Byggstart efter mycket tvivel

Mikael Fahlander var inte mer än dryga 20 år när han fick insikt om fördelarna med handikappreformen. Nu står storsponsorn bakom ett bygge för 1,5 miljarder kronor. Lika omdiskuterat som Fahlander själv.

 

Han skrev själv på Twitter på måndagen:

”Barents Center säljs, 58.000 m2 uthyrningsbar yta, köparna tillträder vid godkänd slutbesiktning. Sex års arbete går i mål, underbart! Asplöven kommer ha en grym arena att spela i säsongen 2018/2019. 2500 platser, loger, restaurang, pub m.m. Forza @Asploven1972”.

Han gillar idrott.

Han var under många år både sportchef och vice ordförande i Örebro Hockey, samtidigt med en jätteexpansionen i det företag som skulle forma hans liv. Han har pumpat in miljoner i framför allt hockeyklubbar, som Örebro, Luleå, Karlskrona, Skövde, Västervik, Norrköping och Haparanda.

I dag är han huvudsponsor i Djurgårdens fotboll.

Från Kumla till 1 miljard

Mikael Fahlander, 41 år, står vid ett av sina mål i livet. Att förverkliga Barents Center.

Vägen dit har varit händelserik.

Han är uppvuxen i Kumla, men flyttade snart till Örebro där han upptäckte att handikappreformen var en marknad.  

Uppgifterna strömmar samman, alltid lika tillbakavisade av honom själv, men Fahlander och hans kollega blev förmögna på sin affärsidé. 

Allt började med, enligt deras egen berättelse på Assistansias dåvarande hemsida, att de redan som 20-åringar i mitten av 90-talet hjälpte Ibrahim Kadras funktionshindrade bror med kontakter med myndigheter. 

Många människor med funktionsnedsättning var också i behov av hjälp och som det stod att läsa på sajten ”det gick upp för oss att det verkligen behövdes några som vi".

Explosionsartad utveckling

Från skapandet av Assistansia 2000 skedde formligen en explosionsartad utveckling. Redan första året var omsättningen 10 miljoner, vid årsskiftet 2003/04 hade omsättningen mer än tiofaldigats och utvecklingen bara fortsatte.

Handikappreformen var gynnsam, pengarna strömmade in, hundratals människor med en funktionsnedsättning behövde assistans och antalet anställde växte kraftigt. Vid försäljningen hade företaget fler än tusen personer anställda.

2008 sålde de Assistansia till engelska riskkapitalister i Argan Capital. Det ska då ha handlat om 1 miljard kronor i köpesumma. Men Skatteverket fann att Fahlander och Kadra sålt Assistansia till sig själva vid flera tillfällen via ett ägarbolag i Luxemburg.

Mikael Fahlander hade del i mer än 20 företag redan innan han var 30 år och han har senare medgett att han har varit med om att äga fler än 100 företag och att ett enda har gått i konkurs.

I dag är han huvudägare till Concent, fastighetsbolag i Stockholm, men han har också intressen i ytterligare 20 bolag.

Förföljd av spekulationer

Fahlander har varit förföljd av spekulationer och skiftande uppgifter sedan Assistansia började växa. Det hör till hans vardag.

Till det bidrar en mängd affärer, namnbyten och transaktioner mellan ett stort antal företag. Styrelser har bytt ledamöter, gamla ägare har fasats ut, bolagsköp, överlåtelse, försäljningar, återköp, nya investeringar på olika platser – Mikael Fahlander har fått göra skäl för dagslönen...

Hockeyintresset har han aldrig förnekat utan det har han velat använda som en ingång till nya kontakter och affärer på en rad olika orter.

Skatteverket har försökt granska hans företagsliv. Tidningar har försökt syna allt vad han har gjort. Många har velat få ett ord med honom.  

Men Mikael Fahlander har slingrat sig undan.  

Följetong i Haparanda

Idén att bygga Barents Center har blev till en följetong av frågor och uteblivna besked. 

