Här ska bästa arenan byggas

Östersunds satsning på att skapa Sveriges främsta arena och troligen skidskyttevärldens yppersta anläggning är på väg att förverkligas. Målet är VM 2017 och på vägen dit fyra Världscuparrangemang. Och då får det kosta.
Östersund glimrar i utsikten från Frösöberget. Just nu pågår Världscupen och i framtiden ska det bli återkommande stortävlingar. Allt tack vare en komplett stadion där kommunen satsar över 50 miljoner kronor.


När Internationella Skidskytteförbundet (IBU) gav klartecknet att Östersund blir platsen för säsongspremiären fyra år i rad från säsongen 2014/15 törs politikerna också satsa vidare.

Minst 50 miljoner kronor

Östersund söker skidskytte-VM 2017 och jämtlänningarna vet att det komma att kosta, men är beredda att göra de här investeringarna. Det rör sig om kostnader på över 50 miljoner kronor de närmaste åren för att få internationell standard.

Då har ändå stora och målmedvetna satsningar skett årligen sedan 90-talet. Nu ökar takten ytterligare.

- Vi är jätteglada. Det betyder enormt mycket för Östersund, säger organisationskommitténs informationschef Patrik Jemteborn.

Ekonomiskt stöd fårn många håll

Kommun kan med stöd av Regionförbundet Jämtlands län fortsätta planerna på en expansion på skidstadion. Kommunen står för hälften av investeringen och resterade del kommer från EU samt staten.

- Nu kan vi satsa ordentligt. Det blir något helt annat nu när vi får en nationalarena, säger Patrik Jemteborn.

Skidstadion i Östersund är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor.

Främsta tekniken

Tekniken på skidstadion tillhör det senaste. Ett datafibernät har lagts över hela området och gör det möjligt att ansluta bärbara datorer och få aktuella tider och information direkt från skidspåret.

Coacherna kan följa sina åkare från start till mål genom att koppla upp sig på datanätet där de står i skogen. Kopplingarna går till ett toppmodernt sekretariat varifrån informationen och datatrafiken styrs.

Stora satsningar har också skett för att publiken ska trivas. Entrén har byggts om och på området har nya gång- och transportvägar skapats.

Bygger ut publikutrymmen

En ståplatsläktaren har byggts i nära anslutning till inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och rymmer äkta arenaatmosfär. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren.

Sponsorer och samarbetspartners har fått egna utställningsytor integrerade inne på området. I investeringen ingår också ett nytt mediacenter. Dessutom blir det nödvändigt att kunna lagra ännu mer snö, för att säkra tillgången på snö tidigt på säsongen.

Just nu pågår Världscupen som allra bäst.

- Vi har haft som mål att nå över 25 000 besökare tidigare och det gäller även i år. På helgtävlingarna kommer det att vara tryck på läktaren, avslutar Patrik Jemteborn.

Södergren och Alsgaard bakom husby

Skidåkaren Anders Södergren är för övrigt en delägare i Camp Södergren som omfattar ett 20-tal lägenheter, mitt i Östersunds skidstadion. Övriga delägare är  Michael Althin (VD), Thomas Alsgaard samt Östersunds Skidlöpareklubb.

Ander Södergren har haft fullt hus i sina 20-tal toppmoderna lägenheter med plats för totalt 120 personer. Här har 35-åringen låtit bygga en stugby i mångmiljonklassen. Förutom bokningarna under Världscupen har han ideligen besök av olika landslag.

- Vi har fått riktiga stamgäster, som är oerhört nöjda med förutsättningarna här i Östersund. Redan när de checkar ut bokar många in sig till nästa år, säger Anders Södergren.

Anders Södergren och Thomas Alsgaard tillhör ägarna av den stugby som ligger mitt i Östersunds skidstadion där Världscupen i skidskytte pågår.

Supporterklubben, det är platsen för de allra trognaste. Därför är besvikelsen stor i Malmö Redhawks sedan misstankarna visade sig riktiga. För några veckor sedan började några personer i styrelsen misstänka att pengar försvunnit. I veckan kom bekräftelsen - kontot var tömt.

"Kommunerna har slutat planera för idrott och fritid"

Många var överens vid ett seminarium i Almedalen på onsdagen, där Riksidrottsförbundet och Tankesmedjan Movium presenterade  en ny exempelsamling som belyser utmaningarna att planera för social hållbarhet och plats för idrott..

Landslaget förblir en dröm för de flesta. Få kommer ens halvvägs. Men många blir vinnare i alla fall.  De vänjer sin kropp vid rörelse – de motionerar och anstränger sig regelbundet som vuxna. De utrustar sig själva med mer styrka att stå emot ökad ålder och sjukdom. Mycket tack vare att de i unga år fick den vanan. I unga år skaffade de sig en livsstil – via idrott och skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det finns nio företag med svensk bakgrund i årets Formel 1 serie, trots att det inte finns en enda svensk förare. Det visar Spomotion Analytics färska F1-analys. Antalet svenska företag har fördubblats jämfört med i fjol. 

Första kvartalet ifjol redovisade Svenska Spel en vinst på 975 miljoner kronor för det andra kvartalet. Siffrorna för andra kvartalet 2019 visar att vinsten sjunkit till 534 miljoner. Rörelsevinsten sjönk från 301 miljoner till 197 miljoner.

Populära programmet Vinterterstudion kanske inte behöver upphöra efter hösten 2021 då Nent Group har rättigheterna. SportExpressen har avslöjat att ett samarbete kan uppstå mellan Nent Group med bland annat  kanalerna TV3, TV6, TV8 och TV10  - och SVT.

 Internationella spelaraffärer i fotboll begriper man sig sällan på. Brassen och speleleganten Coutinho är en av fotbollsvärldens bästa spelare, men i Barcelona blev det aldrig någon succé och det har länge stått klart att spanjorerna vill sälja honom. Men efter massor av spekulationer står det nu klart att hans karriär fortsätter i Bayern München.