Glädje blev till stor splittring

Glädjetjuten från allsvenskans nya lag har knappt tystnat. Men redan har euforin förbytts till helt andra toner i både Jönköping och Östersund.
I Jönköping hissades tränare och det samma skedde i Östersund när Graham Potter bjöds på en luftfärd sedan den allsvenska rpemieringen blivit klar. Men nu är det andra tongågnar i båda städerna. Foto: Maja Suslin, TT

 

Vid Vätterns strand är allt som förbytt. Det handlar om oenighet och schism. Och ett konstaterande – en stor grupp sponsorer hoppar av och det råder stort tvivel om vem som ska vara ordförande.

En värre start på den allsvenska lanseringen är knappt möjlig.

Kunde aldrig föreställa sig

För bara några dagar presenterades Fredrik Jutnäs som ny ordförandekandidat av valberedningen. Nu säger han ifrån.

- Jag gick in i det här med liv och lust och såg fram emot att kunna hjälpa till, säger Fredrik Jutnäs till Jönköpings-Posten.

- Jag var väldigt noga med att fråga valberedningen vad de hade för grunder till detta. För mig var det viktigt att få reda på innan jag ställde upp på det här.

Han lockades av att jobba i en ny allsvensk klubb och sin kärlek till fotboll. Men vad som sedan skedde kunde han aldrig föreställa sig.

Bidragit med 25 miljoner

När det blev känt att valberedningen föreslog Jutenäs och inte stödde nuvarande ordförande Sune Lantz reagerade företagen inom Nätverket, den grupp av 18 sponsorer som bildades 2008 när Lantz valdes till ny ordförande i klubben.

De här sponsorerna skrev ett öppet brev där de lät meddela att de hoppar av.

”Nätverket Södra till Allsvenskan etablerades 2008 med syfte att stödja Jönköping Södras utveckling till en allsvensk förening, med den långsiktiga målsättningen att vinna SM-guld.

I nätverket ingår idag 18 företag som sedan starten bidragit med mer än 25 miljoner i sponsorintäkter samt varit föreningen behjälpliga med kompetens och resurser i allehanda frågor. Vårt engagemang har baserats på en vilja att bidra till Jönköpings utveckling och därigenom öka attraktiviteten för staden i sin helhet.

En viktig förutsättning för vårt samarbete har varit en värdegrund i föreningen som vi kan ställa oss bakom, samt ett förtroende för styrelse och övriga ledande personer inom föreningen.

Vi har tidigare påtalat att det faktum att styrelserepresentanter (alternativt medlemmar i valberedningen) ”läckt” information och protokoll till media, har inneburit stor skada för föreningen. Agerandet visar också en brist på lojalitet mot föreningen och dess medlemmar.

Vi kan nu även konstatera att valberedningen väljer att ej lösa huvudproblemet i styrelsen och dessutom hanteras nomineringsprocessen på ett sådant sätt att det uppstår splittring inom föreningen, och mellan föreningen och näringslivet. Detta sker dessutom vid ett tillfälle där föreningen skulle fira återkomsten till allsvenskan och tillvarata möjligheterna att använda denna framgång offensivt. Vi vill härmed meddela att vi i och med detta avbryter samarbetet med föreningen och upplöser ”Nätverket” av ovan nämnda skäl”.

Lagrell inblandad

Sponsorerna hoppade av och nu gör Jutnäs det samma!

- Det har tagit för stora proportioner. För mig finns det två vågskålar och nu har balansen förändrats.

Valberedningen replik i ett pressmeddelande:

"Det är valberedningens förhoppning att den uppkomna situationen ska leda till besinning såväl inom som utanför föreningen. Det är också valberedningens förhoppning att respekten för individers olika uppfattning och för föreningsdemokratin fortsatt ska vara värdegrundande inom J-Södra IF", skriver de enligt Jönköpings-Posten.

Valberedningen börjar om sitt arbete och ska komma med ett nytt förslag på ordförande.

Mitt i turbulensen befinner sig Lars-Åke Lagrell, fotbollförbundets förre ordförande som är ledamot i styrelsen, och Göran Hägglund, KD:s förre partiordförande som är tänkt att bli kollega till Lagrell. 

Lagrell säger i en kommentar:

- När Sune Lantz ställde sin plats till förfogande i somras satt jag tyst och sa inget. Det ångrar jag idag. I och med det valet så har även jag ett medansvar.

Politisk åtstramning

Uppe i Östersund råder också vissa delade åsikter.

Ordförande Daniel Kindberg har tidigt hävdat med stor bestämdhet att att arenan måste moderniseras och att det skulle kosta uppemot 20 miljoner.

I Östersund där politikerna talar om en allmän åtstramning blev det reaktion på den tilltagna miljonsumman.

Nu har Kindberg skrivit ett debattinlägg i Östersunds-Posten där han bl a menar att dagens summa snarast ligger på 8,5 miljoner kronor. Han konstaterar att klubben står inför den största utmaningen i en 20-årig historia, att gå från 30 miljoner till 65 miljoner i omsättning.  

"Från 9 till minst 25 miljoner"

Kindberg skriver ”En fotbollsklubb har fyra intäktsområden: publik och event, sponsoravtal, centrala pengar och spelarförsäljning. Av dessa är bara den centrala potten solklar, den blir cirka 12–16 miljoner nästa år till oss.  Vi budgeterar inget för spelarförsäljningar och vi ska gå från 9 miljoner i sponsring till 25–35 miljoner – det blir en utmaning som heter duga”.

Han framhåller att klubben har haft 57 000 åskådare i år, varav två matcher med fullsatt, dvs 9 000, och Kindberg räknar med ett snitt på 6 000–7 000 personer 2016 och att det därför behövs en ny läktare på södra kortsidan för 3 000 stående, att restaurangen borde flyttas och att norra kortsidans läktare bör ha en utökad kapacitet och kunna rymma 2 000 stående åskådare. 

”Vi har frågat kommunen om de vill investera detta och att vi betalar med högre hyra. I skrivande stund har vi inte fått något besked från kommunens beslutande organ, men jag tycker att dialogen med alla politiker varit bra, så här långt”. 

Nu är det upp till tjänstemännen att syna möjligheterna och politikerna att eventuellt ta ett för fotbollen positivt beslut.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.