Dramatiken uteblev helt

Björn Eriksson är RF:s nye ordförande. På söndagsmorgonen uteblev all som helst dramatik vid röstningen. Lars Liljegren backade redan före valet inleddes.
Lars Liljegren, ordförande i Svenska fäktförbundet, var uppbackad av sex förbund, men valde att före omröstningen backa. Foto: Daniel Kihlström/TT

 

Karin Mattsson Weijber tackade för sig efter tio år som RF:s ordförande.

Men scénerna blev identiska.

"Tack, men..."

Lars Liljegren var till riksidrottsmötet nominerad av sex mindre förbund, av totalt 70, och insåg det hopplösa. Han klev upp i talarstolen och sa:

- Jag vill tacka alla som försökt att få mig vald. Nu ska vi välja Björn Eriksson till ny ordförande.

Men han riktade också hård kritik mot valberedningens ordförande Hans Hellqvist.

- Jag blev aldrig tillfrågad om att sitta med i Riksidrottsstyrelsen som de fyra andra nominerade ordförandekandidaterna.

"Om hälften så bra..:"

Björn Eriksson, förre rikspolischefen och landshövdingen i Östergötland, har under tio år funnits med i både skidskytteförbundet och fridrottsförbundet. 

70-åringen tackade för förtroendet och var klart påverkad av stunden.

- Blir jag hälften så bra som alla underbara människor sagt när de pläderat för mig kommer det här att bli bra, sa Björn Eriksson som blir RF:s sjunde ordförande.

Tio budord

Han har tio budord som programförklaring. Framför allt att idrotten ska få en större roll i samhällsdebatten. 

- Vi måste tala om hur bra vi är. Många på den politiska sidan har inte idrottens samhällsekonomiska mervärde klart för sig.

- Men kanske först och främst, idrotten måste få större statliga anslag, och sen ska vi själva välja var resurserna sätts in.

 

 

 

Även säsongens andra landslagsturnering för Damkronorna ställs in.

Sedan förhandlingarna mellan spelarfacket SICO och förbundet brutit samman på torsdagskvällen meddelade förbundet att kommande 4-nationsturnering i COOP Arena i Luleå 5-9 november skjuts på framtiden.

 

Upplands Väsby kommun förser Stockholmsområdet med en ny fotbollshall.  Nu är det klart med finansieringen oh byggandet.

Fotbollshallen i Vilundaområdet beräknas stå klar om 15 månader. Kommunstyrelsen har godkänt 60 miljoner kronor i investeringsmedel till uppförandet av fotbollshallen.

26 lag i SHE och Handbollsligan ska tillsammans göra mer för samhället. Inte minst agera för barn och ungdomar. Handbolls-Sverige går nu ut med ett manifest och slår an tonen genom att betona att fair play är lika självklart på som utanför planen. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Damkronorna och den högsta damligan, SDHL, har jagat rubriker den senaste månaden. Från bojkotten av landslagsturneringen i Finland och nu presentation av huvudsponsor för SDHL.

IFK Göteborg tog hjälp av agenten Denis Celebic vid 17-åringen Benjamin Nygrens övergång till Genk, en affär på runt 40 miljoner. Denis Celebic fick tre miljoner kronor för besväret. Han har fungerat som förmedlare mellan klubbarna. Det är förbjudet att använda agenter när spelaren är under 18 år.