Idrottsprojekt ska lyfta Halmstad som attraktiv stad

Nu ska Halmstad lyfta i det breda perspektivet – idrott, evenemang, folkhälsa, integration, destination, näringsliv och Högskolan – med hjälp av idrott. Projektet heter Halmstad Idrottsstaden och har initierats av kommunen.
Delar av deltagarna i projektet Halmstad Idrottsstaden samlade i Halmstad Arena. Projektet ska lyfta Halmstad som stad i det breda perspektivet, bland annat idrott, evenemang, folkhälsa, integration, destination, näringsliv och Högskolan. Foto: Joakim Leihed, Oh My!

 

Halmstad Idrottsstaden bygger på ett planeringsdirektiv som Kommunfullmäktige i Halmstad kommun antog 2015. Projektet betonar allas möjlighet att delta i föreningslivet, oavsett ålder, kön, etnicitet och sexuell läggning, samt möjligheten att bedriva såväl bredd- som elitidrott på hemmaplan.

Integration röd tråd

Arbetet bedrivs i fem grupper under ledning av Teknik- och fritidsförvaltningen: 

  • Breddidrott och samverkan föreningsliv och grundskola/gymnasium.
  • Spontanytor och aktivitetsytor.
  • Elitidrott och evenemang.
  • Lägerverksamheten som en del av idrotten.
  • Samverkan med Högskolan i Halmstad.

Integration och inkludering går som en röd tråd genom alla grupperna.

Deltagarna i grupperna, totalt ett 35-tal personer från föreningslivet, Hallands Idrottsförbund och Halmstad Högskola representerar en betydande bredd: från världsmästare och WCT-vinnare som Jonas Bergqvist, Jörgen Persson och Sofia Arvidsson, via ledare i elitföreningar som Halmstad BK och Hylte Volleybollklubb, till ledare i föreningar med breddinriktning såsom Halmstad Badmintonklubb och Halmstad Skateboardklubb.

Utveckla arbetssätt

- Vi har en otroligt stark laguppställning med kompetens och erfarenheter som kommer att göra skillnad. Fler och fler unga väljer andra sätt än föreningsformen för att aktivera sig på sin fritid. Vi behöver därför utveckla nuvarande arbetssätt samt prova nya. Halmstad idrottstaden är ett mycket bra exempel på ett sådant nytänk, säger Henry Bengtsson, kommunchef i Halmstad kommun.

Det finns ett antal mål kopplade till projektet Halmstad Idrottsstaden, bland annat att antalet elever i skolan som mår bra eller mycket bra ska öka mellan 2017 och 2019, liksom antalet flickor respektive pojkar i åldern 5-20 år som är aktiva i föreningslivet.

Att avancera i tidningen Sport & Affärers kommunranking inom områdena bredd (till topp-3), elit (till topp-5) och totalt (till topp-5) till 2018 är ett annat mål. 

Gemensam målbild

- Det känns fantastiskt kul att vi i bred samverkan mellan bland annat kommun, föreningsliv, högskola och förbund tagit fram en gemensam målbild för vad vi vill med idrotten. Gemensamma mål skapar vi-känsla och gör att vi drar åt samma håll, säger Ola Magnusson, t f förvaltningschef Teknik- och fritidsförvaltningen som driver projektet Halmstad Idrottsstaden, och fortsätter: 

- Föreningslivet är en av de viktigaste kuggarna i vårt samhälle, men kanske allra viktigast är det för barn och ungdomars utveckling och fostran.

 

Thomas Björn

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.