Äntligen slut på miljonspelet

Det har varit många sorger och bedrövelser och klubbens existens var hotad. Men slutligen räddades Timrå IK tack vare att kommunen köper Eon Arena för 45 miljoner.
Nu får det vara nog, Tommy Andersson avgår som ordföranden i Timrå IK.

 

I drygt tio år har Timrå IK:s ledande personer slitit och dragit i ekonomin.  Mer kraft och tid har ägnats de finansiella bekymren än de sportsliga frågorna. Det har inte funnits något val.

Skambudet glömt

Klubben har omvartannat ägt och sålt arenan till kommunen i försöken att stärka kassan. I vintras var krisen större än någonsin. 

Diskussionerna pågick länge mellan klubben och kommunen som plötsligt gav ett skambud om 15 miljoner kronor för en modern och snygg arena som egentligen betingar ett mycket högre värde.

I dag köper samma kommun samma arena för 45 miljoner kronor.

Han orkar inte längre

Klubben räddas i alla avseenden – verksamheten kan fortsätta, i synnerhet en mycket väl utvecklad ungdomsverksamhet, ekonomin stärks och de ansvariga andas ut.

Det har tärt på deras vilja och lust. Ordförande Tommy Andersson har meddelat att nu får det vara nog. Vid årsmötet om en dryg månad vill han avgå.

Klubbchefen Lars Nolander har dragit det tyngsta lasset.

- Nu kan vi äntligen fokusera på rätt saker. Det har varit en lång process men jag tycker definitivt att det varit värt all möda, sa Nolander på presskonferensen.

Därför tar kommunen över

Men vad utlöste då det sista avgörande beslutet ?

- Hur vi än räknade på olika scenarior så blev ett kommunköp den bästa lösningen, poängterade ordförande Ewa Lindstrand på en presskonferens, enligt Sundsvalls Tidning.

I januari enades parterna om att klubben skulle få tid att gå ut på den privata marknaden och söka en köpare. Det fanns redan intressenter hette det då, men det blev aldrig någon affär.

Klubben hyr hallen

Därför började kommunen att räkna på en egen lösning.

- Det underlättar att kommunen har möjlighet att få ett förmånligt lån till låg ränta under hela avtalsperioden om 20 år, säger Ewa Lindstrand.

Klubben ska i fortsättningen betala hyra för hallen enligt en hyrestrappa om 3 miljoner kronor 2016, därpå 4 miljoner 2017 och från 2018 blir det 5 miljoner årligen. 

Samtidigt ska kommunen köpa drifts- och underhållsansvaret av klubben.

Oppositionen protesterar

Köpesumman om 45 miljoner enades parterna om efter de bud och den nivå som uppnåddes via intresset från privata köpare.

Oppositionen bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är kritisk.

- Det här slår hårt mot all annan föreningsverksamhet i kommunen, det är de som får betala det här, säger oppositionsrådet Tony Andersson till Sundsvalls Tidning och slår till med:

- Vi hade kunnat bygga två ishallar, en till ny konstgräsplan och en bandyhall i stället. Då skulle vi ändå ha pengar över att betala underhåll med.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.