SM-veckan succé för simklubben

Knappt har vågorna i bassängen i Borås lagt sig efter SM-veckan förrän Simklubben Elfsborg summerar: Succé! Och det är fler föreningar som skiner ikapp med sommarsolen.
Sarah Sjöström var en bidragade orsak till succén. Foto: Adam Ihse / TT

 

Drygt 2 000 åskådare löste 200 kronor för en dagsbiljett, eller 500 kronor för ett femdagarspass.

Sara Sjöström i bassängen och intensiv TV-bevakning bidrog till succén.

Behöver pengarna

Inte undra på att sportchefen i SK Elfsborg, Jonas Söderberg, har anledning att gnugga händerna när han summerar SM-veckan för simklubbens räkning.

- Vi har kalkylerat på ett par hundratusen kronor i vinst och vi behöver varenda krona. Vinsten kommer att gå tillbaka till klubbens ungdomssatsning och ledarutveckling, säger sportchef Söderberg till Borås Tidning.

Även friidrottsklubben IK Ymer räknar med vinst. Förhoppningen var 600-700 åskådare. Det kom cirka 2 000, varav hälften löste entrén på 100 kronor. Daniel Ståhl och Armand Duplantis är säkert två anledningar till publiktillströmningen, som också bidrog till extrainkomster i form av ökad försäljning i kioskerna.

Avgörande tillskott

IK Ymers projektansvarige Tommy Andersson hoppas på ett överskott runt 100 000 kronor, vilket i så fall blir ett avgörande tillskott i klubbkassan.

- Vi behöver sådana här arrangemang för att verksamheten ska gå runt, säger han till Borås Tidning.

Men pengar är inte allt, i alla fall inte om vi får tro Håkan Axelsson, ordförande i Borås SK som arrangerade SM i rullskidor. Ett litet överskott blir det dock, cirka 20 000 kronor trots att 90 000 kronor delades ut i prispengar, enligt Axelsson som säger till Borås Tidning:

- Det finns andra vinningar, såsom marknadsföring och samarbetet med Borås kommun, och vi tror att arrangemanget har gett oss (Borås SK) och staden gott rykte.

Pekar på plus

När Borås arrangerade SM-veckan 2014 genererade arrangemanget 42 miljoner kronor i turistekonomiska effekter till kommunen.

Den sluträkningen tar lite längre tid att genomföra än de enskilda föreningarnas, men att döma av ovanstående positiva tongångar pekar det på plus för staden i stort - även den här gången.

 

Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.