Aktiebolag driver verksamheten

AIK Bandyförening och SvartGul Bandy utreder just nu av Skatteverket. Det handlar om från vilket konto spelarnas och ledarnas löner har kommit. ”Jag har hela tiden tyckt att det är fel eftersom det inte är SvartGul Bandy som betalat ut lönerna utan att det är föreningen som har gjort det”, säger Ingemar Andreasson, handläggare på Skatteverket, till SVT Sport.

Pelle fosshaug köptes in till klubben och blev av flera profoler

Skatteverket vittnar om avsaknad av löpande redovisning samt bristfälliga lönespecifikationer och kontrolluppgifter. Utredningen har visat att arbetsgivaravgifter flyttats från SvartGul Bandy till AIK Bandyförening eftersom Skatteverket menar att det är från föreningens konto som lönerna har betalats.

- Min uppfattning är att de haft ett upplägg från första början att köra ett aktiebolag per säsong och sedan släpper man det bolaget när säsongen är slut, säger Andreasson.

AIK Bandy har begärt omprövning av Skatteverket och då är det en processförare som genomför den. Marco Engberg, ordförande i AIK Bandy, hävdar till skillnad från Skatteverket att utredningen är nedlagd och att klubben inte har gjort något fel.

SVT sport begärde ut beslut om utredningen från Skatteverket. Då visade det sig att utredningen inte var avslutad trots att Engborg försäkrat att det var så.

Stor förvåning i Bandysverige

Förvåningen i Bandysverige var stor när anrika AIK plötsligt bestämde sig för att satsa på bandy, både för herrar och damer. På två säsonger har klubben avancerat till elitserien. Premiär mot Bollnäs på bortaplan sker den1 november.

PÅ vägen till elitserien har AIK drivit sin verksamhet genom två olika bolag. 2017-2018 i division 1 genom bolaget AIK Bandy som sedan bytte namn till aktiebolaget Snöbollseffekten, som gick i konkurs 2018 med 800 000 kronor i skatteskulder. Inför säsongen 2018-2019 startades ett nytt bolag med namnet SvartGul Bandy. Även då drog man på sig skulder och för obetalda arbetsgivaravgifter och skatter. Skulderna betalades i tre olika inbetalningar på en halv miljon, skriver SVT Sport.

Svenskt rekord i värvningar

Värvningarna slog alla svenska rekord, både på herr-och damsidan. Massor av nya spelare köptes in. Bland andra ikonerna målvakten Marcus Bergwall och Pelle Fosshaug. 

Huvudmannen bakom satsningen har hela tiden varit Marco Engberg, känd som en av bandyns största sponsorer. Hans parhäst: Jonas Galotta, en omstridd, för att uttrycka det milt, AIK-ledare i olika sammanhang.

Det har hela tiden skvallrats om svarta pengar i klubben. Och det har stormat friskts om AIK:s storsatsning. Alla i bandy-Sverige har frågat sig hur de har råd att värva alla spelare.

Svenska bandyförbundet förbjöd hemmaspel på Bergshamra IP eftersom arenan inte uppfyllde kraven. Plötsligt ändrades beslutet och nu får AIK spela på sin hemmaplan.

Två slovaker i styrelsen

AIK:s två övriga styrelsemedlemmar utöver Engborg är två slovakiska personer i Strömsnäsbruk. När SVT Sport utan framgång åkte de till Strömsnäsbruk för att tala med dem fick de ingen kontakt med slovakerna. 

- Det var nog för att de inte ville prata med er. Ni har jagat dem och de förstod inte ”vem ni är”, är Engborgs förklaring. De två männen jobbar hos Engborgs företag Fortaxa Security. 

På licensnämndens svarta lista inför elitseriesäsongen 2020-2021 finns förutom AIK också Bollnäs. Västerås, Vänersborg och Hammarby. Göran Ersmarker är ordförande i Förbundets licensnämnd. Han säger om de nya uppgifterna att Skatteverket granskar AIK Bandy att materialet som AIK skickat in inte räcker för säsongen 2020-2021. 

- Det är en kombination av för lite dokumentation och att det behöver kompletteras kring redan ställda frågor, säger Ersmarker.

AIK har däremot licens för den kommande säsongen. 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.