projektet ingår planer på 90 villor, 30 radhus, tre femvåningshus med 25 lägenheter i varje, hotell, egen båtplats för de boende, korthålsbana, idrottshall samt en ny väg genom hela området. Från det att spaden kommer i jorden räknar Joakim Sabel med två år till första inflyttning i husen och lägenheterna.

- Vi bedömer marknaden för den här typen av projekt som mycket god. Vi erbjuder ett sunt och modernt sätt att leva och vänder oss till golfare i första hand, men även barnfamiljer, äldre som tröttnat på att underhålla huset och inte minst tyskar. Tyskarna älskar Västervik! 

Fullt fokus på Västervik närmaste tiden, med andra ord, där golfklubben med dess bebyggelse kommer att bli ett nytt landmärke i ”Ostkustens pärla” som tidigare mest var känd för sin visfestival med världsomspännande, gott rykte – och för ett av ”B”:na i ABBA, Björn Ulvaeus, som bildade bandet Hootenanny Singers i Västervik. 

Micke (inte verifierad)

tors, 2015-01-08 13:12

1. Bra med mer svensk golf

Ja, varför inte. Initiativ som håller svensk golf på kartan regionalt, nationellt och utomlands är av godo. All typ av golf behövs, från den minsta träningsanläggning till normala klubbar av skiftande storlek till de allra flottaste supergolfprojekten. Personligen håller jag kund-/medlemsvården som den kanske viktigaste gemensamma nämnaren för framgång! Lycka till Västervik!
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.