Kriminella söker sig till fotbollen

Björn Eriksson, nye RF-basen, har semester, men kan lika lite som många andra koppla av när nu polisen varnar för att allt fler yrkeskriminella går med i de s k fotbollsfirmorna.
Hittills under årets allsvenska matcher har få större polisingripanden skett. Klubbarna vittnar också om ett större lugn på arenorna. Men polisen varnar för vad som sker i det tysta. Foto: TT

 

Samtidigt som fotbollens ledande påvisar hur publiksiffrorna blir allt bättre och att det också är lugnare på arenorna slår polisen larm.

Kriminella söker sig till fotbollen

Skillnaden mellan ”firmorna” och kriminella gäng blir allt mindre. I själva verket agerar de tillsammans i många fall.

Björn Eriksson och Stefan Dellså utsågs till regeringens utredare och sammanfattade 2012 sina erfarenheter och rekommendationer i rapporten "Mindre våld för pengarna", i dagligt tal "huliganutredningen".

En nationell strategi skulle ta udden av det avvikande och hålla uppsikt på en del av fotbollen som växte. Men det blev aldrig en enhetlig hållning, regeringen var inkonsekvent i sitt agerande och nu är det enskilda polisdistrikt som agerar.

200 personer identifierade

Polisen i Stockholm, där problemet med risksupportar är som störst i landet, har tillsatt en särskild grupp som bara ska jobba med att komma åt de värsta av risksupportrarna.

”Vi har ett flertal individer från andra gäng som ansluter eller byter till den här branschen, säger Fredrik Gårdare”, chef för Stockholmspolisens särskilda insats mot fotbollsfirmorna, till SR Ekot.                      

I Stockholm är problem störst och där har polisen en enhet som ska hålla koll på avvikelserna. 200 personer är identifierade och utgöra en kärna med ytterligare 2-300 personer i nära anslutning. 

"Ett mått av mode"

Nu kommer också larmet om att tungt kriminellt belastade personer vill vara med i fotbollsfirmorna. 

”Vi ser att det kan finnas ett visst mått av mode i det här, där etablerade i kriminell miljö ser mot det här hållet och undersöker om gräsmattan är grönare här. Vi har ett flertal individer från andra gäng”, säger Fredrik Gårdare till Ekot.

Det är en råare attityd när klubbarnas mest våldsamma supportrar samlas.

Med för att slåss

- Det är lättare att se likheter än olikheter. Det är samma typ av normer och regler som i all gängkriminalitet och i grunden samma sökande efter gemenskap med familj, kompisar, och sedan att göra saker ihop: Festa, slåss och göra brott ihop. 

- Brödraskap inom huligankretsar går att jämföra med brödraskapet inom mc-gängkretsar, helt klart, och vi ser de kopplingarna. De passar bra ihop och vissa personer byter mellan eller ingår i båda typerna av miljö.

Polisen har också lagt märke till att det ändå finns ett fotbollsintresse bland de äldre risksupportrarna, medan de unga och nya är med mest för att begå brott och slåss.

Åsö Gatan (inte verifierad)

ons, 2015-07-22 16:35

1. Polisen vill öka sina bidrag från staten är sanningen

Jaha nu tycker polisen lr någon grupp inom polisen att de måste ha ännu mer bidrag av staten, detta är den första och enda anledningen, vilket dravel och skitsak polisen kommer med, HR gårdare vilken fictionvärd lever du i lögnen och osanningens polisvärld som ni pratar om utan både fakta och bevis som vanligt.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.