Aldrig har en nykomling satsat mera

Leksands IF spelar högt – med C More-gruppens TV-pengar som insats. Utdelningen är efter fem SHL-omgångar sensationell, en topplacering och strålande vitsord till sportchefen Thomas Johansson, tidigare Djurgården, för ett lyckosamt lagbygge.

Enligt uppgifter till Idrottens Affärer är Leksands satsning den största någonsin för en nykomling.

Leksands Jonas Ahnelöv är sansad trots att han nyss har gjort mål. Han är en av tre landslagsspelare (Johan Fransson och Patrik Zachrisson är de andra två)som köptes in till Leksand inför den här säsongen.

Thomas Johansson har haft fria händer och har lagt in merparten, eller närmare 40 miljoner kronor, i spelartruppen som bl.a. rymmer tidigare Tre Kronor-trion, backarna Johan Fransson och Jonas Ahnelöv och forwarden Patrik Zachrisson.

Ny från Clas Ohlson

Leksands ordförande, säsongnye Claes Bergström, 42 år, Falun, konsult och med förflutet i Clas Ohlson, ser lagbygget som en långsiktig investering och exempel på Leksands nya strategi.

- ¬ Det stavas kontinuitet, betonar Claes Bergström.

Han tycks omedveten om Leksands historia om skiften på vd-stolar och tränarbänkar vid minsta motgång. Nej, Claes Bergström kan inte nämna hur många klubbchefer och tränare som passerat revy under 2000-talet.

SHL kan liknas vid ett maratonlopp, och roulett-kulan kan hastigt hitta nya vägar.  Tålamodet är kort bland fansen i Tegera Arena, inte ens hyllade Roger Melin kan sitta säkert om resultaten uteblir. Melin lyftes in i stället för Leif Carlsson hösten 2018 när Leksand sladdade i den allsvenska tabellen.

Leksand redovisade ett minusresultat på 6,9 miljoner kronor efter den allsvenska säsongen, men det egna kapitalet är fortsatt starkt eller 21,5 miljoner kronor, en nödvändig buffert för att hantera variationer mellan olika säsonger och händelser.

Kom från Grimaldi-gruppen

Vid årsmötet den 26 juni i år kunde vd Andreas Hedblom, 47 år, tidigare vd. på Monark Exercise, ett företag i Grimaldi-gruppen, torgföra en positiv syn på kommande verksamhetsår. Leksands IF, som såg dagens ljus redan 1919, är i dag en koncern som vilar på tre ben, Leksands IF Ishockey (moderföreningen), Leksands IF Ishockey AB samt Leksands IF Fastighet AB.

- Prognosen för framtiden är god, och redan genomförda åtgärder har en positiv påverkan på framtiden. Vi är en 100-åring som är väl rustade för framtiden, summerade Anderas Hedblom på årsmötet.

I höst balanserar han en budget på strax över 90 miljoner kronor, Färjestad och Frölunda snuddar på 200 miljoner-strecket, den andra nykomlingen IK Oskarshamn landar kring 60 miljoner. I SHL är världen långt ifrån jämlik.

SHL-lagens lönekostnader är betydande eller över 60 procent av intäkterna.  Publikt ligger Leksand i framkant bland SHL-lagen, de kan räkna in fans över hela landet och i Dalarna är uppslutningen total. Tegera Arena, invigd i oktober 2005, rymmer 7 650 åskådare, varav 1 500 ståplatser. Ägare är Leksands Fastighet IF AB, ett dotterbolag till Leksands IF Ishockey AB.  I budgeten har publiksnittet för innevarande säsong beräknats till  höga 5 500 åskådare.  Ett publikmål som sannolikt kräver att Melins lag hänger med på SHL:s övre halva.

Koncernens ekonomiska resultat och utveckling sedan TV-programmet  Uppdrag Gransknings  analys och genomgång 2013 är trots allt uppseendeväckande. Visserligen fälldes programmet i Granskningsnämnden för bristande saklighet men begrepp som ekonomisk dopning kletades fast på Leksand.

Ja från Mora - tingsrätt

Samtidigt inleddes en rekonstruktion i syfte att skapa en stabil ekonomi, med stöd av Leksands Sparbank och Swedbank. I februari 2013 godkändes rekonstruktionen av Mora tingsrätt, den hittills största i Dalarna och rekonstruktör Mats Emthén hyllades för att ha lyckats med en på förhand omöjlig uppgift.

 Konkursspöket var jagat på flykten, tack vare eftergifter på över 50 miljoner kronor från banker och andra fordringsägare. Lönegarantibeloppet, det vill säga skattebetalarnas pengar, till Leksands IF:s anställda uppgick totalt till nästan 4 miljoner kronor, det högsta beloppet som betalats ut i Dalarna.

Under de här sex  åren har både osthyvel och livrem präglat verksamheten. Personal har tvingats lämna och kostnadsreduceringar över hela verksamheten har varit nödvändiga och påtvingade. 

Sportsligt har laget åkt som en jojo mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Det är nu femte gången Leksand spelar i SHL, sedan de försvann till HA första gången 2000-2001.

Nu är den ekonomiska kostymen en helt annan,  men sedan millennieskiftet har nästan varje säsong slutat i någon form av nervpåfrestande kval. Med risk för nya ekonomiska äventyr. 

I Leksand förskräcker spåren. Som när Kanadas målvaktslegendar Ed Belfour, med både OS-guld och Stanley Cup-guld, checkade in i Leksand 2007. Med benägen hjälp av föreningens genom störste välgörare, Per Ove Ejendahl som påstår att han genom åren satsat minst 100 miljoner på det blåvita laget, (Aftonbladet 2018).

 Ed Belfour stannade en säsong, släppte in första skottet men slutade säsongen med HA:s bästa räddningsprocent.  Och med klippboken fylld med  rubriker från Sverige.

Kjell Nilsson

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.