En vändning på några få år

Torget i Lund var fyllt av människor som ville hylla sin mästare, Måns Zelmerlöw. Åtta mil nordost var också torget fyllt till bristningsgränsen. Många människor hade kommit för att dela glädjen med IFK Kristianstad, mästarlaget.
Kristianstads marknadschef Nikolas Larsson har stor del i att klubben har utvecklat ekonomiarbetet så pass lyckat.

 

Det som har hänt i Kristianstad är i lika hög grad ett kapitel handbollshistoria som en föredömlig beskrivning av hur man bygger ett framgångsrikt klubblag.

IFK var länge av samma typ som många andra lag i de högsta serierna inom bollsport i Sverige.

Ekonomin sviktade, pengar saknades, spelare kom och gick, tränare likaså utan att det blev något hållbart. 

Ny styrelse, ny hall, nya åskådare

Våren 2009 återkom klubben i elitserien och en ny styrelsen tillträdde. En före detta kommunaldirektör, Ingvar Lövkvist, tog över.

Ledningens kompetens i all ära, men tillkomsten av den nya föredömliga arenan ett år senare var den perfekta sista pusselbiten i uppbyggnaden av något beständigt.

Arenan för nära 300 miljoner gjorde det det möjligt att bygga en långsiktig verksamhet. Från en omsättning på dryga 5 miljoner och sponsorintäkter om 2,5 miljon blev det nu möjligt att skapa intresse. Hallen var inbjudande och det var dit folk begav sig för att se både handboll och andra människor, dvs de sociala värdena uppfylldes också.

Nära 100-procentigt åskådarantal

Sedan dess har publiksnittet bara blivit bättre och bättre. Inget annat elitlag oavsett sport har varit så nära 100-procent åskådartäckning. Det här har gjort det möjligt att också värva rätt spelare och tränare. Ola Lindgren delade sin tjänst med jobbet som förbundskapten och började komponera ett starkt lag.

Kritikerna har kallat det köpelag och det är inte annat än med viss rätt. Intäkterna från sponsorer och publiken har gett klubben muskler, pengar som har använts till att rekrytera. 

Hallen tar 4 900 åskådare och där eller alldeles i närheten av de siffrorna har IFK legat de senaste fyra åren. Eller som klubben framhåller på sin hemsida: ”Våra hemmamatcher besöks av över 125 000 personer varje säsong”.

Ville hemlighålla

Länge ville IFK-ledningen hemlighålla de ekonomiska siffrorna. Men 2012 framkom att klubben hade gjort en vinst på 1,7 miljoner kronor. Då ett rekord, men det betydde också att de sista skulderna efter gamla synder försvann.

Stegringen har fortsatt. Omsättningen är nu uppe i 26 miljoner och prognosen pekar på ett nytt överskott vilket innebär att det egna kapitalet växer. 

Vid en jämförelse med andra klubbar i elitserien blir det en kraftig slagsida. IFK har en spelarbudget på runt 10 miljoner, andra föreningar har inte ens en totalbudget på halva det beloppet.

SM-guldet är bara början på en fortsatt upprustning. Klubbledningen talar gärna om hur Kiel har byggt något beständigt och vill kopiera tyskarnas framgångskoncept.

Bara början...

Men i takt med segrarna har spelarna uppmärksammats och alla tre distansskyttarna tar nu adjö. Här har dock klubben redan täckt upp med ersättare.  

Nu är siktet inställt mot Champions League och IFK-arna påstår kaxigt:

”Vårt långsiktiga mål är att på allvar konkurrera om sponsorspengarna med de stora lagsporterna, som fotboll och ishockey. IFK Kristianstad ska bli något som ingen annan har sett inom svensk handboll”. 

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.