Två lika, och ändå olika

De sysslar med hockey, driver varsitt lag, har ungefär lika många spelare, men förutsättningar och villkor är sannerligen annorlunda. Det ser man nu när boksluten trillar in från SHL.
Frölunda och Färjestad kraftsamlar och tar sats mot den kommande SHL-säsongen som nu har 14 klubbar. Foto: TT

 

Nytt för i år och som kommer att påverka klubbarna är att 14 lag ska dela på ungefär samma intäkter från TV-avtal och reklamkontrakt. Samma pengar gick till 12 klubbar innan förändringarna. Därtill blir det bara 26 i stället för 28 hemmamatcher som under den senaste säsongen. 

7 miljoner i vinst

Som Frölunda HC:s ordförande Mats Grauers påpekar:

- Det påverkar intäkterna negativt med cirka 5 miljoner. Det bortfallet måste ersättas av andra intäkter.

Frölunda är annars en av SHL:s vinnare tillsammans med framför allt Örebro Hockey, Växjö Lakers och Djurgården. 

7,1 miljoner i vinst ger arbetsro i Göteborg där Frölunda tidigare har haft besvärliga år. Det blev en bokslutsvinst även i fjol, men då handlade det om blygsamma 80 000 kr.

Stort eget kapital

Nu är resultat en konsekvens av hårt arbete med kontroll på varje utgift och i sin tur ett ständigt jagande av intäkter.

- Samtliga medarbetare har på ett ansvarsfullt sätt bidragit till det positiva resultatet genom hårt och engagerat arbete. Styrelsearbetet har präglats av engagemang, konsensus och framtidstro, framhåller, Mats Grauers, i en kommentar på klubbens hemsida.

Föreningens likviditet är god. Omsättningen låg på 139 miljoner kronor och föreningskapitalet på 20,3 miljoner i koncernen och 17 miljoner i föreningen.

Dotterbolagen Frölunda Hockeyutveckling AB och Frölunda Affärsutveckling AB, gör också en vinst, på 2,1 miljoner kronor. Skillnad det mot ifjol, då förlusten var 1,1 miljoner.

Dubbla ombyggnader

Färjestads bokslut är också fastställt. Här har det svidit igen om än i kontrollerad form. 1,9 miljoner kronor back ses som ett framsteg eftersom det handlade om ett minus om 5,4 miljoner året innan.

- En resultatförbättring jämfört med föregående år med närmare 6 miljoner kronor och det under ett verksamhetsår där vi missade slutspel och avsevärda intäkter, säger Färjestads VD Stefan Larsson.

Ombyggnad har varit ledordet i klubben. Hösten 2013 inleddes ett förändringsarbete för att anpassa verksamheten och säkra konkurrenskraft. Målet är inte dåligt – Färjestad ska bli bäst i Sverige och ledande i Europa. 

Extra miljoner

Styrelsen tog en rad beslut med bl a rekrytering av en ny extern VD och samtidigt tillsattes en General manager för den sportsliga verksamheten. 

Men att bygga nytt och omfattande innebar också extra utgifter och slutade på 2,2 miljoner kronor.

- Inom administration har 10 personer berörts av förändringar och har endera lämnat organisationen, fått förändrade villkor och eller ändrade uppgifter. Lägg därtill stora förändringar i vår spelartrupp och ledarstab så är det inte svårt att förstå att vi har genomgått en omfattande process. 

Syftet är att vässa verksamheten vilket också har förankrats i regionen.

- Satsningen stöttas av delar av Värmlands ledande näringsliv och har också skett i samarbete med Karlstads kommun, säger styrelsens ordförande Sture Emanuelsson.

Driver och äger arenan

Säsongen blev svajig och inte i vanlig värmländsk segeranda.

- För A-laget är resultatet långt under vår ambitionsnivå, säger Stefan Larsson.

Färjestad har ett eget kapital på nära 70 miljoner kronor. Men då ingår Löfbergs Arena som klubben äger och driver och där ska det också ske ombyggnationer.

 - Vi har en positiv utveckling publikmässigt och bl a en stor efterfrågan i våra restauranger och loger, berättar Stefan Larsson.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.