Räddar Smederna för andra gången

Förra gången hade styrelsen bestämt att sätta föreningen i konkurs. Då gick han in och såg till att Smederna ändå överlevde. Nu tvingas Håkan Ringkvist göra samma sak igen.
I Eskilstuna är speedway-intresset stort och överträffar GUIF:s höga publiksiffror i handbollens elitserie. Ordföranden Håkan Ringkvist, till höger, hyllas som den som har lett rekonstruktionen av föreningen - två gånger! Till vänster ses Smedernas ryske förare, Grigorij Laguta.

 

 

Smederna och speedway i Eskilstuna är stort. 

Förra säsongen hade klubben ett publiksnitt på 2 700 personer. Som bäst har siffrorna varit uppe i 3 800.

Det är fler än vad GUIF lockar till sina matcher och då är klubben ändå en av de bästa i publikligan i handbollens elitserie.

Vädjar om hjälp

Men intresset motsvaras inte av tillgången till pengar. 

Smederna har vädjat om hjälp hos sponsorer och privatpersoner gång på gång.

Speedwayens gissel är förarnas höga löner.

- Visst är det så, det kan ingen dölja, säger Håkan Ringkvist, tillbaka som ordförande i klubben.

Han är född och uppvuxen i stan. Intresset från sporten fick han tidigt.

- Det var faktiskt min mamma som tog med mig på en tävling  första gången, berättar han.

Räddade klubben två gånger

Att han ett antal år senare skulle rädda klubben undan nedläggning inte bara en gång utan två, det kunde han ju aldrig föreställa sig.

Utan Håkan Ringkvist hade inte Eskilstuna haft någon speedwayklubb. 

Genom sitt sätt att agera, jobba i team, entusiasmera andra, så har han vänt kaos och hot till överlevnad.

- Förra gången hade den gamla styrelsen tagit beslutet att sätta föreningen i konkurs. Vi var ett gäng som vägrade att gå med på att klubben skulle upphöra.

Det här hände 2009 och på kort tid lyckades gruppen få in tillräckligt med pengar så att verksamheten kunde fortsätta. Degraderingen till division I var oundviklig, men återtåget gick snabbt och 2013 var Smederna tillbaka i Elitserien.

1 miljon på fyra dagar

Håkan Ringkvist lämnade föreningen , men i somras var det dags igen. De röda siffrorna lyste argt och intensivt.

Utgifterna hade för länge sedan passerat det tillåtna.

Håkan Ringkvist kallades in och fick bli ordförande igen.

- På fyra dagar lyckades vi få in 1 miljon kronor och styra upp situationen.

Vad gör du och ditt gäng som inte andra förmår?

- Det handlar inte om annat än  gediget arbete, att flera delar på uppgiften att jaga pengar, och att man har kontakter.

2,8 miljoner saknades, men sakta har skulderna minskat kraftigt.

- Speedway har stor betydelse här i stan och när företagen inser att vi är illa ute så ställer de upp.

Efterskänkte 720 00 kr

Snaste bekräftelsen är att tre av de ledande sponsorerna,  Ica Maxi i Eskilstuna, Misab Gruppen och Samspel i Västmanlands Ica Maxi i Eskilstuna, Misab Gruppen och Samspel i Västmanland, efterskänker 720 000 kr.

De tre största fordringsägarna gör gemensam sak och deras beslut innebär en oerhörd lättnad för föreningen.

Beskedet några dagar tidigare om att Smederna får behålla elitseriestatusen eftersom Västervik inte har möjlighet att utnyttja sin plats. 

- Vi får hjälp och är tacksamma, förstås. Men vi måste fortsätta med att sätta press på oss själva. Utgifterna ska minska, det är första förutsättningen för att få ordning på ekonomin, säger Håkan Ringkvist.

Thomas Ejderhov

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Önskemålet har funnits länge i Sverige.Nu kan drömmen bli verklighet. En modern velodrom planeras i en multiarena i Jönköping, där det även ska byggas ett hotell invid. Detta lyft för svensk cykelsport kan stå klart i Jönköping 2026. "En sådan samlingsplats kan vara helt avgörande för att utveckla svensk cykel”, säger Svenska Cykelförbundets ordförande Stefhan Klang.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.