Rykten blandas med fördömanden

I Östersund pågår jakten på pengar. Det är det stora samtalsämnet och alla frågar sig hur det ska gå till. Rykten om att en grupp finansiärer är på väg in blandas med fördömanden. Fakta är att ÖFK behöver minst fem nya miljoner varje månad framöver. 

Daniel Kindberg i huvudrollen - för vilken vecka i rad och därtill på ett tveksamt sätt. På fredagen utlovar han nyheter när han ska förhöras.

Sjätte dagen av ekobrottsrättegången mot Daniel Kindberg, ”Sollefteåföretagaren” och ”Peabmannen” skulle handla om den senare. Men han kom ”bort” för att allt ljus och intresse hamnade på förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg.

Nu visar det sig att Kindberg har betalat för ÖFK:s kommande bortamatcher mot Falkenberg och Örebro med 150 000 kronor. Trots att ekobrottsåtalade Kindberg inte längre officiellt har något att göra med klubben vägrar han släppa greppet om sin baby.

Klubben bekräftar att Kindberg betalar resorna men förnekar att kassan är tom. Kindberg säger att hans son Alexander, anställd av ÖFK, ringt och sagt att det inte fanns några pengar till resorna. Kindberg hävdade för Fotbollskanalen och Sportbladet att klubbens bankkonton var spärrade.

Det förnekar klubbens nyligen avgångne ordförande Bo Johansson, numera styrelsekonom i ÖFK.

Reser för halsdukspengar

- Vi har konton som det flyter pengar in och ut på dagligen, så de är inte spärrade, säger han.

Johansson påstår att det inte är ett nytt kapital utan en obetald skuld från när Kindberg köpte 600 kampanjhalsdukar med texten ”Jag tror på det här”.

- Det är regleringen av halsduksköpet som vi använt att betala resorna med, säger Johansson.

Halsdukarna kostade 600 kronor för medlemmar, 1 000 kronor för icke medlemmar.

Kindberg har under sin tid i ÖFK gått in med 22 miljoner kronor. Hittills har han fått tillbaka 18 miljoner. Sista mars 2020 förfaller reversen på fyra miljoner.

- Jag kommer inte att kräva tillbaka några pengar, det är ingen brådska, jag kan förlänga avtalet, säger han.

Det finns fortfarande många frågor som kräver svar i den här rättegången. Ofta verkar det som om den ena handen inte vet vad den andra har gjort bland de tre åtalade. Men Kindberg framstår alltmer som den som styrt.

Tvingades uppsöka psykolog

Det påstod ”Peabmannen” som valde att säga upp sig på Peab. Han attesterade cirka 150 fakturor i månaden på belopp mellan 300 och 400 miljoner kronor. Han har mått så dåligt att han tvingats uppsöka psykolog. Under tiden i häktet var han så påverkad att han fick tillsyn varje timme. Någon fotbollsmänniska är han inte. Han har kanske sett ett par matcher i hela sitt liv.

 Människor i Östersund, ja, hela Jämtland plus många i Sverige var imponerade när jämtarna lade allsvenska konkurrenter och kända utländska lag på rygg i Europa League. 

Läget nu är 50 - 50 för och emot klubben, läs Daniel Kindberg. Kommunen vägrar gå in med sponsorpengar. ÖFK hoppades att kommunen skulle återuppta sponsringen och dessutom förskottera tre års sponsring. Det blev blankt nej med vändande post eftersom ÖFK ville ha svar samma dag.

Kindberg lovar nyheter

Kommunen pekar på bristande öppenhet och transparens från klubben mot kommunen och allmänheten. Som om ÖFK inte hade nog med problem – 10 miljoner måste fram på en dryg vecka för att undvika konkurs – finns också Fifas åtal mot Saman Ghoddos och klubben. Ghoddos är avstängd i fyra månader och 43 miljoner kronor i böter för kontraktsbrott. På onsdagen skickade Ghoddos och ÖFK in varsin överklagan till idrottens skiljedomstol Cas.

- Det kan ta mellan sex och 12 månader innan vi får besked, säger ÖFK:s pressansvarige Niclas Lidström.

Imorgon fredag är det dags för Daniel Kindberg att förhöras. Han utlovar nyheter eftersom ”hela bilden har ju inte alls framträtt ännu”. 

Göran Söderlund

Källor: Sportbladet; Östersunds-Posten.

 

-

 

 

-

Fakta

Den 27-årige engelsmannen Jamie Hopcutts kontrakt med Östersunds FK går ut vid årsskiftet. Hopcutt har redan bestämt sig för att lämna klubben. Allt talar för att Häcken blir den nya adressen för mittfältaren. ”Häckens spelstil passar mig”, säger han. Hopcutt kom till ÖFK 2012 och har spelat 163 matcher och gjort 44 mål.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.