AIK lockas av egen arena

Efter månader av väntan har AIK fått ett förslag på hur ett hyresavtal för Swedbank Arena skulle kunna se ut. Samtidigt bekräftar vd Annela Ydeberg att klubben har tre alternativ, varav två tidigare hemliga som nu har blivit kända. Ett eget bygge är ett starkt alternativ enligt klubbens arenagrupp.

- Men vi har inte så bråttom, säger Annela Ydeberg till fotbollskanalen.se

- Det finns ett förslag på hur hyran och fördelningen av intäkterna ska se ut. Men vi behöver inte bestämma oss förrän nästa sommar. Arenan kommer ju inte försvinna.

Landslaget - och AIK

2012 ska Swedbank Arena i Solna vara färdigbyggd och klar för spel. Arbetet pågår för fullt för att förvandla det stora banområdet. Här ska en supermodern arena uppföras liksom Arenastaden med bostäder och kontor. En helt ny stadsdel ska bli till.

Frågan är alltså om AIK vill bli hemmalagetpå stadion. I annat fall blir det bara landslaget som spelar på nationalarenan.
Inom AIK har arenafrågan väckt mycket reaktion och diskussion. För eller emot en flytt, för eller emot att försöka köpa Råsunda – det är två provocerande frågor.

Nu framkommer också hur AIK-arna funderar på andra alternativ. Utöver Råsunda och Nationalarenan kan AIK ta Stockholms Arenan vid Globen i besittning eller satsa på ett eget bygge i Norrort/Västerort.

Här har det förekommit en rad möten och det är fortfarande hemligt vilket område som är aktuellt. Så mycket avslöjas ändå att AIK kontaktades i juni 2009 och fick frågan om det fanns intresse av att delta i ett arenaprojekt. Just nu pågår diskussioner mellan projektägaren och kommunen angående exploteringstilstånd.

Köpa Råsunda mindre aktuellt

Enligt fotbollskanalen.se anser Ydeberg att Råsunda-alternativet är minst aktuellt. I rapporten från från arenagruppen konstateras att ”politiskt förefaller Solna stads nuvarande kommunledning ha andra planer för Råsundas fastighet enligt översiktsplanen.
En kommitté med företrädare för AIK, AIK FF, AIK Fotboll AB, AIK-alliansen och andra intressenter, bl a sponsorer, har haft som uppgift syna förutsättningarna för en framtida hemmaarena.

I arenagruppen ingår Claes Hansen (AIK FF), ordf, Lars Rekke (AIK FF), Victor Capel (medlemsrepresentant AIK FF), Simon Strand (medlemsrepresentant AIK FF), Per Bystedt (AIK Fotboll AB), Ronnie Smith (AIK Fotboll AB), Peder Bäckström (AIK Hockey) (i praktiken Peter Mellkvist fr o m september 2009) och Mats Gustavsson (AIK:s huvudstyrelse).

De här AIK-arna träffades första gången i april i fjol och har sedan dess haft ytterligare fem möten förutom träffar med experter och representanter för andra arenaprojekt. Nu har gruppen sammanställt arbetet så här långt.

Kräver stora resurser

I deras rapport konstateras bl a ”Råsunda Fotbollstadion är en förhållandevis fungerande hemmaplan för AIK och dess publik, men med begränsningar avseende komfort, samordning med andra verksamheter inom AIK och möjligheter till affärsutveckling bl a med hänsyn till nuvarande ägarförhållanden och utformning".

Beträffande en egen arena påtalas att det ”kräver mark, partners och extern finansiering. Ett sådant alternativ kräver stora resurser från AIK. Det är också viktigt att betona sambandet mellan intäkterna från evenemang och arenans kostnad (storlek och standard). Jämfört med dagens intäkter från fotbollsmatcherna för AIK måste det till väsentligt mer intäkter för att bära kostnaderna för ett arenaprojekt”.

Att bli hyresgäst innebär också begränsningar och det betonas i rapporten att ”Swedbank Arena och Stockholmsarrenan är projekt styrda mot en eventarena med potentiellt större intäktsmöjligheter än en renodlad fotbollsarena, och med begränsade möjligheter att styra projektets inriktning för AIK”.

Arenagruppen medger också att såväl Stockholmsarenan som Swedbank arena har presenterat sina affärsplaner och lämnat vissa förslag till avtal och därför vill gruppen anta huvudinriktningen att utreda egna projekt och där nämns en byggstart med invigning juni 2013.

Läs Arenagruppens rapport


jimmy (inte verifierad)

ons, 2011-03-16 14:42

1. aik arenaq

vad är problemet köp råsunda och flytta den. om den inte få vara kvar i solna. AIK måste ha en hemma arena. största klubben i norden ha snart ingen hemma arena det är fan illa. vi vill ha råsunda kvar alla aikare.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.