Kris hos många i bandy-Sverige

Stjärnklubben Sandvikens AIK med nio SM-guld är illa ute ekonomiskt. Det är tomt i kassaskåpet. Därför säger klubben upp alla spelarkontrakt från och med den 31 mars. Så sent som i mars spelade SAIK SM-final, 4-0-förlust mot Edsbyn.

SAIK ligger efter med inbetalningar till flera leverantörer. 

Många kubbar i bandy-Sverige har problem i dag

- Vi vänder i nuläget på varje sten för att identifiera kostnadsbesparingar, sa styrelsemedlemmen och klubbens talesperson Rafi Markarian vid en presskonferens på fredagen.

- Man är chockad och lite förvånad, säger lagkaptenen Daniel Berlin.

Spelarna fick besked om det ekonomiska läget på torsdagen. Enligt Sporbladet var klubbens skulder 8(!) miljoner under en tid i våras.

En orsak till miljonskulderna är att miljonären och Sandvikenbon Marco Engborg enligt uppgift har slutat pumpa in miljoner till klubben. Marco har varit en av bandyns stora mecenater. Det är bland annat han som bidragit till att AIK nu är på jakt efter en elitserieplats. Marcos bolag Fortaxa Security AB (säkerhetsdörrar med mera) omsatte 2017 73 608 000 kronor.

Pengarna gick till annat

På torsdagen kunde Idrottens Affärer berätta att Västerås SK har 4,2 miljoner i skulder. Elitklubbarna lever över sina inkomster. I höstas visade det sig att åtta av de klubbar som gick till bandyns slutspel var det bara två som kunde redovisa plussiffror: Vetlanda 220 000 och Vänersborg, 21 000. Sandviken, Edsbyn, Hammarby, Bollnäs, Villa Lidköping och Västerås visade minusresultat.

När Sandviken i våras skickade årsredovisningen till Svenska bandyförbundet visade siffrorna på ett underskott på 2 miljoner för säsongen 2017-18. Det betyder att klubben måste gå två miljoner plus den här säsongen för att få elitlicensen. Det kan bli en svår ekvation…

En orsak som fläckade Sandvikens rykte rejält och tvingade ordföranden att avgå var när det i november framkom att insamlingen till talangen Axel Jonsson, som drabbats och avlidit av cancer, gått till spelarlöner. Det var Arbetetarbladet som avslöjade skandalen. Pengarna skulle i stället gått till Barncancerfonden och ett stipendium till ungdomar i klubbens flickbandy.

Kritisk ordförande

Förklaringen till att flera klubbar har svårt att få det att gå ihop är enkel: för höga löner när publiken sviker. Publiksiffror med 6 000-7 000 personer som Hammarby kunde redovisa vid matcher mot Västerås och Sandviken under de år Jonas Claesson öste in mål (1996-2002) är bara en våt dröm för ”Bajen” idag.

Jonas, 48 år nu, var mannen alla ville se. Han drog snabbare från höften än vilken Vilda Västernhjälte som helst.

Sandvikens skyttekung Christoffer Edlund är liksom Jonas fostrad i talangfabriken Vetlanda BK. Om inte SAIK kan behålla Edlund skulle han vara mannen att dra ny publik i Hammarbytröjan till Zinken. Men Hammarby har ju inga pengar? Det finns, som så många gånger som förr, externa sponsorer…

- Det är tyvärr så att svenska bandyklubbar är dåliga på att anpassa sina kostnader utefter intäkterna. Önskescenariot är att alla föreningar har koll på ekonomin, säger Göran Ersmarker, ordförande i Licensnämnden.

Göran Söderlund

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.