Agenten och hans "utomjording"

Daniel Wessfeldt är en av världens mest kända idrottsagenter. Han har 40 atleter i stallet, JRS Sports Management. Guldkalven är Armand ”Mondo” Duplantis.

- Det är inte orealistiskt att tro att han kan tjäna hundratals miljoner kronor under tio år. Han är mer än guldkalv, jag kallar honom för utomjording. Han visar upp sig på ett sätt som får alla att gilla honom. säger Wessfeldt till Idrottens Affärer.

Anders Wessfeldt har jobbat med flera idrottsstjärnor, men betecknar Armand ”Mondo” Duplantis som en utomjording. Så speciell är han.

- ”Mondo” är hetast i friidrottsvärldens sedan Usain Bolt lade av. Han är bäst betald av alla friidrottare, säger Wessfeldt, 62, utan att tveka.

Ska svensk-amerikanen Duplantis nå Bolts höjder har han lite att jobba med. Bolt tog 8 OS-guld och 11 VM-guld och satte flera världsrekord på 100 och 200 meter.

Hur mycket tjänar han då? Det får vi förstås inte veta.

- Först är det en fast summa, de officiella prispengarna på tävlingarna. I Diamond League-tävlingarna är taxan likvärdig. Sedan tillkommer startpengarna i andra tävlingar. 

Plus pengarna från sponsorerna. 

Gärna ett svenskt företag

- ”Mondo” har varit gäst i CNN:s sportshow, dit kommer inte vem som helst. De stora amerikanska tidningarna gör stora reportage om honom liksom ledande tidningar världen över. Han får fler inbjudningar till tävlingar än han hinner tacka ja till.

”Mondos” största sponsor är kläd-och skoföretaget Puma, Red Bull (”det ville han själv”) och Omega. Vi vill ha ett par stora sponsorer till, inte fler. Gärna ett stort, svenskt företag som jobbar internationellt, säger Wessfeldt.

Han har och har haft många av världens främsta friidrottare i stallet. Så gott som alla stora svenska stjärnor har han varit agent för.

- Just nu kan jag säga att vi har tio världsstjärnor hos oss, säger han.

En som försvunnit är ryska stavhopperskan Jelena Isinbajeva, 2 OS-guld och 7 VM-guld (3 utomhus). Hon lade av när delar av den ryska friidrottseliten portades från OS i Rio 2014.

Patrik Sjöberg kom först

Wessfeldt startade sitt företag 1990 tillsammans med medeldistanslöparen Kenth Andersson, som avled 2011, 66 år, och Stina Funke, 50. Första ”kontoret” var i ett omklädningsrum under läktaren på Hästhagens Idrottsplats på Fågelbacksgatan i Malmö. Stina Funke, delägare, skötte faxen. Första klienten var Patrik Sjöberg.

De har bytt upp sig. Kontor i Malmös börshus och på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm.

Wessfeldt är utbildad silversmed och gemmolog, specialist på ädelstenar. Under studietiden i USA var han en hygglig 400-meterslöpare i häck. I samband med OS i Los Angeles 1984 bestämde han sig för att bli idrottsagent.

- Det har jag aldrig ångrat.

Från Monaco till Falsterbo

Han hade sin arbetsplats i Monaco, reste över hela världen. Efter elva år i skatteparadiset flyttade han hem 2013. Han köpte ut sina syskon från föräldrahuset i Falsterbo och där bor han nu.

Om du är pojken med guldbyxorna hur ser ni till att era klienter blir rika?

- De bästa bildar bolag. Vi ser till att det går rätt till.

- Hur mycket tar ni betalt?

- Vi lever på vår provision. Vi tar 15 procent på klienternas sponsoravtal. Är det högre summor går vi ned till 10 procent. 

- Men 40 klienter, hur hinner ni med? 

- Vi har anställt Christian Olsson (trestegshopparen, OS-guldmedaljör 2004) som jobbar från Göteborg. Och vi har jävligt duktiga revisorer och ett uppbyggt nätverk över hela världen. Jag jobbar alltid. Golf och segling hinner jag inte med. Jag ser förstås sport på teve.

 

Det var Sarah som ringde

Företaget jobbar inte enbart med friidrottare. Jonas Björkman och boxaren Armand Krajnc är andra. Och Sarah Sjöström, förstås.

JRS Sports Management behöver inte annonsera efter kunder. Wessfeldt har berättat att han fick ett samtal från Sarah för fem år sedan. Hon ville ha hjälp. De träffades i Stockholm, det klickade.

- Vi hjälper henne med hela hennes liv. Bolagsbildningar, skattejuridik, sponsorer, senast Pågens, avtal. Avtalen ska vara rätt skrivna, vi ska hitta rätt samarbetspartners och hon ska få rätt betalt.

 

Samarbetet har lönat sig. Sarahs bolag har tillgångar på mer än 20 miljoner.

Daniel Wessfeldt är singel. Han har haft förhållanden med Ann-Louise Skoglund, Carol Lewis, Carl Lewis syster och Florence Griffith Joyner. 

- Du måste vara Falsterbos mest eftertraktade ungkarl?

- Ha, ha! Skriv det!

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.