Dramatiken uteblev helt

Björn Eriksson är RF:s nye ordförande. På söndagsmorgonen uteblev all som helst dramatik vid röstningen. Lars Liljegren backade redan före valet inleddes.
Lars Liljegren, ordförande i Svenska fäktförbundet, var uppbackad av sex förbund, men valde att före omröstningen backa. Foto: Daniel Kihlström/TT

 

Karin Mattsson Weijber tackade för sig efter tio år som RF:s ordförande.

Men scénerna blev identiska.

"Tack, men..."

Lars Liljegren var till riksidrottsmötet nominerad av sex mindre förbund, av totalt 70, och insåg det hopplösa. Han klev upp i talarstolen och sa:

- Jag vill tacka alla som försökt att få mig vald. Nu ska vi välja Björn Eriksson till ny ordförande.

Men han riktade också hård kritik mot valberedningens ordförande Hans Hellqvist.

- Jag blev aldrig tillfrågad om att sitta med i Riksidrottsstyrelsen som de fyra andra nominerade ordförandekandidaterna.

"Om hälften så bra..:"

Björn Eriksson, förre rikspolischefen och landshövdingen i Östergötland, har under tio år funnits med i både skidskytteförbundet och fridrottsförbundet. 

70-åringen tackade för förtroendet och var klart påverkad av stunden.

- Blir jag hälften så bra som alla underbara människor sagt när de pläderat för mig kommer det här att bli bra, sa Björn Eriksson som blir RF:s sjunde ordförande.

Tio budord

Han har tio budord som programförklaring. Framför allt att idrotten ska få en större roll i samhällsdebatten. 

- Vi måste tala om hur bra vi är. Många på den politiska sidan har inte idrottens samhällsekonomiska mervärde klart för sig.

- Men kanske först och främst, idrotten måste få större statliga anslag, och sen ska vi själva välja var resurserna sätts in.

 

 

 

Kommuner runt om i landet börjar allt mera upptäcka vinsterna med Idrottsturism och det leder till ett uppvaknande och skilda  uttryck. I spåren på det uppstår nya idéer. Som i Närke där stans marknadsbolag,Örebrokompaniet,med ansvar för platsvarumärket Örebrohar inlett en kampanj benämnd Ambassadörerna.  Fem vanliga örebroare är utsedda till att representera Örebro i ett annorlunda initiativ.

Nu attackerar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll polisens strategi på arenorna.” Den nuvarande situationen är inte hållbar”, skriver Förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Vad visar egentligen evenemangsforskningen om effekten av stora idrottsevenemang? Under Almedalsveckan presenteras och debatteras färska resultat från studier av alpina-VM och skidskytte-VM i Åre och Östersund.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En reklamkampanj,signerad Asics, innebar  en ordentlig utmaning för en grupp löpare från världens alla hörn som genomförde deras mest fysiskt och psykiskt krävande utmaning när de sprang från London till Paris genom att, enligt ett upplägg med tio maraton på tio dagar. Den 450 kilometer långa färden ingick i en ,som inleddes på Londons Regent Street och avslutades med Paris Marathon, har dokumenterats i en film som finns ute nu.

500 mil på öppet hav. Utlämnade till vädrets makter – och till varandra. Det är delar av innehållet till den senaste TV-satsningen. Då är idrottskändisar bra att anlita till besättningen tycker Discovery och lanserar programmet Öppet hav. En av de ombordvarande är Thomas Wassberg!

Benjamin Nygren, 17 har tackat ja till belgiska Genk. Han kan inte motstå locktonerna – och pengarna. Hans beslut innebär också att IFK Göteborg får 50 miljoner i övergångspengar och säkrar klubbens ekonomi.