Leksand passerar drömgräns

Ni minns rekonstruktionen och ni kommer säkert ihåg hur Perra Johnsson och Leksand slog ut Modo och nådde SHL igen. Inte annat än ett mirakel och något liknande har också skett i ekonomiskt avseende.
Lugnet före stormen... Säsongskorten säljs med framgång och nu kan klubben dessutom redovisa över 7 000 betalande medlemmar. Foto: TT

 

Återhämtningen är av gigantiskt format. Så uträknat som Leksands IF var och så många belackare som dömde ut föreningen. 

I mars 2012 redovisade klubben en skuld på 151 miljoner vilket torde vara svenskt rekord för en idrottsförening. 

En djävulsk knipa. Men via en rekonstruktion smet Leksand ur gapet av en total krasch.

15 miljoner plus

I dag redovisar klubbens vd Christer Plars en helt annan bild.

Vid årsstämman den 2 juli kommer föreningen att kunna presentera en mycket positiv ekonomisk rapport. Räknar man ihop hela koncernen, föreningen Leksands IF och de båda aktiebolagen Leksands IF AB och Leksands fastighets AB, är siffrorna mycket positiva. 

Resultatförbättringen är så stor som 15 miljoner kronor.

- Det är mycket glädjande! Vi har lagt en budget inför nästa år som vi är väldigt bekväma med. Vi har full koll på kostnaderna, och ser också en stor potential för att öka intäkterna, säger vd Christer Plars.

Ekonomiansvarige Magnus Proos förtydligar:

- Efter förra säsongen visade resultatet i AB-koncernen på minus 9,3 miljoner kronor. Motsvarande siffror efter den här säsongen handlar istället på 4,2 miljoner kronor plus.  Dessutom har den ideella föreningen gått närmare 1 miljon kronor plus.

Minskat kostnaderna

Proos berättar vidare att förklaringarna går att se via kraftiga kostnadsbesparingar, ett tufft arbete som startade när laget föll ur SHL för drygt ett år sedan. 

- Framför allt har vi minskat kostnaderna när det gäller spelarlöner och personal. Men vi har också minskat kostnaderna när det gäller fastigheterna och driften av dessa.

Likviditeten ser också bra ut, bland annat beroende på att Leksands IF var första SHL-lag att sälja över 3 000 säsongkort. Men även de avslutande matcherna mot Tingsryd och Modo har bidragit. 

- Sista sju matcherna innebar 3 miljoner kronor i vinst. Den sista månaden hade vi oerhört med besökare i arenan så det handlar inte bara om biljettintäkter utan även om souvenirer och annan försäljning.

Planerar långsiktigt

Christer Plars betonar att det viktigaste för honom och styrelsen är att tänka långsiktigt och att inte riskera föreningens existens.

- Vi planerar så långt fram som till 2019 för tillfället. Det är ett väldigt medvetet val. Vi försöker ha en större blick på det hela, så att vi ska vara starkare som förening och klubb 2019 än vi är i dag.

När det gäller intäkter ser Christer Plars flera möjligheter, bland annat om föreningen lyckas utnyttja sociala medier på rätt sätt. 

- Vi har ett mycket starkt varumärke och nu är det kanske lättare än någonsin att sprida det och samtidigt hjälpa våra partners att nå ut. Inte minst via LIF TV. 

Över 7 000 betalande medlemmar

Leksands alla kval- och playoff-matcher betydde mycket för det ekonomiska resultatet.

- Sista sju matcherna innebar 3 miljoner kronor i vinst. Den sista månaden hade vi oerhört många besökare i arenan så det handlar inte bara om biljettintäkter utan även om souvenirer och annan försäljning, säger Proos.

Hockeyintresset håller i sig. Nu väntar spel i SHL och förväntan är stor. Leksand var första klubb i SHL att sälja över 3 000 säsongskort.

- Vi har Sveriges bästa supportrar och hemmapublik. Kan vi lyfta snittet på hemmaplan ytterligare och fortsätta vara hela Sveriges hemmalag på bortais ser det mycket positivt ut, säger Christer Plars.

Nyligen passerade klubben en gräns om 7 000 betalande medlemmar!

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.