Golfförbundet i mångmiljonaffärer

Inget annat idrottsförbund gör större än affärer just nu än Svenska Golfförbundet. Nu står det klart att medieverksamheten är såld till Egmont. Nästa stora avtal gäller försäljningen av förbundets stora kanslihus och då rör det sig om åtskilliga miljoner.
Golftidningen med 310 000 läsare i upplaga är såld till Egmonts förlag. Nu går golfförbundet in i nästa affär.

 

I Egmonts köp ingår tidningen Svensk Golf, Golfguiden och sajten golf.se. Egmont tar över verksamheten inklusive de fem anställda från den 4 maj 2015.

Upplaga om 310 000 ex

- Vi är glada för att vi lyckats nå en överenskommelse med ett stort förlag och seriös aktör inom mediebranschen som kan utveckla och fortsätta ge ut en tidning till Sveriges golfare, säger Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors.

Svensk Golf ska även i fortsättningen vara tidningen för medlemmar i svenska golfklubbar. Tidningen har har en upplaga om ca 310 000 exemplar tio gånger om året och är en av landets största tidskrifter.

Tidningen grundades 1946, köptes 1964 av Svenska Golfförbundet och blev samtidigt förbundets officiella medlemstidning.

Samarbetsavtal i fem år

I ett samarbetsavtal med Egmont som löper över fem år, så beställer Svenska Golfförbundet tidningar till golfklubbarnas medlemmar enligt nuvarande princip med en tidning per hushåll.

Egmont Publishing ger idag ut Golf Digest och under hösten 2015 ska Egmont bilda en ny golfredaktion. Detta sker i samband med att Svenska Golfförbundets förbundssajt Golf.se lanseras i sin nya form, där Min Golf fortsatt finns kvar.

- Förvärvet är i linje med den del av vår strategi som handlar om att ta marknadsledande positioner inom ett antal intresseområden och dessutom förstärker affären vårt digitala erbjudande, säger Per Kjellander, VD för Egmont Publishing.

Hotell eller bostäder?

Det är inte den enda stora förändringen inom golfförbundet. I februari fattade förbundsstyrelsen beslut om att lämna Golfens Hus i Danderyd för att bli ett av 25 specialidrottsförbund i nya Idrottens Hus i Stockholm, beläget vid Folksam vid Skanstull. RF och 24 specialidrottsförbund lämnar vid årsskiftet nuvarande lokaler bakom Stadion.

Förbundet flyttade in i Golfens Hus i juni 1997 och här har kansliet funnits sedan dess. Som ägare står Svenska Golfförbundets Service AB.

Nu har förbundet beslutat om att även huset ska säljas. Den stora fastigheten med ett fantastiskt läget på stranden till Edsviken, bara knappa 50 meter bort, betingar ett mångmiljonvärde.

Kontorsutrymmen i de två övre planen är på cirka 1200 kvm. Till fastigheten hör också två nedre plan som är parkeringsgarage och där Stockholms Golfklubb har ett servitut som upprättades vid byggandet. Klubben har fått erbjudandet att ta över huset i sin helhet, men tackat nej.

För att huset ska kunna användas till något annat än kontor krävs ändring av stadsplanen. Det finns diskussioner om bygga om till antingen lägenheter eller hotell och då skulle en försäljning kunna hamna runt 40-50 miljoner kronor, enligt bedömare.

Thomas Ejderhov

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.