Supporters i uppror på många håll

Åsikterna var många, hettan bara tilltog och det sociala nätet brann. En Counter Strike-spelare i Mästarnas mästare, en självutnämnd idiot sprang in på arenan och bestämde slutresultatet och därpå fotbollens låga kvalité.
Tränaren Allan Kuhn var sammanbiten efter MFF:s förlust mot Landskrona i svenska cupen. Foto: TT

 

Nyheten om att en Counter Strike-spelare plötsligt skulle delta i Mästarnas Mästare som ersättare till skidåkaren Jon Olsson gjorde många förbannade.

Ett kontroversiellt beslut – att jämställa traditionell idrott med e-sport...

"Backgammon nästa gång?"

En av dem som inte dolde sin vrede är förre hockeymålvatekn Tommy Söderström.

”För mig är det spel, det är ingen sport. Vad är nästa grej? Yatzy? Backgammon?”, tyckte Tommy som själv har deltagit i programmet.

Mästarnas mästare är en TV-succé i SVT. Programmet samlar miljonpublik och för många är det ett favoritprogram.

Men nu ilsknade många till och det märktes på sociala medier. En professsionell gamer har inget där att göra, var en återkommande åsikt. 

Tommy Söderström kom ihåg att Emil "HeatoN" Christensen var på tal redan det året som Tommy deltog.

- Då var det ett jäkla rabalder. Datavärlden var ganska sur på mig då, och då hade jag ändå hållit igen. Nu tänkte jag att jag inte kan hålla tyst längre. Jag mejlade Anders Wistbacka (projektledare på SVT) om att det var aktuellt. Då skrev jag: "Ärligt talat, är det här ett skämt?", berättar han för Expressen.

- Det handlar inte om hur man ser ut. Det spelar ingen roll om man är vältränad eller inte. För mig är datorspel ett spel. Det är vad barn spelar. En som är tio kan vara lika bra som en som är 25. Det funkar ju inte i fotboll. 

"En sport som andra sporter"

Anders Wistbacka försvarade beslutet:

- Det är en sport som andra sporter, svårare än så är det inte.

- Det blir diskussioner, men jag tycker inte att Mästarnas mästare ska döma vad som är en sport eller inte. Vi ska vara med i vår samtid, det svenskarna tycker är en sport tycker vi att är en sport.

Men Söderström stod på sig:

- Du kan lika gärna sitta i "Tjotahejti" och spela. Du behöver inte vara fysiskt närvarande. Så kan inte en diskuskastare göra.

Oenighet i Disciplinnämnden

”Disciplinnämndens majoritet anser att åskådaren som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som Jönköpings supporter varför Jönköping är ansvarigt för det inträffade och förlorar matchen. Majoriteten har även synpunkter på Jönköpings arrangemang. Två ledamöter är skiljaktiga och anser att resultatet 1-1 vid matchens avbrott bör vara slutresultat.”

Så löd disciplinnämndens beslut, efter den avbrutna matchen J-Södra-Östersund att gästerna, vars målvakt attackerades, tilldöms segern med 3-0.

Huvudregeln säger att det lag som supportern tillhör ska hållas ansvarig. I bedömningen i detta fall har disciplinnämnden utrett om supportern, som kommer från Södertälje, ska betraktas som supporter till något av lagen. Nämnden slår också fast att supportern kom från hemmalagets sektion.

"Idiotiskt beslut"

Sen tändes nätet. 

”Ta nytt beslut eller lägg ner all fotboll ! 0-3 det dummaste jag hört !” 

”Hoppas 17-åringen får ett kännbart straff!! Eller alla Jönköpingssupportrar efter sig!!!”

”Säger som Lasse Granqvist: "Spela färdigt matcherna" för tomma läktare mitt i natten om så krävs

”Dagen då Sveriges fotbollsklubbar på allvar överväger 3m elstängsel runt planen för att inte drabbas av DN idiotiska beslut.”  

I Jönköping är ilskan stor. Ordförande Sune Lantz överväger att överklaga domen.

- Jag är helt förvirrad. Straffet är felaktigt. Hur kan disciplinnämnden påstå att mannen är Jönköpingssupporter? Jag begriper det inte. Både åklagare, han själv, advokater, domare och matchdelegat har slagit fast att han inte är Jönköpingssupporter, säger Lantz.

Domen överklagas?

Östersunds ordförande Daniel Kindberg förstår Disciplinnämndens resonemang och anser att säkerhetsfrågan blir avgörande.

- Det ska vara styrande för vilket utfall det blir. 

Det har inte kunnat fastställas att 17-åringen hade sympatier för hemmalaget. Den ovissheten präglar fallet och domen. I sin tur betyder det att enskilda personer kan påverka resultat genom att springa in på planen.

Mycket talar för att domen överklagas och prövas rejält.

30 miljoner lockade

På kvällen fortsatte nätet att brinna.

IFK Göteborg blev utspelat och krossat i matchen där framtiden skulloe säkras, både sportsligt och ekonomiskt.

Och inte minst, klubben skulle bli årets MFF, dvs den svenska representanten i internationella fotbollen.

30 miljoner hägrade som en första gratifikation för ett avancemang i European Leage. Men Blåvitt var inte ens i närheten.

Karabach vann det andra playoff-mötet med 3-0 på hemmaplan och gick vidare med sammanlagt 3-1.

Först Blåvitt, sen MFF

Blåvit blev utspelat och besvikelsen bland fansen var stor:

”Sämst när det verkligen gäller, ynkligt att se”.

”Vad tusan skulle vi in i gruppspelet å göra... göra bort oss ännu mer och trycka ner oss i botten gällande självförtroendet.

”Tyvärr finns inga lag i Sverige som klarar sig i Europa. MFF ? Jaha hur många mål gjorde dom på sina matcher ? Tyvärr är vi alla utspelade just nu i Europa”.

Och som om inte det var nog förlorade MFF cupmatchen mot Landskrona med 2-0.

- De har all rätt att kritisera oss, skrika åt oss och bua åt oss. Det ska vi ha nu. Vi är inte värda någonting för tillfället, sa lagkaptenen Markus Rosenberg.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.