De får pengar från A-kassan...

Många tycker det är provocerande när det nu avslöjas att allt fler ishockeyklubbar skriver åttamånaderskontrakt för att slippa betala lön till spelare under sommaren. Det får A-kassan göra...
Lönetrapporna i hockeyeliten är branta och nu finner klubbarna nya lösningar för att minska utgifterna. Foto: TT

 

För andra året i rad är det en metod som används i Mora. Klubben sparar pengar, A-kassan får i stället ersätta arbetslösa spelare och – ja, moraliskt finns det klara betänkligheter i beteendet.

"Saknas pengar"

- I en perfekt värld hade vi haft tolvmånaderskontrakt och hela laget på plats inklusive två träningspass per dag i sommar. Men det finns inte ekonomiskt utrymme för det, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora, till Dalarnas Tidningar.

Sommarträningen får spelarna sköta själva fast programmen och uppmaningen kommer från klubben som önskar rapport om den fysiska statusen.

Men klubben kallar också till fystester och då kommer spelarna, oavlönade av klubben, men avlönad av A-kassan

"Kringgå regeleverket"

Tommy Andersson, tidigare ordförande i Timrå IK och Sundsvall hockey, bekräftar att den här så kallade lösningen förekommer i hockey-Sverige.

- Man har ju godtagit det här på något sätt. Frågan är om det kommer fortsätta att blundas för problemet. Jag är övertygad om att det blir vanligare i Hockeyallsvenskan och i lägre serier.

- Om det uppmärksammas att det är ett sätt för klubbar att kringgå regelverk så kanske någonting händer. Men vilka är det som ska anmäla det? Det är inte klubbarna, inte spelarna och inte agenterna. Det ska ju komma från Unionen som tycker det är fel att de betalar ut a-kassa, menar Andersson till Dalarnas Tidningar.

Motstånd från Sico

Från Svenska spelarorganisationen Sico utfärdas varningar både till klubbar och spelare för åttamånaderskontrakten.

- Spelaren kan bli skadad och då är han oförsäkrad, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på Sico.

- Spelaren måste teckna en annan försäkring innan kontraktet gäller. Klubben har inte någon skyldighet att försäkra någon vars avtal inte börjat gälla, säger Erik Zachrisson, generalsekreterare på Sico.

Zachrisson är motståndare till den här metoden:

- Vi tycker det är dumt. Både spelare och klubbar ska tänka på försäkringen. Klubben får ju stå för det om spelaren kommer skadad när avtalet börjar gälla.

Lasse (inte verifierad)

tis, 2015-07-28 08:04

1. Har idrotten tappat bort sin moral

Jag trodde att idrotten hade en bättre moralisk kompass. Tidigare har jag hört om att teatrar gjorde så här när de repeterade in kommande pjäser men jag trodde då att detta aldrig skulle komma att hända inom idrotten med vår idealitet. Vi har ett stort ekonomiskt stöd från stat, landsting och kommun. Det må gälla det direkta statliga stödet, LOK-stödet och inte minst alla anläggningar som ställs till idrottens förfogande på mycket förmånliga ekonomiska villkor. När kommer stat, landsting och kommuner att ifrågasätta sitt stöd till idrotten när vi "lurar" oss till moraliskt förkastliga förmåner?

Svante Carlberg (inte verifierad)

tis, 2015-07-28 08:43

2. 8-månaderskontrakt

Det verkar som man tagit efter de lediga riksdagsmännen som plötsligt börjar "jobba" när riksdagen har sommaruppehåll.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.