Idrotten behöver assistans

Regeringen skjuter till ytterligare pengar för att stötta idrotten i ansträngningarna runt sociala projekt. Regeringen satsar närmare 200 miljoner kronor för att föreningarna ska orka med alla åtaganden.
Många föreningar behöver hjälp och får nu stöd från regeringen som både uppmärksamma och uppskattar de social projekt som pågår ute i landet.

 

Segregationen och klyftorna i Sverige har under de senaste åren ökat. För att minska segregationen vill regeringen möjliggöra för ökade aktiviteter i socialt utsatta områden.

"Förtroende för idrotten"

- Regeringen har ett stort förtroende för idrottsrörelsen som kan stå för avgörande insatser för att skapa aktivitet och meningsfull sysselsättning, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

- Med de här satsningarna vill vi att människor ska få ta del av idrottens unika förutsättningar att bygga broar, skapa gemenskap och bidra med glädje. Samtidigt är det också en chans för idrottsrörelsen att bli fler; både deltagare och ledare.

Satsningen på socialt utsatta områden är långsiktig med 14 miljoner kronor årligen 2018-2019 och 18 miljoner kronor årligen 2020-2025.

Ytterligare miljoner

Övriga budgetsatsningar inom idrotten är bland annat stödet på 20 miljoner till idrottsverksamhet för asylsökande. Tidigare har idrottsrörelsen fått ökat anslag på 64 miljoner kronor årligen till stöd för arbetet med etablering av nyanlända. De 20 miljoner som nu tillkommer är till för att underlätta så att asylsökande ska kunna delta i idrottsverksamhet kring asylboenden.

7,5 miljoner kronor satsas på insatser för de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden. I form av arbetslag ska idrottsrörelsen under ett år prova på möjlighet att skapa sysselsättning, i första hand till ungdomar som hoppat av gymnasiet, nyanlända och arbetslösa över 55 år. Sysselsättningen ska till exempel kopplas till upprustning och skötsel av bland annat idrottsanläggningar.

Utöver de speciella satsningarna ökar de generella anslagen till idrotten med 11 miljoner kronor för 2017.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.