Planerna om en jättearena och gigantiskt köpcentrum för 1,5 miljarder kronor blev kända 2010 och avtal skrevs med Haparanda kommun som ville säkra fortsatt tillväxt på granntomten till Ikea.

Samtidigt tillkännagavs att en ny hyresgäst skulle presenteras varje vecka. Så stort var intresset, hette det, för det enorma shoppingcentret med handel i två plan med cirka 70 butiker, serveringar och service om totalt cirka 30 000 kvadratmeter.

Totalt skulle Barents Center bestå av 100 000 kvadratmeter som förutom  shopping skulle innehålla hotell, multiarena, gymnasieskola, kontor och biograf. Målet var och är att bli norra Sveriges främsta shoppingdestination från och med invigningen på hösten 2016.

Hette det vid introduktionen. Men det där med en hyresgäst i veckan...

De där grävmaskinerna

Med 1 100 parkeringsplatser, gymnasieskolan för cirka 250 elever, multiarenan för cirka 4 500 personer, det 20 våningar höga hotellet och med Haparanda stad 25-åriga avtal om att hyra gymnasieskolan och multiarenan så lät det änndå större än störst.

Snart nog rullade det också in en grävmaskin på det aktuella gärdet, men det blev bara en grop och några byggpinnar.

Åren gick, tvivlarna blev allt flera och under tiden har Mikael Fahlander fått utstå tuff kritik. Politiker, samhällsdebattörer och journalister har sökt honom för att försöka få svar på frågor.

Mikael Fahlander frontade först med företaget Avalanche Capital som plötsligt blev Concent i avtalet med kommunen, ett år till gick, bolaget RCC skulle bygga men gick i konkurs, ett år till gick, gärdet låg där öde, ett år till gick, folk i bygden undrade om det var något lurendrejeri, ett år till gick, pappershanteringen krävde sin tid hette det från kommunalhuset, ett år till gick, ansvariga pressades allt mera.

Men plötsligt, hösten 2016, efter sex år skedde det som vissa betraktar som ett mindre mirakel.

"Ett leende över alla jantemänniskor"

I september rullade en ny grävmaskin in på gärdet, men så värst mycket blev det inte gjort nu heller.

Fast den här grävmaskin var början på ett slut. Nu ska det grävas och byggas därtill.

Som Mikael Fahlandet själv twittrade först på söndagen:

”Imorgon ska jag ta mitt morgonkaffe tillsammans med ett stort leende över alla jante-människor. Kommer smaka mumma”.  

Och på måndagen följde han upp med:

”Barents Center säljs, 58.000 m2 uthyrningsbar yta, köparna tillträder vid godkänd slutbesiktning. Sex års arbete går i mål, underbart!”

Finländska entreprenörer tar över

Mikael Fahlander och Concent säljer Barents center till en grupp investerare med två finländska entreprenörer i spetsen. Erkki Hanhirova och Jarmo Viitala tar över som huvudägare och ska vara delaktiga i produktionen, uthyrningen och driften av Barents center. 

Concent skickade ut ett pressmeddelande där köpeskillingen hålls hemlig men den ska vara ”enligt marknadsmässiga villkor”. 

Vidare uppges att köparna får tillträde när en slutbesiktning har genomförts och godkänts.

- Vi är glada och stolta över att bli ägare av Barents center, en byggnad som är unik i sitt slag i Sverige, säger Erkki Hanhirova och Jarmo Viitala.

Från Concent framträder styrelseordförande Sven Kallstenius.

- Det är glädjande att Barents center nu säljs och kommer färdigställas. Vi har arbetat med projektet under lång tid.

Nu kan nån starta grävmaskinen. Division 1-laget Asplöven ska få sin arena. Och Mikael Fahlander ska säkert ägna sig åt nya affärer.

Thomas Ejderhov

Mikael Fahlanders idé om ett jättebygge, bl a med ett hotell med 20 våningar och en stor eventarena, ska nu förverkligas.


SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.